「若蓮喪子」係唔係已經做咗成語

486 回覆
6762 Like 31 Dislike
有無成語動畫廊

YY : 博士啊,我地今日講咩成語啊?

博士 : 就係只許若蓮喪子,不許百姓同歡。

YY: 嘩,乜呢句成語咁長o既,究竟點解架?

博士: 哦,呢個成語呢,而家可以講成若蓮喪子o既。

博士 : 話說喺香港淪陷二十年之後,有個好自大嘅教育局副局長叫做若蓮,佢啱啱就去上任喎。

當時好多學生因為抵受唔住壓力自殺,不過若蓮就一於好少理,因為死幾多百姓都只係一堆統計數字,唔少官員仲好涼薄咁譏笑啲學生缺少生涯規劃同要人地簽不自殺協議書。

YY : 嘩,乜咁冷血都得o既?

博士 : 無幾耐呢個副局長嘅大仔就自尋短見,跳樓自盡。當時啲民眾覺得呢個酷吏受到應有報應,都紛紛上去論壇同民主牆慶祝同埋恭賀。有間教育大學貼咗”恭喜蔡匪若蓮之子魂歸西天”嘅大字報出嚟。然後啲校長同高官忽然就全部走哂出嚟同聲讉責,話要嚴懲班貼大字報嘅學生。

YY : 博士,咁之前啲學生自殺果陣佢地又去咗邊度啊?

博士 : 副個長個仔死咗係故事,普通學生死咗就只係數據。由於佢地對待同樣事件嘅手法太過極端,完全只問立場不問是非,所以就激起咗更大嘅公憤啦。

博士 : 而呢件事呢,就被後人濃縮成只許若蓮喪子,不許百姓同歡。意思即係話啲人做野恃住權勢,就蠻不講理,自私自利。

YY: 哦,我而家明白哂啦。

屌你有聲

笑撚死 真係有聲

叮噹

推到有巴絲整成語動畫廊
齊昕摑母

若連喪子

練字,見笑
聽日寫埋佢

建議︰寫大隻D字,太細較難睇

細字先難寫

練字,見笑
聽日寫埋佢

細字先難寫

https://lihkg.com/thread/396890/page/1

練字,見笑
聽日寫埋佢

細字先難寫

https://lihkg.com/thread/396890/page/1

練字,見笑
聽日寫埋佢

細字先難寫

重寫完,稍移玉步:
https://lihkg.com/thread/397472/page/1
正 不得了
有無成語動畫廊

YY : 博士啊,我地今日講咩成語啊?

博士 : 就係只許若蓮喪子,不許百姓同歡。

YY: 嘩,乜呢句成語咁長o既,究竟點解架?

博士: 哦,呢個成語呢,而家可以講成若蓮喪子o既。

博士 : 話說喺香港淪陷二十年之後,有個好自大嘅教育局副局長叫做若蓮,佢啱啱就去上任喎。

當時好多學生因為抵受唔住壓力自殺,不過若蓮就一於好少理,因為死幾多百姓都只係一堆統計數字,唔少官員仲好涼薄咁譏笑啲學生缺少生涯規劃同要人地簽不自殺協議書。

YY : 嘩,乜咁冷血都得o既?

博士 : 無幾耐呢個副局長嘅大仔就自尋短見,跳樓自盡。當時啲民眾覺得呢個酷吏受到應有報應,都紛紛上去論壇同民主牆慶祝同埋恭賀。有間教育大學貼咗”恭喜蔡匪若蓮之子魂歸西天”嘅大字報出嚟。然後啲校長同高官忽然就全部走哂出嚟同聲讉責,話要嚴懲班貼大字報嘅學生。

YY : 博士,咁之前啲學生自殺果陣佢地又去咗邊度啊?

博士 : 副個長個仔死咗係故事,普通學生死咗就只係數據。由於佢地對待同樣事件嘅手法太過極端,完全只問立場不問是非,所以就激起咗更大嘅公憤啦。

博士 : 而呢件事呢,就被後人濃縮成只許若蓮喪子,不許百姓同歡。意思即係話啲人做野恃住權勢,就蠻不講理,自私自利。

YY: 哦,我而家明白哂啦。

屌你有聲

笑撚死 真係有聲

叮噹

推到有巴絲整成語動畫廊

歷史
6000 幾正評

話無水分邊個信

你係舊登果個劣質到令人以為係假膠嘅高葵?
6000 幾正評

話無水分邊個信

點解咁多個唔水係要水呢個

不如當事人檢討下先啦
6000 幾正評

話無水分邊個信

你係舊登果個劣質到令人以為係假膠嘅高葵?

佢嘅分身係兔仔有愛情嗎
兔唇五毛狗
開夠post賺夠錢醫個腦未呀?
其實民主牆有無出現過篇古文?
多人用自然會變成成語
大家多d用過幾年可能會收編入成語書
多人用自然會變成成語

世界文化遺產
多人用自然會變成成語

世界文化遺產

世界非物質文化遺產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞