對岸的物理試題:能把自己拉上去嗎?

378 回覆
47 Like 46 Dislike
上面全部話唔得嗰d 應該真係弱智,就算讀過物理都唔方高分。有人仲話係internal force , 真係笑到痴線。
小明是不是黨員?
如果個滑輪同個箱重量無限細, 咁呢個動作我同引體上升有幾大分別?
點解我會唔夠力引體上升
引體上升係咪就係違反緊地心吸力

咁我肥我係做唔到嘅
咁現實有無人做到??
給我一個G點
咁多弱智仔
如果果個唔係一個人, 係一個摩打,
咁升唔升得起
好多弱智自己唔識證走去問ChatGPT嘛

結果一齊柒
根本兩個情境都唔同

Let mass of 小明 be m kg,
mass of box be M kg

when acceleration=0
F1 = F2 = F3

when accelerate towards ceiling
F1 > F2 > F3 > Mg+mg

Net force 自己計
你弱智?

用摩打拉同用人力拉喺個情境度有分別?
唔得,小明力量無限大,條繩一野會比佢拉斷
你越寫越顯得你亂來.......
最簡單應該consider 小明+box 係internal system
斜拉ok垂直拉唔得,前提係滑輪冇省力功能
我左腳踩右腳再踩返左腳踩到上太空添呀
得你睇得通
試下諗小明用大脾夾住個pulley同box
用爬繩方法向上爬 ......

香港physics又真係好少教pulley
AL Applied math先有
DSE cut撚左十世

點樣睇到嗰支掃把咁既野係天花板
有無人覺得支掃把係插係個木箱度?

我畫好時,都見果位巴打都答得好清楚
不過我都嘗試用唔同顏色分清楚d

同時整另一個情況
呢個清況係易d拉自己上去,因為有3個向上既T
亦想讓大家想像得易d:
如果下面既情況可以拉到自己上去,點解上面就唔得? 證明唔關close 唔close system事

(有錯請指正,我只係讀到HKAL physics
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞