我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 72 ) - AMD繼續嬴

706 回覆
8 Like 9 Dislike
真4k唔太得, 但DLSS upscale得
DLSS可以1080p upscale 4k而你將佢同真4k 2條片擺隔離睇先勉強睇到分別
而4070 super係主要行1440p

你睇吓法奧$7599同$8499個兩個優惠組合
$8499有wifi同cpu勁啲, ssd同ram快啲
正常$7599個個夠做, 但係mh wilds官方話cpu i5 12400可能只做到30fps frame gen扮60fps...
$8499個個可能穩陣少少

因為有關mh wilds嘅野到佢出pc demo之前都只係靠估
唔該晒巴打
想問吓換完火牛之後開唔着機,但係CPU風扇就着 。顯卡個風扇着一陣自己熄咗冇轉 。係咩原因?🙇🏻‍♂️
Hi 悠二,最近由3060ti 升左做4070ti super,mon由2k 144hz升做2k 240hz,有一隻副mon 60hz。升級完之後玩game(apex)雖然都hold到240fps...但有時會有一兩下微微既卡頓感(1%low?),如果用無邊框而唔係全螢幕個唔順既感覺就更加明顯..頂唔順洗左機之後個CPU就更加怪,長期滿hz但使用率好低,打機連LOL都無辨法上到好高Fps,有時仲會有D CPU爆load既電子音。我CPU係用緊12600K,咁既情況係唔係因為12600K頂唔住2k 240hz + 副mon 1080p 60hz(睇YT/Twtich)...目前睇緊7800X3D,見到D人講打機黎講佢最好,但如果我雙mon係唔係7950X3D會比較好?
你熄左機先.之後再開機.3秒後禁多次開機制.部機會唔會自動熄機?
唔會再有

我而家手上賣哂既 tt tower 個d 都賣完都即止
個window得30日試用
係唔係即係要自己買

如果想裝埋個wifi
有無話邊隻好用
油二哥 我部電腦係你公司check完兼換完新牛返咗黎,但係底板著ram紅燈係咩料

唔係應該confirm開到機先咩返黎架咩
其實唔買只係右下角有個水印
唔會30日後停你機
同埋如果有舊電腦正版舊windows可以轉移去新機
至於其他平價windows key呢d就唔講啦

想要Wi-Fi建議換塊有Wi-Fi既底板唔係貴好多
最近升級咗張4070s gaming oc ,但係其他嘢仲係用緊史前遺物嘅i7 9700kf、2條8gb DDR4 3000 ram,打機間唔中都會大lag幾下,所以準備成部執過晒。
想問吓u有冇需要上到7800x3d? 定係其實7600x都夠用?
黑白雙雄配咩mon好?
你介唔介意 TG PM我
https://t.me/YujiHW
正路我地維修完.都一定會send返開到機既相 / 片俾你
PM咗你
你PM咗既話.你PM講埋係你
想玩Cities: Skylines II,請問下砌邊部先玩到
你有冇話想玩咩解析度
X870E 底板幾時出?
小弟有部好多年前配嘅pc. 依家想逐步upgrade玩mhw2
依家想cpu換到9700x先然後等5080.
機箱風扇cpu散熱psu ssd都想keep返唔轉.

現spec
mb+cpu - z370 + i8086k + ddr4 + 貓雙塔
psu - evga gold 750w. case - fc define c. GPU 1080ti

想齋換 b650e + 9700x + ddr5
research左750w psu應該頂得住. 之後換5080再換psu.

請問ching咁樣做有冇問題. 冇跟pc build好耐. 唔知做法可唔可行同埋timing掂唔掂

sorry for 1999
月尾
謝謝

但係悠二果個 list 好似係 set 黎
唔知換底板換唔換到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞