對岸的物理試題:能把自己拉上去嗎?

378 回覆
47 Like 46 Dislike
你咁樣真係好低質
大家都係理性討論 , 你有point你咪解釋囉
你無啦啦鬧人只會顯得你愚蠢
定係其實你自己知柒咗 , 又怕冇面 , 所以唯有死雞撐飯蓋 ?
睇呢個post笑撚死
唔識physics 都知拉得起啦

嗰啲搬埋newton 出黎仲話唔得真係讀屎片

唉… 仲話香港世一聰明
樓主個post內容咪寫得好清楚,眼殘定腦殘是旦揀一種
吓,我自己拉起自己頭髮,飛到去英國都得
我都唔明點解唔得
如果假設真係力大無窮既,我一屈腳跳衝破空氣飛都得啦
再唔係我左腳踢右腳,右腳踢左腳都飛得起
正解是可以的
終於有個正常答到
我地拎野唔一定係要反作用力
如果係嘅話 太空人係太空咪拎唔起
向上拉唔得, 咁向橫拉咁點?
升得起
咁帆船裝個大風扇吹住個帆,吹唔吹得郁隻船?
條繩連住天花板 點會拉唔到
話唔得果啲係比個滑輪誤導左
但個滑輪係其實只係改變左力既方向+將小明同舊石變成一個system

簡單少少 當小明隻腳用膠水痴實左舊石 冇左個滑輪 小明直接將繩向下拉
天花就係受力點 答案好明顯
在習近平中國特色社會主義下,沒有一切是不可能的,傳播社會正能量,你我有責
你唔好計個箱同定滑輪
剩係諗下一條繩由天花板吊落黎
你可唔可以爬繩拉自己上去
如果可以 咁點解經左定滑輪同個箱會唔得?
岩岩望返解法一寫果到解釋2T有語病
應該係同一條繩但有兩端向上所以係2T
推呢個答案。

話說,啲人係咪真係讀過物理。
答唔得果啲,真係………..

DSE 攞1分?
根本好多人唔識又要扮識 DSE 0分都可以上網扮專家
題目 講左無限咁大力

個問題 已經 同有幾重 要幾多力無關

純粹係 拉得起 定 拉唔起

而答案係 拉得起
屌,咁都要嘈咁耐

想像:小明+滑輪+舊正方體全部野放喺一個盒入面,你喺外面只係見到一個大盒

一個大盒有條繩連住天花,個盒可以扯短條繩

明未
其實呢題如果文科仔無讀過phy直覺都係答得
只有讀屎片果班越諗越錯
比人知個滑輪加咗天花板個external force
改變力嘅方向,同個力/重量嘅關係
因為個天花板繩喺另一邊食咗一半力
小明咁做會輕鬆過孭住個箱爬繩
只不過相當唔就力,所以啲人直覺上覺得拉唔到
詳細睇
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/滑輪
操作理論>動滑輪
小明力量無限大
=>已經違反左物理學理論??
物理學理論唔會定義無限大??

理論上可以把自己拉上去.
好似任何野超越極限/想像.理論就不成立.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞