其實嗰個精神病死者家屬都幾撚慘

309 回覆
893 Like 134 Dislike
還原返場境就係個精神病發癲啲屋企人冇計就打999
點知個差佬喺佢屋企人面前隊冧咗件精神病
咁搞法全家未來都會有心理陰影
換個想法即係同個屋企人搵差佬隊冧佢發癲屋企人冇分別
但其實正路只係想送佢返精神病院
正常捕獸都落捕獸網落麻醉啦
打人反而用真槍實彈打要害
最慘係明明有覆開診,個醫生冇要求住院
結果發作直接一槍死撚埋

下次有白卡發癲
家屬們應該上連登開post搵人幫手
特登唔講佢揸刀衝緊去斬人?
隊冧左咪好, 又唔洗養住佢, 之後又唔洗煩, 一石2鳥
開個突發post
少個社會炸彈
人都死咗啦,你仲想點?
醫生好似講無暴力紀錄
差佬做好事有咩問題
講真 係好事嚟
鑽石山殺人事件已經話左比大家知一個識揸刀既白卡唔洗5秒就可以插到一個人旭唔到
掉轉個白卡插死左個差佬既話
差佬d家屬唔撚慘ga?
交稅養佢果啲納稅人慘啲
講真,一個精神病發作既人係極危險,如果佢殺左身邊既人,警先開槍,到時又屌警察咁危急個陣點解唔開槍
//掉轉個白卡插死左個差佬既話//
連登仲唔拍晒手?
問題黎
有左上次鑽石山單野之後, 可能警察做法進取左
講句難聽, 呢班人其實應該困佢一世, 唔知佢幾時發作, 根本就係計時炸彈
純粹真係香港無資源去困住呢班有暴力傾向的精神病人
若果今次唔係打死個病人係打死個老婆或其他親友, 又問點解唔開槍
的確係一個悲劇⋯

睇完佢太太嘅剖白會感受到嗰份無奈同傷痛,佢真係好愛呢個屋企人,當刻佢係冇晒辦法先求助,而重點係個警員其實有好多選擇。

警員開槍有好多指引,當見到啲毒販揸住㗎車喺馬路周圍撞都唔開鎗嘅時候,就知道一發子彈背後其實有好沉重嘅責任。

家屬講得好清楚,當時嘅處境根本唔需要用鎗解決,可惜精神病患者嘅污名化喺社會太根深蒂固,以前媒體報道嘅不幸事件亦都令大家印象深刻,所以大家個焦點只係放喺精神病患者,無理到警員採取行動嘅合理性。
而重點係個警員其實有好多選擇

個黐線佬拎住把刀已經行到咁近 仲有咩選擇?
大家知道輝哥有幾勁未
一張摺凳制服一個白卡
咩盾牌都冇
覺得無危險唔需要用槍既話點解佢老婆要匿係房報警
即係佢自己都知行出房會有危險啦
到底電槍有咩用
下下都開槍殺市民
美國咩屌
堅慘
就算真係危急要開槍,都唔一定要射中致命位掛
射腳射手等佢跌咗把刀就制服到啦?我唔得啫,黑警受過訓練㗎
根本係啲黑警自己都覺得市民係活靶先會咁射
唔明啲人幫黑警兜乜
安全過藍衫狗嘅
白卡病發,叫個有火器嘅藍衫嘅白卡上嚟只會更worse
藍衫狗第一個走你驚閪咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞