[租樓]老老實實 咁都扣按金成萬

461 回覆
81 Like 209 Dislike
直接拖兩個月 按金當租金
扣按金就唔交匙 打撚爛晒全屋啲嘢
閂門玩多兩個月 當PARTY ROOM
反正都扣
田土廳買份野睇睇佢
佢急關你咩事,幫係人情,佢想食你按金唔駛同佢客氣啦
你都無簽約
你慢慢玩佢間屋
佢追你唔到
做租霸啦屌
租樓係咁
但呢度大把人話租租好夠自由又平過供又唔駛蝕

都無謂係度嘈
佢話肯退晒 一手收cash 一手交匙
食你成皮野當你弱智
用剩水泥,千祈唔好倒馬桶
盡返好責任 渠位有冇塞 要通一通
二手樓彈左去邊
扣成萬你都肯制?
唔交匙啦
唔好倒落啲去水喉啊🫢
好多二手業主見新樓多人買就企到硬一硬
要接火棒梗係趁時機揾水魚。
咁一單半單不愉快緊有
不能以偏概全
反正都扣 即係全屋再花啲都得啦
😱 租屋族注意!驚爆業主「驗樓驗到癲」事件!

各位香港打工仔女,你哋又試過租屋被業主刁難未?今次有位租客分享咗佢嘅離奇經歷,真係聽到我都想爆粗啦!😤

話說呢位租客租咗間屋兩年幾,一直準時交租,keep得間屋企利。點知業主突然話要收樓裝修,仲要一個月內搬走!😰 搬屋當日晚上,業主竟然帶埋全家軍團+驗樓師上門「驗屍」,真係好似買咗間新樓咁誇張!

業主嘅要求簡直離譜到爆:牆身有花、浴缸底有使用痕跡、雪櫃未清潔乾淨(喂,人哋啱啱搬完屋啵!)、玻璃窗有刮花(連露台都冇嘅屋企點會刮到㗎?)🙄

最離譜嘅係業主態度尖酸刻薄,又扣成萬按金,仲要寫後日支票!租客想自己搵師傅搞掂,業主又唔肯!😠

各位租客朋友,遇到咁嘅情況點算好?小編建議大家:
1. 睇清楚合約,了解自然損耗嘅定義
2. 租屋前影相、錄影,留低證據
3. 如果真係被無理扣按金,可以考慮入小額錢債審裁處

記住呀,租屋唔係買樓,業主唔可以要求全新入伙嘅狀態㗎!大家一齊share下經驗,互相支持啦!💪

#租屋nightmare #業主太誇張 #租客血淚史 #香港租屋 #搬屋攻略 #小心業主 #租屋須知 #按金糾紛 #租客權益 #香港生活
可能成舊佣先3-4皮
反正係咁一拍兩散
成舊按金
Sd 資料俾稅局 銀行check下佢
呢啲case執達吏無權收樓,樓主可以直接玩逆權侵佔都得
你好人咪幫佢囉
佢依家講嘅野你覺得唔合理仲要做好人?
業主收樓一定過3個月
想做租霸詳情可睇黑糯米
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞