【波瀾壯闊嘅香港史】咩話 我返左去二戰時候嘅英軍堡壘?!

165 回覆
34 Like 8 Dislike
嗰時國軍應該幾腐敗
市民請軍人埋單呢樣真係好有feel
12月練毅行?傻撚左?
原時空 2021 年毅行者有實體 / 虛擬活動,喺 11 月 19 至 21 號舉行;三人組可以係提早開始練 2022 年毅行者。
3. HKMSC工兵部隊嗰陣已經用緊M1921 Thompson,仲係50發drum mag
Ok pass
支持!
Push
1, 3 bug 黎,寫個陣無留意咁多,多謝提醒,怪唔之得搵極都搵唔到中環過海圖
(其實當年蓮香樓都唔係呢個樣,呢個廣州蓮香黎)
多謝
bug 黎,寫個陣無留意,通常D人三四月報名之後先開始操
多謝G持
多謝
push,支持

雖然都想鳩估好多之後嘅劇情,不過都係唔好啦,費時影響樓主
BTW, 陳總個名有乜問題,如果因為見到個名就唔想睇嘅話, 咁咪唔好睇囉。不過改左就算啦

仲有,好鍾意post入面嘅歷史備註,令人覺得唔只講故咁單方面,成個交流好正!
每日一推
推完再推
多謝咁多位巴打咁認真幫我搵註釋
多謝
第11章 第一場戰鬥

**陳總已改名做老細**

冬天嘅香港五點幾就日落,幾人離開深水埗軍營之時,天色已經漸暗,是日為1941年12月8日夜晚,醫生拎返之前抄低嘅維基香港戰役時間線,確定日軍228聯隊係喺9號夜晚, 10號清晨先至突襲城門水塘,而喺深水埗去道風山沿着大埔道過去,車程就算再慢,都不過兩小時。應該有足夠時間來回,根據歷史,日軍將會喺聽晚突襲守備不足嘅城門水塘機槍堡,而英軍現時已得知相關情佈,加以防衛,城門防線有可能可以再捱多一陣,只不過,係蝴蝶效應之下會對歷史有咩影響,就不得而知。

現時情況,冒險上道風山就九死一生,留喺深水埗軍營就十死無生,香港雖大,可以着草嘅地方唔多,所以都無辦法。

戰爭已經開打,燈火管制更加嚴格,大家都唔想成為日軍轟炸目標,所以架車全程都係熄左燈咁樣靠住微弱嘅月色慢慢前進,咁樣開車法,唔會俾行路快好多。

二戰時候嘅大埔道,遠冇今日嘅石屎水泥鋪得咁靚,彎彎曲曲,凹凸不平,全程頗為顛簸,但與此同時,亦唔似今次一樣樹木茂盛,好多都係光禿禿,只有雜草嘅山坡。

一路行嘅時候,幾人都提心吊膽,一方面要睇住前邊嘅路,亦都要留意四周動態。

除咗司機Nelson 之外,衛兵Perry 同埋另外三人都分別負責留意汽車四面,原本半個鐘嘅路程,用咗差唔多個半鐘先至去到英軍設係九龍水塘嘅檢查站,檢查站嘅士兵見到幾個人半夜三更突然話要北上,本來都唔想放行,差啲以為又要將過海事件重演,好彩嘅係,今次Nelson醒目,拎咗啱啱喺深水埗軍營獲得嘅補給物資比佢哋睇,證明啱啱先喺軍營補給完,而家北上有秘密任務。

但係檢查站嘅軍官都仲係唔放心,於是叫嚟咗三個人,同佢哋細聲講咗幾句,再同Nelson表示反正佢哋都要行大埔道,檢查站都順手派幾個哨兵檢查沿路情況,不過大家都知,名為保護,實為監視,不過眾人都冇乜所謂,反正佢哋行得正企得正,多幾個人話唔定更加安全。

九龍水塘

但係呢架軍車座位本身只有兩行,坐五個人已經好擠迫,新加入嘅三名軍人只好坐喺後邊嘅開篷車廂。

新加入嘅三人有一個係鬼佬,兩個係印度人,只見鬼佬雖然坐喺後邊車廂,但係就眼定定咁樣望住前座嘅幾個人,另外兩個印度士兵就對住兩邊警戒。

見到新加入士兵凶神惡煞咁嘅樣,加上心情緊張,今次義勇軍數人都冇去撩佢哋講嘢,直接出發。

離開水塘之後,係一條平緩而漫長嘅落山路,臨近山腳嘅植被比較茂密,兩邊都係樹林,行左20分鐘左右,突然間,喺老細懷抱入邊嘅野豬仔開始躁動,望住老細,不停用前爪撥弄佢嘅大脾。

車廂內充斥著不安,說時遲,那時快,車廂後邊嘅兩個印度士兵突然大叫,仲未聽得清佢哋講咩,左側突然傳來一陣槍聲,但係就見唔到任何人影。印度士兵馬上係鬼佬指揮之下對住草叢射擊,Perry 亦馬上對車窗外開槍。至於唔識開槍嘅三人,只能夠匿喺車上趴低。

突然交戰,眾人都毫無防備,一時之間,情況非常混亂,Nelson 此時都顧唔上啲咩燈火管制,馬上開着車頭大燈全速前進。

車頭大燈打開嗰一下,先發現原來喺架車前面幾米,正正企咗一個日本士兵喺路中心,槍頭對住司機,但係由於司機突然開燈,雙眼俾人閃着一下,但係手中扳機已經扣下,子彈呼嘯而過,「砰!」一聲擊中軍車擋風玻璃右上角。

Nelson 冇理到佢,反而繼續加速,轉眼,「嘭」嘅一聲,日本士兵走避不及比車頭撞到,身體比繼續加速嘅軍車撞飛,又再重重咁砸到車頭擋風玻璃之上,翻滾左兩下,嚇到車頭嘅Perry大叫一聲。但係未及驚訝完畢,日本兵嘅身體已經順勢碌咗去車嘅左邊,軍車喺日本兵嘅身體碾過,輪胎好似碌過咗一個石壆咁樣揼咗一下,車輪下傳來一陣哀號。而呢個時候個擋風玻璃,已經被子彈造成嘅蜘蛛網狀裂紋同埋血跡覆蓋。

後座嘅戰爭依然激烈,雖然槍聲不停喺草叢入邊傳來,但係就見唔到半點人影,鬼佬指揮官指揮住印度士兵不停射擊,三人輪流上彈、發射、之後又縮入車後擋板之下。

呢個時候,醫生突然喺車廂入邊伸出半個頭,唔知喺邊度摸到喺現代帶過嚟嘅頭燈,用最強嘅集中光束向着叢林射去,大家係此時先至睇到樹林入邊嘅幾個人頭,醫生將頭燈對正日軍雙眼直射,日軍被呢個突如其來嘅閃光嚇親,射擊稍為停歇,瞬息間,後邊嘅射擊三人組馬上反擊,頭燈照到邊,佢哋就射到邊,「呀——呀!」兩聲,有兩名日本兵中彈。但係幾人毫不戀戰,Nelson猛踩油門,繼續加速,離開戰場。

車輛一路向前開,但係身後嘅射擊從未停歇,慶幸嘅係,敵方似乎只係一小股日軍,並冇追擊。直到槍聲漸漸轉去,眾人先至稍稍鬆一口氣。

<第十一章完>
-----------
每星期逢二/六出兩篇,p牌仔推唔郁,希望大家見到幫推一下咁大把
多謝澄清,之後劇情會講返
陳總研究完一輪應該真係唔係香港用法,諗諗下以前係叫人腦細/事頭/X先 e.g. 李生, 所以都係改返,始終係歷史故,不過可討論嘅
歷史上
佢地就係現代俾共產中文影響左嘅人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞