對岸的物理試題:能把自己拉上去嗎?

378 回覆
47 Like 46 Dislike
~ FACT CHECK ~

答案可能好多人都知 / 估到
但未必人人寫得啱方程式 , 同畫得啱 Free-body diagram

唔駛估估吓 ! 同一條問題出自以下教科書 , 一齊睇吓作者既講解 :
書名 : Introduction to Classical Mechanics: With Problems and Solutions
作者:David Morin 博士 ( 哈佛大學物理系高級講師 )
例題出自頁數第 57 頁 至第 58 頁

i mean 直升機拉繩可以拉個人上去 呢幅圖拉pulley其實都得
其實有無大隻巴打示範下
都唔夠西楚霸王項羽咁勁
相傳項羽力大如牛
能夠將自己個身體凌空扯起
多謝巴打,好清楚,連登有愛啊
點解唔得?
sor 我誤會咗以為樓上話個輪力量無限大
我眼殘,對唔住,我柒,請樓上屌返我
係我眼殘,對唔住,我柒咗,請樓上屌返我
求學一問,
點解條繩act on 小明既T係向上而唔係向下

只考慮pulley 的話條繩既T由小明act on pulley向上,而呢個reaction應該對小明黎講係向下?
係我誤會咗以為樓上話個輪力量無限大,我眼殘,我柒咗,對唔自,請樓上屌返我
台仔智障
有啲生活經驗都答到啦
錯了 佢假設左無限大力 你發力點可以唔係個箱 單靠你肌肉之間力量都得
條繩 = 攀石條帶
可以拉得起
因為有天花板
冇錯係向下
紅色係act on pulley既force
上圖我冇畫任何act on小明既force, 驚太多箭嘴混淆大家

條繩act on小明既T係向下
所以小明亦都有mg+T act on the box
而我圖中就用綠色向下既T表示左reaction force

#243 都另一個聰明既表達方法,直接人同box當一舊野,可能會比較易明
基本升降機結構
點解我淨係諗到被自殺
因為有人,有繩,又拉上去
ys, 如果要考慮小明free body
我覺得最重要係由box比小明既reaction force先係唯一令小明上升既力量
姐係搭升降機個地版比小明身體既力!
而唔係T, 因為T其實係向下的!
要睇對係邊度嘅對岸,如果對岸係指台灣就唔得
如果係深圳河對岸就可以,因為嗰邊用中國邏輯
死雞撐飯蓋指嘅係閣下?
咁你係答左得定唔得?
小明咁撚大力個天花或者條繩收咗皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞