對岸的物理試題:能把自己拉上去嗎?

378 回覆
47 Like 46 Dislike

有項羽咁大力,自己都扯起自己啦
首先當無滑輪
而隻腳又貼住底下個箱啦
咁佢好似人地爬繩而上咁
夠大力就會上倒去啦

加左滑輪痴住個人同個箱
只係改變人用力方向
都會上倒去喎
最憎嗰啲戇鳩,求其擺低一句就以為自己讀好多書, 但係根本就冇答到條問題。
講作用力互相底線個D
返去溫書
小明可以靠拉條繩張力
一放鬆,條繩收縮扯佢上天花板
我做曬開呢啲pulley,一定唔得
其實唔難
小明無限大力,又理想情況
小明對腳夾實地球
點解唔係成個一齊地球拉起向上
或者個頂移向地球

再由頂既方向做觀察
小明就係拉緊自己上頂

假設你隻手發力係F
by newton third law你隻腳向下施力-F
pulley連住箱個點係2F

所以個箱有net force向上

睇下大家仲有無咩諗法
有冇人簡單翻譯吓
你唔明邊一part ?
佢設咗兩個大force:
1.繩向上嘅tension (f)
2.成個system 連埋個人加gravity (N)
然後呢兩個force細分嗰幾隻細force
不斷代入F=ma 呢條式
然後最後個結果咪佢咪計到 f= 咩 N=咩
f > N

應該係咁理解?
你唔明邊一part ?
佢設咗兩個大force:
1.繩拉哂成嚿嘢連人向上嘅tension (f)
2.成個system 連埋個人加gravity (N)
然後呢兩個force細分嗰幾隻細force
不斷代入F=ma 呢條式
然後最後個結果佢咪計到 f= 咩 N=咩
f > N

應該係咁理解?
我冇學過物理,但我直覺話我知個滑輪加埋條繩已經唔影響小明本身
因為香港啲公園阿伯都有類似呢啲嘢玩,住上去拉背推胸推膊就係推緊佢自己坐上去嘅重類,所以公園阿伯話我知小明拉到自己向上
唔同喎,圖中係踩箱,個人同箱係接觸。
片中個箱同繩係一樣,個力完全唔同。
解單嚟講
話唔得嗰啲人全部都係無計天花板個反作用力
當咗係小明想就咁扯起一個自己踩住嘅箱
記得見過外國啲科學館整埋呢舊嘢俾小朋友玩拉自己上去不過佢再多一個
on9 鞋帶個case都冇接觸額外嘅system
樓主個case係有連住天花板
1. 引體上升係向下用力拉自己上去,呢個滑輪case係你向上比力托自己上去
2. 引體上升無mechanical advantage, 拉自己上去就係咁簡單。用左呢個movable pulley你隻手需要移動double 距離(2x)先可以將個人移動x咁多距離。手向上郁2x, 人向上郁x, 手相對於人嘅位移動係x, 即係你越舉高隻手,成個platform郁得越高
3, 咩叫"違反"地心吸力?呢個term真係無得再layman。如果唔向下墮就過違反gravity, 咁你訓係度無時無刻都係違反緊gravity。向上郁就違反gravity? 咁行斜路都係違反。比少少常識,向上有力就會加速,KE+PE>0就會脫離軌道,就係咁簡單
恕我唔識理解晒呢個thread嘅人嘅觀點,我唔係直接否定緊你
我只係嘗試歸納呢幾個cm嘅錯唔concept
如小明力量真的無限大,有什麼不可能
*嘅錯嘅concept
好似以前聽啲長輩講話啲大陸人考慮寫essay唔識就抄毛語卷入去攞分 因為無人敢話錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞