[租樓]老老實實 咁都扣按金成萬

461 回覆
81 Like 209 Dislike
唔想煩一律建議自己買
你鍾意畫到屋入面畢卡索咁款都冇人會煩你
話 前排新聞有講 租客唔交租金 唔搬走 業主無權入屋叫人搬走
最咁睇呢啲都係屬於自然損耗,唔使理佢,樓已吉出,佢唔俾就唔交鎖匙,書面通知佢,如果佢唔就範,咁就要搵雙方同意既公正行驗樓,費用一人一半,爭議過程中當冇得計租。 睇吓佢想點玩,玩幾耐都得。
佢講你就信
好似要申請?
差佬幫你調停,唔即時處理,一個有鎖匙一個冇,差佬簽個到場記錄,就叫你自行法律行動,佢地點會判呢D野
Check 吓個業主按揭成數先啦
租出去咁富貴
無簽合約 我賴死唔走 話個8婆之前覺得我啱傾 間屋又無人住 幫佢睇住間屋 所以free比我住 咁樣得唔得
租樓搞到人哋層樓殘晒
收你按金正撚常啦
想做租霸過主啦
玻璃唔撚使理
佢有咩證據證明你刮花?
咪撚交匙
住埋個按佢
之後叫佢自己搵律師慢慢追
2部ipad咁你似抵賠
樓主連相都冇post
係咪自然損耗都仲有價講
不過整塊玻璃頂盡都係幾千
先撩者賤啫 你唔話條臭閪八婆無賴?
要事先申請
你on9
直接住多一個月啦
你on9就去到邊都比人食住
佢連租約都冇 業主
應該冇得經執達吏收
擺明只係搵藉口食咗樓主個按金啦 做咩咁認真
你話報稅到填左claim租屋
稅局寄信黎抽查要再申報返租期同租金
同佢講你會如實申報 問佢有冇問題

另外佢長住的話應該唔想住一年兩後發覺外牆滲水
咸水制如果有裂再加上水壓較大左的話 好快會漏水 大水的話一晚就會浸到去𨋢
件業主都幾搞笑
莊閑都未分清
係我就租霸住多半年當倉用先
樓主可以參考返channel C租霸單case
租都唔洗比拍蘿柚走得
依個堅
樓主一定要爭氣
唔會無權 口頭租賃協議都係有法律約束力
業主每個月收到租金 而且任由租客住佢間屋 就代表協議仲係有效
當然業主都可以提出解約 但係就要按合約協議要有通知期 再加退返按金比租客
如果呢方便有紛爭要嘈上法庭嘅話 要打10倍釐印先
點玩都係業主蝕底 租客最多蝕兩個月按金 業主要搞一輪先拎得返間屋 仲要搞裝修 都唔知收少左幾多個月租
所以點解啲人話租霸麻煩 因為真係可以好撚麻煩
喺香港租客真係大撚晒
我份合約寫到明家電損壞自行負責
租客搞到冷氣機壞咗要我換我冇換到
就完合約嗰陣時
佢提早一個禮拜同我講交收驗樓
咁我都係同佢講冷氣機要補返一個俾我
求其二手1000至千五就得
問佢話想喺按金扣定係直接俾
條撚樣直接就話唔會俾
然後同我講仲有一個禮拜收樓,佢叫班friend上嚟BBQ
客廳BBQ呀,屌你老母

我怕撚咗佢直接全部推晒俾佢俾佢走
洗鬼講咁多野,等業主自己想故事,你租客提佢退返按金就可以,其他都唔應佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞