【波瀾壯闊嘅香港史】咩話 我返左去二戰時候嘅英軍堡壘?!

165 回覆
34 Like 8 Dislike
麻煩大家見到幫手推多兩下, 寫成幾萬字無人睇好撚慘
去咗旅行,冇資料喺手可以 comment,講住加油先
隻野豬好得意
Stewart好有型
收寵
挪威唔係中立國 納粹德國係1940年6月10日已經佔領挪威, 德日意係有三國同盟

1941年12月實際德國已控制挪威政府, 挪威流亡政府已經去咗英國

作者改寫牧師都有瑞典國籍好過
Help push
但如果入咗納粹,咁日本應該都唔會攻擊?
終於有人肯用香港二戰背景寫故仔
屌你老母閪咩陳總
睇到依到已唔想睇
D大陸閪先會咁樣叫人
其實去澳門分分鐘仲安全,葡萄牙就真係中立國喇
呢個真係無留意,艾牧師本身史實上係挪威人,不過當時入侵後挪同納粹關係係點? 會唔會可以保護到
試下寫
你岩,下章開始改名,叫陳生定腦細好
走唔到咁遠
睇你點寫
當時納粹德國已經係挪威建立挪威專員轄區
https://en.wikipedia.org/wiki/Reichskommissariat_Norwegen

不過英國當時係承認挪威流亡政府

德佔挪威1942年先成立Quisling regime 不過實權都仲係挪威專員

https://en.wikipedia.org/wiki/Quisling_regime
你寫緊個艾牧師係咪Karl Ludvig Reichelt

https://www.bu.edu/missiology/missionary-biography/r-s/reichelt-karl-ludvig-1877-1952/

1877年挪威出生的話其實當時佢應該只有挪威籍, 雖然挪威當時係同瑞典係共主邦聯, 不過1905年挪威已經獨立

https://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:1197581/FULLTEXT03.pdf

史實Karl Ludvig Reichelt 係被日軍house arrest 係沙田道風山直至二戰結束
呢個post好多神人
呢樣係
我聽好多人嗰時話著草去澳門
第十章 滯留港島

**由呢章開始,陳總改名做老細**

三人比一個司機,一個衛兵護送下落山離去,出到市區,發現損害冇想像中咁嚴重,生活一切如常,但係行人之間人人憂心忡忡,幾乎冇人臉上有笑容。偶然都有建築物被炸毁,一片頹垣敗瓦,但係大家都只係冷靜咁樣喺瓦礫之中收拾物件,並冇想像中嘅哀嚎痛哭。

車上三人同兩名士兵閑談,才得知原來兩名士兵都係英國人,司機叫做Nelson,係滙豐銀行分行經理,但係因為上年先至參軍,所以軍職頗為低級,而旁邊嘅衛兵係港大學生perry,大概一年級已經參軍,官職反而比司機高。竟然勞煩到如此人物護送三人,實在感到不好意思

去到天星小輪碼頭,一切又不一樣,只見好多平民一家大細,收拾細軟嚟到港島,相信打算過嚟避難,但佢哋未必估到嘅係,港島嘅情況可能更加慘烈。至於北上九龍嘅,就大部份都係軍人,只見有一大堆包頭印度士兵正喺度排隊上車。三人架車亦都跟喺後邊。

但正當排到佢哋嘅時候,意料之外嘅事發生,負責檢查嘅係一個睇落好後生嘅鬼佬軍人。表示佢哋義勇軍並唔係正規軍,要有通行證先至可以過海,但係佢哋幾個人邊有呢樣嘢,司機 nelson 落車嘗試同佢哋理論,但係無論點講,各位士兵依舊唔願意放人,就算司機一再強調佢哋有重要任務,必須盡快過海,但係對方依然不為所動,冇幾耐,檢查站嘅一個中年鬍鬚佬上司過嚟查問,只見成架軍車淨係裝住三個華人,問佢哋過海原因嘅時候,淨係得到要執行服務嘅回答,事實上,佢哋亦都再冇其他資料可以提供。唔知到底係歧視義勇軍,定係歧視華人,總之司機越講,守衛嘅態度就越強硬,好似特登要同佢哋作對一樣,嬲到nelson幾乎想郁手打人,但係好快,就比檢查站嘅一班士兵圍住,港大學生士兵 perry 亦都將nelson拖走。

「喂,咁我哋而家去邊啊。」老細問司機。

「我點知姐,我收到命令係送你哋想道風山同埋要保護你哋,而家都過唔到海,而我哋係聽命於你,你話去邊,我哋就去邊啊。」一路講,nelson 個樣仲係嬲爆爆。

「戰爭已經開打,我哋要諗吓港島仲有咩安全嘅地方,成個港島山區都係英軍,嗰度就唔使諗㗎啦,我哋可能留返喺市區搵個地方匿埋,等一等可能仲安全。」肥仔搭口。

「唔得,我哋嘅任務係要確保將你哋安全送去道風山,你哋中間匿埋咗,我點樣同steward交代。」啱啱仲喺度嬲爆爆嘅 nelson,已經稍為回復理性。

「我有朋友係碼頭做,佢一般一日三更,而家十二點,三點就換更架啦,或者我哋可以去附近行吓,過幾個鐘等佢哋換完人之後再試吓運氣。始終我哋而家幾乎冇方法可以直接聯絡返義勇軍嗰邊,一來一回仲浪費時間,不如我哋去附近食吓嘢先啦。」perry呢個時候出聲,係佢嘅同齡人中,幾乎全部人都或多或少參戰,因此頗為熟悉軍中事務。

如是者,nelson 帶三人去中環蓮香樓飲茶,當時參加義勇軍嘅大都係中產子弟,不愁衣食。

雖然戰爭已經開打,但係酒樓依然人滿為患,好似戰爭從來冇出現過一樣,同21世紀大家喺茶樓睇電視,玩手機唔同,當時嘅人大部份都喺度傾偈,聽電台,讀報紙,老細隨手拎起上手留喺凳上嘅華僑日報,上邊大大隻字寫住:「敵人竟向香港閃電襲擊 全體軍民一致起來殺敵」電台入邊傳黎係珍珠島慘敗嘅消息,美英亦都已經正式對日本宣戰。

老細並冇放棄嘅豬仔,反而搵咗條繩整咗條豬帶,好似放狗咁樣將佢抱入茶樓,就係咁,五人一身軍裝,兩個鬼佬,三個唐人,一隻野豬就咁行入茶樓,眾人都用奇怪光望住佢哋,不自覺地讓開一條路,五人一豬彷彿自帶氣場,令旁人不敢接近。

但係好快,茶樓嘅阿叔又開始高談闊論:「日本仔嚟洗咩驚呀,當年喺上海都頂咗三個幾月,而家英軍有成幾萬去香港,日本仔邊有咁容易可以打到過嚟啊。你睇吓,呢度有幾個兵頭,你話係咪啦?」阿叔對住幾人講。

眾人相視苦笑,並無答話。

「唔係喎,你睇吓琴晚,成幾百架日本飛機喺上邊飛來飛去,揼咗成晚炸彈,但係英軍呢?鬼影都冇,我尋晚喺天台睇,全部都係日本仔啲飛機嚟嘅,英軍淨係拎啲炮喺度亂咁射,但係都冇個中。香港又唔係英國自己地方,我哋等蔣公過嚟仲好啦。」另一個搭訕。

「英軍冇守手香港就唔會派咁多人啦,嗱,早幾個月之嘛,先至有成幾萬個鬼頭兵喺碼頭上岸,佢哋英軍嚟㗎喎,你估係中國軍隊咩。嗰陣我喺碼頭見到嘅,而且你睇吓,我哋喺中環咪又係正常飲茶,港督都未走,你驚咩啫。」正當眾人議論紛紛之際,司機及衛兵卻喺隔離苦笑,不發一言,只顧繼續飲茶食嘢。

二戰時期嘅茶樓點心同香港差唔多,不過唔知係咪因為食物短缺,肉類產品好似相對比較少,反而比較多唔同嘅包點。

幾人一共食咗港紙七個八,都唔知係當地物價算係平定貴,離去埋單之時,佢發現原來早就已經比隔籬枱幫手買咗單,但到底係邊個,佢又無從得知。

離開茶樓,仲未到換班時間,司機帶着幾人繼續喺港島兜圈, 20世紀港島全部都係極具英倫風嘅建築,好似行咗入去個中文字版嘅倫敦牛津嘅一樣,又好似上海海灘。當時電車已經出現,嗰種熟悉嘅丁丁聲,卻又同今日似乎毫無分別,只係好多地方尚未填海,電車路隔離已經係海旁。

過咗一段時間,幾日再次嘗試去碼頭碰碰運氣,今次佢哋改變策略,買咗一大片帆布,先將本身車上嘅貨物推到車邊,再叫三個人一隻野豬喺車入邊匿埋,再蓋上帆布,當係送貨嘅車。果然,今次過海嘅時候過程極度順暢,守衛望都冇望就已經比佢哋可以上船。幾經波折,終於到達九龍。
[url][/url]
由於耽誤唔少時間,油量亦都幾乎耗盡,眾人先去深水埗軍營加油,深水埗軍營比日軍轟炸左一晚,一片混亂,去到軍營眾人方才得知邊境嘅英軍節節敗退,日軍已經去到大埔,距離沙田只係一步之遙,貿然前去,實在太過危險。不過司機接到嘅任務係一定要將三人送到道風山,所以堅決繼續出發,但深水埗軍營英軍始終不太放心,搵咗幾個頭盔同自動步槍俾佢哋,再幫佢哋原本開蓬嘅軍車加咗幾塊鋼板,並且千叮萬囑一定要小心,不可貿然接戰。

離開深水埗軍營無耐,就開始上山嘅路,山上面就係連串嘅碉堡城門防線,估唔到兜咗一大個圈最後都係嚟返呢度。
<第十章完>
-----------
每星期逢二/六出兩篇,p牌仔推唔郁,希望大家見到幫推一下咁大把
1. 當年嘅中環碼頭有汽車渡輪?定係佢哋去咗北角?

2. 英軍飲茶無啦啦俾隔籬枱埋單好有 feel

3. 二戰英軍未有自動步槍,最接近嘅係 Bren Gun;如果係深水埗軍營俾佢哋嘅話,應該只得 Sten Gun [1] 或者 Thompson [2] 兩款衝鋒槍;再唔係就喺黑市入到幾支國軍或者偽軍流出嘅德製 MP-18 或者 -28 [3]。

[1] Sten Gun 有少少 mun,始終 1941 年先開始裝備,而且英倫本土同埋北非戰場一定優先

[2] 要夾硬講嘅話,可以話係駐軍戰前喺美國入咗一批

[3] 呢個就真係夾硬嚟架喇,不過當年嘅中國軍隊 (無分派系) 確實夠膽死咁做...

4. 咁睇嚟主角們有可能會遇上日軍先頭部隊,要準備為港捐軀了...

(鳩估後續劇情:由於咁快陷包散會直接完故,應該 Nelson 同 Perry 是但一個或者兩個一齊 KIA,然後三人組誤打誤撞打死咗若林東一,戰場迷霧令二二八聯隊按原定計劃待命而唔係私自行動,城門碉堡因此比原時空頂多咗兩三日)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞