[租樓]老老實實 咁都扣按金成萬

461 回覆
81 Like 209 Dislike
但係樓主都搬走哂啲野
就算未交匙點會知業主有冇自己爆門入
當迷你倉用
爆門即刻報警
冇打釐印肯定仲耐
兩三舊買個CCTV,有自動通報
爆門 已經犯法
到時屋企有咩唔見入佢數
有冇查下業主按揭做幾多?
樓主笑到癲喎
樓豬多數搵到新地方簽左新約啦,
就算拖兩個月按金當租金都係白比,
所以佢先上黎問睇下點攞得返最多
佢恰鳩緊你 建議還拖
逆權侵佔睇得tvb多?笑撚死
廢柴
射呢個po比業主,話網上D人都幾癲,可以咁樣搞事
未計要搵律師樓攪呢,又要洗一舊,最後個租客無聲無息搬走左你都唔知,但你唔可以隨便破門,因冇收樓領冇執達吏在場破門就係爆竊,仲要俾個租客可以屈鳩你偷左佢屋內嘅野。刑事

你跟晒程序,搵埋人上到去已人去樓空,拖得你一年半載,蝕租金蝕律師費,個租客欠租又非刑事,你要追都只可以去小額錢責,未計你搵到佢新地址先算。
所以同租客玩野果啲,除非佢係大地產商,或者背後有勢力,否則只係on9仔傻閪黎!

我最記得10年前,我租樓都會好黎好去,鑽過啲牆會幫佢補番再油下,執番好間屋乾乾淨淨先交樓。

點知有一次有條傻閪,完租前一個月話想我俾佢啲地產帶人上黎睇下樓,點知原來佢自己跟埋上黎。一入到黎就話我電視掛牆,牆上有架要扣錢,又話佢廚房用到好污糟要扣錢,乜乜柒柒!

我即刻屌柒佢叫佢即刻離開!佢本身仲想話唔肯走,要同我嘈。我話你唔走我就報警,個地產知奶野即刻叫佢走。

個業主條氣唔順,轉頭打電話黎又講一次要扣錢。我即刻串鳩佢:你敢扣一個仙都唔駛旨意下個月攞到鎖匙。我仲話因為你咁我哩個月就唔會交租,你好係我走果日退番另一個月按金比我。冇現金冇key,再收佢線。

條傻閪係個地產度發晒癲(因個地產話番俾我知)
到左下個月交咭果日,佢又同個地產上黎。
因為佢咁串,我鑽爛過嘅牆一個窿都冇同佢補。廚房仲放左幾袋上星期開始有掉過吧垃圾(因我上星期已搬走左)

佢今次上黎可能俾個地產提醒過,‘冇晒火’,忍住。但黎到見到咁,又係話想唔俾番按金。
我又馬上拒絕仲趕番佢走。佢又想話唔走,但個地產知一日未交收成功都唔可以強搶,最後勸左佢落番地產座。
之後個地產自己上黎,走黎同我講我咁樣佢好難做⋯叫我不如清下間屋,咁佢就同我勸個業主有樓收番就好收手。

我答佢企硬,乜撚都唔會執,垃圾屋咁交!唔同意我就走先,你叫佢自己慢慢諗。

之後落左樓下餐廳食Tea。最後⋯ 過左一個鐘,個地產打黎,話佢自己會清埋啲垃圾,現金按金已係手,問我幾時得閒交咭。最後收番按金簽埋無問題交收同意信(即已完成收樓冇責任要跟)完勝!!
放啲花痕嘅相上嚟先再討論
快啲爆門
咁就有好戲睇
樓主似上來圍爐 上面講到花左兩部ipad咁多 又唔放圖 擺明身有屎

不過連登係樓淡租租天下 一定撐樓主
間屋無啦啦水浸唔好問點解
最緊要佢知自己企緊係high ground
揸住業主個春袋同佢再deal
問下業主係咪想為左慳嗰1萬 搞到自己間屋半年以上無得用
租約都完咗佢憑咩計
搬傢私刮唔算自然啦
上年隔離屋,馬桶塞左,水浸到出門口,屋企人通知隔離樓業主,先知道租客可以玩到好刺激
只係好多人俾個業主拋到啫
世界尬係欺善怕惡
如果個租客真係知道自己權益嘅話
好多時業主都係下把

你要扣佢按金?佢咪遲兩個月先交匙俾你囉
你夠薑爆佢門?佢即刻同你報警,你求神拜佛個租客最好唔好有嘢整唔見

你頂唔緊咪自己俾錢出律師信搵執達吏收樓囉
不過你搞得嚟,個租客到咁上下就是但搵日弄低條鎖匙俾你入去慢慢執屋

講真呢個世界真係鬥閪架咋
但係租間屋出去業主就要隨時預備承擔上邊呢啲風險囉
新樓?樓主試下舉報佢高成數按揭出租
點都開file先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞