對岸的物理試題:能把自己拉上去嗎?

378 回覆
47 Like 46 Dislike
冇讀過都知拉得起啦
成班撞啱咗就以為自己真係識
根本拉得起個原因同佢哋想像完全唔同,好撚柒
咁易都仲要討論,拉倒上去,最簡單解釋:
換角度諗,小明夠力的話能否將天花板拉落黎?答案好明顯係得
然後你想像天花定死左,但拉天花個力大到係小明加塊板既weight, 咪就係拉左個人上天
一個Pulley可以將向上既力變成向下,你向上拉右邊繩,其實等同向下拉緊左邊繩
物理學理論唔會定義無限大??

唔明,可唔可以畫過同畫埋力的方向,真心想學野
上面話答得要驗腦果d
應該拉唔起

Trust me bro
你呢段野係打比自己睇
佢右手扯住上面條繩係咪就OK
proof-read又搵到一個錯
解法一忘記左小明施加比箱既normal reaction除左mg仲要加埋繩比小明既反作用力(即係T)
所以箱既net force應該係:
2T - (mg + T) - Mg

因此若果:
T > mg + Mg
個箱先會向上升

不過仍然唔影響最終結論
如果我無限大力 扯住自己d頭髮係咪可以飛上天
睇過肌肉魔法稱就知得
現實係突破光速.
其實已經係段估階段.

當力量大過一個點,會唔會超越重力(地心吸力)???
無地心吸力. 好多數式都係錯.
純粹覺得定義,嘩眾取寵.

啲人係做功課做得太多但不求甚解就真
你見咁多人講closed system 就知
佢地係代入咗一啲經典考試題
但消化到實際o既原理
無讀過書o既反而唔會咁

fb 有台仔出po 標題係寫睇下依家教育幾失敗
我真係覺得好貼題
唔係睇啲人識唔識答
而係睇啲人點樣被教育到愈來愈蠢
事實係物理學上好經常使用假設無限嘅數去簡化一條算式去表達趨勢

無限大無限細無限長無限遠, 一代咗呢一啲數成條式好多數都可以被直接唔理, 咁你就會得出一個好純正嘅結論
終於有個似樣啲嘅正常人
其實唔難
西楚霸王可以
呢條只係在知識範圍內最大力量下,
不能把自己拉上去.
如果力量大過一個點, 事實證明可以反地心吸力.
呢個定論不成立.

有無人證明到,力量點大都無法反地心吸力???
滑輪力會減半
一個post直接見到大把連登仔依然唔識system概念
能,小明能把自己夾死.
咩叫冇可能違反地心吸力?
我兩隻腳力量無限大, 我咪可以直接就跳出地球

然之後你話隻腳力量無限但係譁眾取寵係正常嘅, 不過事實如果有力量無限大嘅腳你又真係可以違反地心吸力㗎喎

同埋你憑咩話我唔可以拉自己上去, 呢條題目有冇講到個滑輪同埋個箱幾重
力無限大啫, 冇話小明undestructable喎
一嘢扁鳩咗gg
啲人就算讀完calculus都係唔明用黎做乜,淨係識ddd一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞