[租樓]老老實實 咁都扣按金成萬

461 回覆
81 Like 209 Dislike
是咁的,業主(女,2X歲後生)話年底結婚,想收樓全屋裝修,一個月通知,我地十月底前要走(呢排周圍加租+暑假後先黎講,無言)。
間屋租左2年幾,2年生死約已經完,之後都係每個月交租繼續住,雙方都無出聲。
搬屋當日夜晚交樓,業主帶埋老豆老母條仔+驗樓師上黎係度驗屍(當自己新買樓咁)。

業主話牆身有花(搬傢私D痕跡,唔係大力刮),浴缸底有花(使用痕跡都計,唔知講咩好),雪櫃無清潔乾淨(個日上午先搬完屋,邊有時間搞),玻璃窗有刮花(唔係裂!間屋無露台,平時窗邊會掛下衫,有機會係衣架hi到)。

驗樓師都睇唔過眼,排除牆身浴缸,剩底玻璃。大家吵完一輪,業主扣成萬按金話整玻璃,有剩還,其餘按金比支票我地(仲要日期特登寫後日)。我地話想搵師傅自己幫佢搞(佢搵到時候話幾貴都得)。

把聲好嗲,態度尖酸刻薄,大小姐feel,係度講層樓屋企人出錢買比佢,所以自己無話事權,但依家又係度帶頭吹毛求疵。租完比人間屋,又要全新入伙個樣,咁你點解要出租?
最好笑搬屋前一日係度連環call,話搬屋當日上午要帶師傅黎,大佬搬緊屋你想阻住曬定點,最後我地堅持先改同日夜晚。

結婚肯定唔係啱啱決定,人情世故,為了方便雙方都應該早兩三個月啦(但可能係藉口,為了加租重新出租)。

大家老實講,呢D根本屬於自然損耗(合約有曬)?自問一路準時交租,間屋keep得企利,假如佢唔接受一路扣住按金,係咪直接小額錢債?應該無懸念?有無人有類似經驗share下
搵律師搞,出啖氣都要
唔好交匙
你再維修下間屋先
租客不嬲都係下家 預咗比業主食住架啦 係呢度先會覺得租客大晒
其實條港女唔夠錢結婚裝修,可以出聲,幫你介紹銀行貸款,好過你係度擺明搵笨搶錢
交咗匙未
交咗無得玩
未交慢慢玩
食唔緊要 小錢解決到我地OK
大佬花玻璃扣一萬?係咪我唔知市價
唔交租
兩個月後先搬
佢意思係 一日無鑰匙 繼續計租金
即刻變身做租霸
未 但佢意思係繼續計租先
佢計 你唔交咪得
佢一爆門/換鎖就報得警
佢只能夠經執達吏收樓
業主點會早兩三個月同你講 你提前搵到樓就走 佢咪蝕租
傻架 你唔好任佢噏
一定要爭取返自己權益
我只能講, 租屋係咁。

佢明顯睇住樓巿反彈拎返嚟賣。
自己同業主傾好話自己揾師傅搞個玻璃, 搞完俾佢驗收。
記住記住記住整份完約協議, 費時佢有手尾跟。

無合約就唔好搞咩玩嘢,
報起警嚟唔知結果係點。
律師都係俾錢人洗, 搞嚟哂氣。
佢自己話好急,年底結婚前一定要裝修好返去住,結婚後要飛歐洲蜜月,

假如我地就係搵唔到屋搬/全家病曬,走唔到,完全可以繼續每月比租,慢慢搵新屋,咁到時佢婚都結唔成
點解完兩年約後有心租落唔簽新約?
無簽新約個業主應該九成無打厘印
玻璃花咗咁大件事,要用多d 時間還原返都好合理
查下佢有冇打厘印
係咪九按出租
花的面積 應該頂盡2部iPad
完咗生死約都唔攪租約咁你蝕底…
無合約,通常無打釐印
如果租租玩嘢 通常業主蝕啲
廁所塞唔好問點解
佢話10月底限期
今日先10號 玩多20先啦
急果個唔係你
報東張爆埋佢咩單位。。等D人唔敢租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞