我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 72 ) - AMD繼續嬴

706 回覆
8 Like 9 Dislike
一年前法奧砌左部13900K Z690 4090
見到愈黎愈多人粒I9壞左攞去整

點先知道粒U係咪就黎打柴
壞左係咪兩年保養直接去搵代理

利申已update bios
我玩騎砍成日黑Mon但電腦仲用緊
check過溫度過熱? 如果冇保養可能要拆開個散熱器換散熱膏
因為我用多把風扇吹機箱就冇事,平時拆出嚟有吹下塵,似乎要換散熱膏
geforce experience可以有個performance HUD overlay (揀advance) 睇到gpu溫度
試吓開住overlay開3dmark timespy demo睇吓GPU幾多度

找到問題了,騎砍2會自己set左畫質去最强,之後升到90度就cutoff左,但係我調低畫質玩多一個鐘又上90度,準備換散熱膏
處理器:AMD Ryzen™ 5 7600 Tray
主機板:Gigabyte B650M GAMING WIFI DDR5 AM5
顯示卡:GALAX RTX™ 4070 Ti SUPER EX Gamer White 1-Click OC V2 16GB
記憶體:ADATA Lancer Blade DDR5 2x16GB 6000Mhz C30 - White
硬碟:ADATA LEGEND 850 1TB Gen4x4 M.2
電源器:MSI MAG A750BN 750W 80 Plus Bronze PCI-E 5.0
機箱:DarkFlash DK353 Mini Tempered Glass Micro-ATX - White
散熱器:Thermalright Assassin X AX120 Refined SE WHITE ARGB CPU Air Cooler
風扇: 4把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Case Fan - White

睇中左悠二呢個list 水冷會轉vk e360 機箱都會轉埋vk03 (純顏值)
想問下應唔應該上埋7800x3d 之後應該會主打3a遊戲 唔會打fps
謝謝各位
tg pm 個number 俾我睇睇
https://t.me/YujiHW
油2大佬仲健在嗎
2年前係你到買咗張3060t,最近佢唔知做乜駁hdmi完全冇反應,但部機就正常行得用得

駁內顯佢係正常show到畫面行得走得
條hdmi線換咗另一條,張卡2個hdmi插位試過開都一樣冇反應

後尾發覺連張卡個風扇原來駁完電都唔郁下
係咪已經打柴求救
有冇試過插落第二部機
屋企得一部機 試唔到
張卡轉oc版
或者轉giga gaming oc 都得
文書機 畫下入門autocad 同Sketchup 好輕量 求睇起黎順同唔窒
4000做唔做到
有藍mon / error 之類
不過都未必一定係cpu
可以係底板或者ram

你而家部機係唔係出現左咩問題
我應該會再將呢個組合降價
打ps5 pro
4080S嚟講 係唔係galaxy最抵屌
玩得autocad同Sketchup
多數都預埋要做rendering
4000 文書機 唔啱定位喎
想問下6000內buget 主要打機用 3A類嘅都玩下
求list
唔玩rendering . Sketchup 剩係畫啲好雞既3d圖mockup 下
8月27落單,9月11終於收到。
有樣野想請教下。
買左呢個set
https://www.faroll.com/product/7979/4intel-i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-4060-ti
加左隻Valkyrie C240 RGB水冷,收到機開機發現個RGB唔識著。研究左成晚先發現係因為個motherboard
ASUS PRIME H610M-E DDR4 Micro-ATX
根本唔support argb 得rgb port
係咪姐係冇得搞
利申:唔識電腦野
想問悠二, 電源駁左底板後(8pins & 24pins), 底板燈剩係閃左一下, 電源風扇沒有起動, 初頭以為底板短路, 送返上大陸檢查後正發現正常,而電源chk過16 & 17 pins後風扇係著, 請問知唔知點解決?

利伸: 除底板+CPU外, 其他組件購自法奧
搵左了🙏🏻🙏🏻
PNY ZOTAC 4080S 邊張好
可以再加強粒CPU
改7950X 3D
會唔會考慮買個外置SSD盒.裝隻SSD落去

快好多

而家d 1tb ssd都好平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞