其實嗰個精神病死者家屬都幾撚慘

309 回覆
895 Like 135 Dislike
有精神病唔應該揸刀
揸車就可以留番條命
其實冇即時危險,啲警察係應該直情唔好開鐵閘入去。

我個fd個老母有精神病,喺屋企攞斬個鐵門,隔離屋報警。啲警察都驚度唔夠膽入去。淨係喺門出面尻叫,問個fd有冇事。我個friend重喺房度食緊飯,搭咗句冇危險就冇理到。

最後佢阿媽斬到攰就走咗去訓覺。都冇落簿仔,冇follow
白卡是撚但啦,
唔死咪放出黎斬人
如果得個白卡自己喺屋就得,可以困住佢,但有其他人喺度,警察點都會衝入去。

唔知有無用body cam 影住,就算有,都唔會咁快講
啊Sir做野唔洗你教

唔撚入去點幫佢

緊係手持枝槍,衝入去

個精神病佬見到我渣住枝槍一定會更加發癲

咁就啱,佢夠膽渣刀,我有正理由一下做低佢
係囉,有事先會打既姐
正常屋企人都知佢有精神病唔會小小事就999
其實, 以大多數網民意見o黎講

呢個精神病人係除o左死, 冇無其他更好方法

若將來有類似事件, 報得警
根本家屬係需要預備放棄呢個家人條命
唔好望救到佢
普通都有幾樣裝備喺身啦
睇少啲垃圾tvb嘅劇, 下下唔係得開槍同唔開槍
你估警察隨時淨係得槍咁撚戇鳩咩
根本做又錯唔做又錯
到時真係比白卡插死又話個警察廢架啦
呢啲case應該帶埋細盾上去㗎啦
差佬一接到case
到現場, 拔定枝槍, ready to shoot咪得
有咩爭執一定停

差佬自已唔洗用腦諗安全距離, 唔洗諗問答
事實冇一個國家既警員訓練係射手腳喎
睇返新聞係佢老母畀條鎖匙警察入屋,中槍死又死喺鐵門口,應該係一入到屋先見到個精神病人攞刀,之後退到鐵門。

衰啲講句如果一早知道個精神病人攞刀,啲警察唔會開鐵門入去,只會隔住鐵門叫,個處理可能會好啲,起碼多啲時間反應。中間好似對於屋入面嘅情況唔夠了解?
其實好難講有冇錯,但如果有得揀留一命,咁一定應該優先揀留佢一命
本應打999可以求助
其實救左成家人,佢唔死唔知幾時又斬屋企人,而家咁樣一了百了,長痛不如短痛啦。
有早知唔洗警察啦 一陣真係痴左線斬哂全家人分屍又話差佬點解企係門口唔救人架啦

但呢個case
以連登主流意見睇
o個個時刻, "留一命"基本上係冇可能做到囉
你唔係以為得支胡椒噴霧可以抽得贏個白卡刀佬?
根本去到呢個境地
若唔想一鑊熟
家屬一定要放棄呢個家人o架喇
屌你老母警察有警棍, 有中距離嘅武器架屌你老母臭閪
揸緊刀衝埋黎要即時制止,開槍打身的確係最快最有效嘅方法
不過講緊只係揸刀,配返套防刀裝備畀幾個警員制服佢應該唔難
我見過一次有人唔知飲大左定點,又係拎菜刀凶老婆仔女,果時係三條友用長方盾加頭盔仲有隻狼狗,最後係用方盾壓佢落地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞