其實嗰個精神病死者家屬都幾撚慘

309 回覆
895 Like 135 Dislike
都唔重要啦,班錫身蛋散隊冧條友就收工歎茶,有咩事有一哥兜,只要出現電光石火+生命威脅兩個keyword,就成為開槍免責條款
愈係接觸得多
你就會知有咩事
無仇報
啲人只會話你點解唔醒目啲
警察如果俾人捅死咗
個病人家屬可以點補償
搵唔到繁體字 頂住先
不嬲架啦
你拎刀衝埋去就開鎗
無乜好爭拗
佢地精神病好多一心尋死
有時只不過佢地無勇氣去自殺
用呢d 方法引人殺佢
好似d 廢老成日亂鳩衝出馬路咁
不過佢衝埋去會唔會斬落去
其實真係照斬都唔奇
Tvb學警系列陳鍵鋒一個盾牌搞掂咗啦
白卡啲人應該俾少啲飯佢地食
等佢地要搞人時都威脅力大減
有話初步調查顯示符合使用槍械守則
開槍之前有無做錯野就
唔重要你覆我托柒?智商有問題番去入筷子啦
當時家人匿哂入房睇唔到開槍果吓
精神病人唔打死佢佢出街斬人咁點
後退,佈陣,頂住個門口先,唔得咪叫人….

呢件事我認為個重點係咪應對得差,所以搞先出人命,係的話就需要撿討一下可唔可以做好啲,但大前提係先要認做得差,唔係嘅話點解要檢討先?

如非嘅,做得好嘅,咁咪出來照直講囉,係咪呢個情況下,高機率要開槍射殺,係嘅以後市民就知情況,要有心裡準備,唔好怪警察囉
一邊係揸刀嘅白卡
一邊係揸槍嘅白卡

打和啦super
睇新聞都見呢種暴力型精神病成日有復發case
而家死左咪happy ending

比著你係差佬, 對面有刀, 你都唔會搵命摶同佢埋身肉搏啦
姐係可以後退 閂門 吹雞
無其他人有即時危險
我覺得白卡發作時,其實有機會好似d pitbull 狗咁一入作戰狀態,就算你狂打佢佢都無痛感,而且會愈咬愈大力

所以對付有攻擊性白卡其實建議開槍完全無問題

反正佢地對社會無貢獻、拎津貼即係市民養返轉頭、大自由度即係突然發作完全制止唔到

仲衰過監犯因為監犯都有監獄困住下。白卡入一陣醫院又出返黎,好似入去渡假咁。

有時見到d 白卡無啦啦係街到大叫同鬧人真係會好撚驚,即刻跑前好怕佢地突然拎把刀出黎斬途人。遇過幾次嚇到仆街
佢地最大問題係唔認為自己有病,所以唔肯食藥亦唔肯覆診
慘你老母
你大陸落嚟唔怪你
香港口語真係咁叫開
你新學中英夾雜,會講grammar先好笑

用你標準
東帝汶Timor-Leste要改國號(leste是葡語「東」的意思;而Timor本來是印尼語timur,也是「東」的意思)
印度河Indus River要叫「印度」定「河」?(Indus是梵語的河流一詞)

多語言夾雜一齊用係有唔少「同義反覆」嘅例子

你真係大陸出世嚟香港二次投胎都做唔成香港人,甚至做唔成人,只係韭菜
你縮返入去你老母閪度啦on99,知道又點睇到揸刀點?有特殊待遇?你有病入小欖啦
社會上智力障礙同精神病
對社會黎講係好大負擔
攞政府醫療資源 用屋企人時間
對社會無貢獻
就係可以道德同親情綁架
你無份比錢 無份係醫院照顧
你講到再好聽我都識
睇啲警匪片呢啲時候應該信在場嘅警察嘅專業判斷 之後佢要寫返個報告解釋返點解要開槍 再由監警會定唔知咩會討論返究竟開槍合唔合理 再決定佢需唔需要受處分 唔知現實上係咪咁
反還反,但依次唔好講到開槍係錯啦,開槍打死佢根本係最安全,距離又近又大殺傷力,仲要攞刀

得兩步距離上面仲話瞄手瞄身,美軍都唔會同你咁搏啦 ,咪咁離地啦

個家人就仲好笑,講到咁易控制,淨係行黎行去,當初唔洗報警啦
其實只要角色換成美國警察同黑人,相信連登個反應會正面好多
單單都full gear上去仲得了?

如果報警非法泊車,去到先知原來兩條白卡佬因為泊車問題嘈交,拎把刀出嚟劈人,咁係咪未去到都要full gear?

如果呢個世界乜都未到先知仲洗鬼問咩

呢啲又唔開槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞