「若蓮喪子」係唔係已經做咗成語

486 回覆
6762 Like 31 Dislike
其他Page 嘅 admin, 你地轉載個成語動畫廊係OK嘅,落返 credit 畀連登同埋 post 返條 link 畀多啲人嚟睇下吧

一齊見證歷史。
自己個仔都未教好 學人做教育局副局長
好快到震英喪女

係美國機場扮有特權,被美國警察請食蓮子羹

睇咗做狼英震女
1. 問句句尾「乎」太多,用「邪」、「歟」、「為」
2. 「曰」字可免則免:斥「眾」禽獸
3. 「反諷黃泉之下諸先生學子!」有啲多,而且問句後甚少轉折
4. 揮筆「成輻」係冇呢個講法,首先係「幅」唔係「輻」,建議「揮毫寫作」
5. 「猶有九日連殞七命者」,猶有係指仍有,用法不準。建議「更悉」
1. 問句句尾「乎」太多,用「邪」、「歟」、「為」
2. 「曰」字可免則免:斥「眾」禽獸
3. 「反諷黃泉之下諸先生學子!」有啲多,而且問句後甚少轉折
4. 揮筆「成輻」係冇呢個講法,首先係「幅」唔係「輻」,建議「揮毫寫作」
5. 「猶有九日連殞七命者」,猶有係指仍有,用法不準。建議「更悉」

多謝指正,應為尤有
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=868903316604418&id=179264152235008&__tn__=%2AW-R

名校 secrets 用咗我個成語動畫廊同樓主個若蓮喪子但冇落返 credit

名校Page 嘅Admin 你睇到嘅話,我就唔介意你拎去用嘅,不過就最好落返 credit 等多啲人嚟睇個 Post.

至於樓主果個呢,你就最好問返樓主先,最少都落返個 credit 吧

樓主表示無都無所謂嘅
但最好加條link俾大家睇埋其他作品
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=868903316604418&id=179264152235008&__tn__=%2AW-R

名校 secrets 用咗我個成語動畫廊同樓主個若蓮喪子但冇落返 credit

名校Page 嘅Admin 你睇到嘅話,我就唔介意你拎去用嘅,不過就最好落返 credit 等多啲人嚟睇個 Post.

至於樓主果個呢,你就最好問返樓主先,最少都落返個 credit 吧

樓主表示無都無所謂嘅

齊歡暢,同慶賀
高汁post

樓主表示無都無所謂嘅

其實有部份網媒都好有禮貌,好似舊登果陣聚言時報會PM咗我問過先 Post. 不過連仔未整PM,又唔怪得佢地

只係真係應該養成落 credit 呢個好習慣,畢竟佢地真係成篇拎咗嚟用
香港建國/獨立後既歷史科一定要講呢個成語科
高汁post

仲未有成語動畫廊聲畫版
高汁post

仲未有成語動畫廊聲畫版

真係有人整的話我唔介意寫埋中間段動畫對白
高汁post

仲未有成語動畫廊聲畫版

我覺得「同歡」好難搶道德高地
高汁post

仲未有成語動畫廊聲畫版

我覺得「同歡」好難搶道德高地

轉用「發聲」?
教育局係禮部
吳克儉係禮部尚書

蔡若蓮係禮部侍郎
想正皮10次
其實啲用字可以再好啲

希望有高手賜教
教育局係禮部
吳克儉係禮部尚書

咁蔡若蓮係禮部侍郎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞