毒遊四國.岡山 [多圖多字走甜無趣]

718 回覆
103 Like 2 Dislike

成set野係咁,啲飯有醬油味,但太癡身,有椰菜伴碟,同一碗有雞皮既雞湯,清清地

我都有得有小小咸

好在有叫杯可樂沖返啲咸味

呢張好靚

THANKS
富士D色真係好好J 好舒服

好治癒
我回來了
繼續追post

覺得最正係邊到

好多地方都正,四萬十川,大步危,眉山,鳴門 JR, 日本人既友善...etc
其中大步危去到有微雨,成個景好似仙景咁(我未去過仙景 )
有機會一定番躂

唔洗一定要天晴先靚 重雲深鎖都好正

對阿,仲有feel

睇你d相好有feel 我個時曬到眼都睜唔大

發覺微雨再配合祖谷溪個景係一流
不過唔同季節有唔同變化,你果時藍天配高山影相又係正

兩個feel啦 其實都好正既 只係我自己覺得祖谷配重雲深鎖會更有feel
道後溫泉睇相好似夜晚會靚d

成set野係咁,啲飯有醬油味,但太癡身,有椰菜椰碟,同一碗有雞皮即雞湯,清清地

係嫩同多汁既 我覺得個碗飯好好味

有小小失望 當打下卡
去真正既溫泉鄉可能有FEEL D

有小小失望 當打下卡
去真正既溫泉鄉可能有FEEL D

好似都幾多人

成set野係咁,啲飯有醬油味,但太癡身,有椰菜椰碟,同一碗有雞皮即雞湯,清清地

太咸了隻雞 有機會試既巴絲打一定要叫多杯可樂飲
[quote]由於柒左既關係 食飽又要上返山啦
如果大家由大街道站出發 其實落車一直向商店街既相反方向行就會見到纜車站 旁邊仲有間伊織毛巾 算係松山另一名產
以毛巾黎講有小小貴 我就淨係行完無買

過左中午 天氣開始轉暗 上左松山城登高望遠
一邊係藍天白雲 另一邊就烏雲密佈 好彩最後無落雨

行到呢個門口果陣 令我諗起古代著名詩人唐寅既詩句

一個華安兩隻眼 三個女人六個波

好快又行到另一個門 呢個門其實都好重要

因為佢主要係由鋼材打造 係松山城既最後一道防線

如果係古代的話 下面呢位人兄已經俾我爆左頭

入左城 其實整體都唔大
不過俾我撞到當地愛刀會既人入城幫手抹刀
成把野真係閃令令 名刀真係名刀 幾百年都好似新既一樣

同其他城一樣 有無料體驗活動玩下
本毒就當然得個睇字

極速行完松山城之後 我就出發去松山另一個名勝

有無人估到呢到係邊?
上面個鐘其實係一個機械裝置黎
每到整點 就會有夏目漱石《少爺》筆下唔同既人物輪流出場
仲有歌仔聽
好可惜 你睇下個時間就知我MISS左

好啦 時間無多 繼續上路
行左陣就會黎到
登登登登

門口條隊長撚到 想搵個位影下正門都難
因為不斷有遊客出出入入

我就無入去浸溫泉 因為聽講有小小伏
淨係到此一遊
實際上去到見到個建築俾我想像中細
而周邊都係現代建築 無咩味道

行埋去後面天橋 影多兩張相 買下手信就閃左人

如果你係住松山 夜晚著住件浴衣黎 可能會好FEEL小小既

點解要咁早走呢 因為今晚我要換酒店 返去香川

車站旁邊有架少爺列車 唔開果陣就會停泊係到俾遊客影下
開車果陣 經過大街道佢會響安 職員會同遊人揮手

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/17/102808_eadf19344569fa009803
丸龜一鶴有冇見到個靚女侍應
上次見到個有村架純差唔多樣

好似無 我坐樓上
有幾個後生pt 見我係遊客就輪住流落單同上菜
點解又update之前啲野既
幾時有新野
幾時有新野

前面有人quote錯 唔係我黎

今晚可能唔得 聽日更新岡山
幾時有新野

前面有人quote錯 唔係我黎

今晚可能唔得 聽日更新岡山

係喎
依家打住半日先

呢兩日死SERVER

明明見到條骨喎

好似無 我坐樓上
有幾個後生pt 見我係遊客就輪住流落單同上菜

睇開岩井俊二, 應該其中一個想問你攞電話
依家打住半日先

呢兩日死SERVER

同高登有乜撚分別
DAY 6
點解我會去埋岡山呢?
一黎由丸龜出發好近 二黎可以順便去埋兒島睇下日落
三黎岡山加上倉敷地區好適合去一日遊

一早我就坐住麵包超人列車出發啦

當架車經過瀨戶海橋果陣 真係好撚靚阿
即刻用手機影 水平唔係好正

到左岡山有段小插曲
本來我想去人工出閘口同個職員補個車飛先
因為四國PASS 係唔包由兒島去岡山一段既車費
所以當大家由四國出發 最好係兒島落車 再轉快速車去岡山
車費相對會平過坐特急直到岡山
(轉車同直達只差十零分鐘 車錢就差左成千YEN 你識揀啦 )

唔識日文既我 繼續好醒目咁先用GOOGLE TRANSLATE打定句野
然後俾佢睇 跟住佢唔知係睇唔明定點 我同佢雞同鴨講左一陣
有個熱心既日本後生仔都黎幫手 不過都係唔得
最後我拎本PASS出黎 佢就直接叫我出閘 連車錢都唔洗收
黑人問號????????????????????????????

其實我就未食早餐既 所以去左車站二樓既老麥食返個早餐
分別就唔大 但勝在夠熱 豬柳強芝士岩岩溶 薯餅夠脆 已經無得輸
食完行出門口再直行 就會見到一列巴士站
呢到有一架觀光巴士係直達後樂園門口
食飽飽 仲要即刻有車 真係PERFEC池!!!

出發!

由於太好天 忍唔住係車上面又J左兩張

唔洗一陣就到左
落車緊係要留個影 架車隻墨綠色真係好撚靚阿
車內設計都好有美感

買飛入場 就跟住指示牌一直行
無耐就發現左一個熟悉的名字

向左行就會有個小型動物園 入面住左幾隻白鶴
前面寫左佢地既出生日期 (姐係佢地既刑期)

隨手影下

跟住俾我發現左棵好似千手觀音既樹

跟住唔少得當然係岡山城啦
偽文青MODE ON

影完張相 跟住有四個台妹都跟住我尾學我咁影法
佢地真係勁撚嘈 成個後樂園得佢地把聲

BTW 我發覺我成日影完 旁邊都會有人跟住我做

偽文青MODE OFF

應該係茶樹黎 有小小茶葉香味

想像下呢到開滿白花 應該好撚靚 (依家都唔差)

跟住過橋(?) 就會去到中庭

再前小小有座假山可以俾你望晒成個後樂園

連用手機鳩影都係咁好J

天氣實在太熱 連魚都要避暑

行到咁上下
係後樂園既後門出黎 就會見到大大個岡山城係你面前

未完待續.
睇完唔留言 都可以留低塊正皮架

記住放大睇相 會靚過縮圖小小

呢間野其實好多分店
周不時同D客去新宿果間食
我星期六都會去岡山城玩啊

打完風應該好好天

打完風應該好好天

haha咁就好,等我影多啲靚相share俾你們睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞