對岸的物理試題:能把自己拉上去嗎?

378 回覆
47 Like 46 Dislike
邊到唔同
你畫個free body diagram睇下
解決呢個問題既關鍵,就係要先解決關鍵問題
蠢撚到你
其實唔難
覺得唔得嘅係因為人向上拉產生向下反作用力抵消番
轉咗你用摩打個case 係將個題目變成連人帶箱帶轆咁去爬連住天花板條繩得唔得 咁梗係得
得,因為小明識飛
其實係 啲人講咩點拉自己體重上去
屌 引體咪拉緊 再唔係遊繩咪又係同一道理
其實你調轉諗,個滾輪係天花板,固定住係個箱。佢向下拉個個力等於繩兩邊向上嘅力只要佢大力過向下嘅箱同自己嘅重量就會向上升

所以調轉返由下向上係拉得郁。
點樣唔同scenario? 唔係只係用碌棍代替個箱既角色,之後用摩打去cover唔夠力既部分?
好撚奇怪咁都嘈咁多頁
拉到條繩唔斷就一定會升起
拉得到 因為小明真係好大力
其實簡單d,條蠅綁住個人嘅腳會唔會易明d?或者個人喺箱入面
可以,完
因為條繩係連住天花板
你點得出 "力量無限大" 呢個point ?
夠力又唔斷嘅一定得
夠唔夠力先係問題
打開你隻屎眼就有
台灣 threads 有個人解釋得幾好 :

這題理解上真的不難,難道就沒有人想過 如果他慢慢放繩子會怎麼樣嗎? 會下降 超級好理解的吧~那麼倒過來用力拉的時候會上升也是顯而易見的事了
有人相信地球係平架
而且小明真係跑得好快
小明就咁將舊石向上拉就係closed system
但佢拉條繩 條繩連住天花
天花受力會畀力

其實唔明點解會咁混亂
你只要當舊石同小明係一體
就只係一個好重o既人收繩向上爬
根據問題的描述,小明站在木箱上,木箱鎖著滑輪,牽繩固定在天花板,並且小明的力量無限大。在這種情況下,小明如果試圖用自己的力量拉起自己,會發生以下情況:

1. **力量的來源**:雖然小明的力量無限大,但他同時也在用這個力量來拉自己。這意味著他所施加的力量無法克服重力,因為他是用自己的力量對抗自己的重力。

2. **滑輪系統**:如果牽繩固定在天花板,而小明又站在木箱上,則無法利用滑輪系統來改變力量的方向或增加力量。

因此,正確的解答是:小明無法把自己拉起來。即使他的力量無限大,但他無法克服自己的重力來拉起自己。
昆蟲可以舉起幾十倍自身體重既食物
可見體重同力量係無邏輯上既關係
力量的來源=燃料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞