其實嗰個精神病死者家屬都幾撚慘

309 回覆
894 Like 135 Dislike
對付致命武力(刀)點會攞非致命武器(電擊槍)?
TVB會射把刀
TVB會單手爬山講電話
可以參考隔離懲教
先生 唔好斬人

李鳳儀唔係日本兵
如果老公只係响客廳遊蕩咁小事 冇即時危險
咁點解要報狗?
佢老婆呢一點 唔係好講得通

同埋開槍關鍵係 當時佢老公手上有冇刀
如果冇刀(狗話有 遺孀話冇) 又真係唔需要開槍
兩手空空 亂棍打十吓八吓就制服到
你當香港差佬流㗎?
姦埋個老婆 細路 姨媽家姐都得呀
報案嗰時啱知有冇講佢睇精神科
一個正常人如果比白卡佬斬,實想佢死
如果你鄰居係會攞刀劈你嘅精神病人,但青山又唔收佢,正常人都會想佢快啲比人做低,唔好威脅到自己

但呢個受害人係佢老婆,梗係本身就已經習慣曬呢個精神病人仲好enjoy好想做佢老婆,先會留個白卡佬喺身邊而唔係送佢入青山

只能夠講警察同個老婆都應該諗得周全啲要點處理
但可以理解有人斬緊人唔停手,開槍係合理反應
真係口同鼻拗
但如果冇攞刀,點解要報警咁嚴重?
佢有精神病底,屋企理應已經有應對佢發作嘅方法,例如call白車
個個神槍手下下瞄手腳咩,都唔好話你打中條友腎上腺素頂住上照樣衝埋黎斬你。

個老婆叫差佬用盾棍又係on9
差佬係有權比你用高一級武力制服你,
你拎得刀佢就會拎槍,擺喺全世界都係咁,
唔會咁白痴同你玩埋身戰搏命。
你地叫鑽石山果兩個女人死之前 搶左把刀先

咁就無事了

應該放佢出去 等佢兩個用刀比試下
最好係咁啦
家屬: 有槍都打輸 點保護市民???
想睇下點打手打腳

打機有準星都未必得
對野豬同對人一樣處理下場
逃離現場咪得
精神病人你硬碰硬未搞到佢更激動,距離近 無人叫差佬唔可以後退等佢冷靜或發顛發到無力先步署
其實唔難
玩過下war game就知,緊急果陣 槍都揸唔定真係5步距離都未必中
班狗19年後攞正牌殺人
咁都可以理解
死者有思覺失調
可能本身已經覺得有人害佢
見到班差佬又盾牌又揸槍
拎起刀就想斬死哂佢哋
係家人角度只係見佢咁癲想送佢入院
本身對家人係無攻擊性
但差佬睇到嘅係一入屋對方已經失控拎住把刀不斷想斬人

可能真係今次唔報警會無事
但果刻警察開槍又可以理解

電光火石之間 即使保得住自己唔受傷
你唔會知下一秒佢會唔會斬啲無防護嘅人(即係佢啲屋企人)

其實搞到咁
最怕係將來有其他精神病患者發病果陣
本應要即時送院較藥
但屋企人驚會開槍就唔call車

利申:工作原因間唔中都會call車送啲精神病患入院
82年幼稚園 10年葵盛 前幾年鑽石山

點解仲會有人覺得對住拎刀嘅白卡唔應該開槍?
唔call 999點入院你話濫用都要咁做
而佢之前都係咁做
死者父親早前接受商業電台訪問時表示,過往曾幾次打電話報案,將兒子送院治療,今次報警原意亦一樣,詎料發生悲劇;他亦透露數月前兒子曾經病發,當時已入院治療,且有好轉跡象。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞