[租樓]老老實實 咁都扣按金成萬

461 回覆
81 Like 209 Dislike
打厘印要打埋租約日期同埋要雙方簽名
而家樓主無簽嘅"新約"擺明無打啦
無厘印土地審裁處都唔會理

我係樓主就租都唔柒交同唔交樓
到兩個月按金都用埋就人間蒸發
你連真正上到庭要處理嘅問題都唔理解

不過你哋鍾意啦
想收樓全屋裝修
咁仲洗咩理間屋點
反正現有野都唔會再用
嗯嗯嗯

第一步是業主需要到土地審裁處提交申請通知書,以及已加蓋印花的租約及其他租賃文件。登記完成後要將通知書的副本寄給租客,然後要連續三日到單位門口貼上通知書副本。完成整個過程後,數天內可到土地審裁處宣誓。

第二步是申請判決書,如果租客在收到申請通知書七日內沒有作出反對,申請過程需時大約兩至三日。但如果租客提出反對,申請流程就需要再次排期等候聆訊,一般大約需時半個月或以上。

第三步是上門收回單位。如果業主順利取得判決書,就要申請收樓令狀,由執達主任執行法院命令,收回單位。時間會視乎該區執達主任排期,一般大約等候一至兩個月時間。

總結整個收樓程序,最快都需要大約三個月。 追租方面,業主必須確定已向差餉物業估價署呈交一份《新租出或重訂協議通知書(表格CR109)》,才有權採取法律行動。確認後業主可根據欠租金額大小,到不同的審裁處或法庭提交表格,作出申索。如果申索款額不高於 $75,000,可到小額錢債審裁處申請。高於 $75,000就要到區域法院或高等法院進行申索。

會有租客肯唔拎哂匙卡鎖匙咁戇鳩架咩
我係你就走前整到成屋屎 .垃圾 加劃痕 .坑

再賤格啲 買兩盒曱甴 跳瘙 倒係間屋度

業主除咗扣你按金可以做到啲咩

好黎好去 業主要玩野 就唔好怪租客做仆街
其實你比建議前有冇睇清楚樓主嘅處境同條件
冇簽約唔係租戶冇保障咩
報警話非法侵占
做得租客….
用後備匙入?

我不嬲放大量現金係屋企
講真 業主唔玩嘢 咪好嚟好去
一玩嘢 真係慢慢同你玩
都唔只係香港
好多地方都係租客有優勢
曬氣啦,成班連登細蚊仔上網睇d資料就鳩up比意見

有事就樓主自已頂曬
租霸兩個月,再走前仲野塞爆所有喉
Trust u bro
係對家選擇咗呢種玩法
對連登仔嚟講,租得嘅一定係買唔起樓
租樓就係有依d風險
濕鳩業主不嬲想食曬D按金,試過話地板花左,牆D油甩左,話要全部搵人舖過,想食曬按金好彩租之前有拍片影低間屋個樣
牆 天花板 渠 維修下先
清潔姐姐都辛苦
垃圾房啲垃圾搬哂入屋當幫輕吓手
焗返幾個月先
唔係一定,9成je

唔駛又舉咩你表哥隔離屋乜柒例子

事實average 黎計租客都係窮過業主
預咗換大門鎖 後咩備
擺明想借啲意扣按金啦
佢要玩到咁大,唔爭在再玩大D
你同佢講 全部按金1蚊唔要,同佢間屋做大裝修

佢殺極都係殺曬你按金姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞