在線解答養貓新手問題(11) 整合個新貓指引好

170 回覆
0 Like 0 Dislike
感謝
我有睇過,但可能我按唔好

最後我陪佢放下電就可以
但我估唔可以攬佢或者抱佢,因為佢又會發情

打左去問診所話可以照做,但要加錢
上網睇話一般建議幼貓主食中脂肪含量大約落在18%~35%(乾物比)之間
依家隻個半月大貓女食緊依隻https://www.dogcatstar.com/hk/product/momkittycat/
佢話適合幼貓 但見佢脂肪得7.7%
同埋佢之前d屎都係深啡色
但琴日同今日都變左淺啡係唔係有d問題
乾物比,即係要撇除水分。
以7.5%脂肪,74%水分為例,等於乾物比有29%脂肪。
兩個月大而家成日撲人手腳/咬人
買咗磨牙棒 有磨爪板
好似冇咩作用
呢排甩毛甩得好勁 日日梳都梳到成個波咁
係咪換毛?英短貓貓
大概係咁 睇佢中意邊隻
https://litomon.com/blog/hugcat/
你都可以掃下佢背脊
佢都會舒服
一下由頸到屁

要加錢啊
因為會充咗血 脹大咗
多咗野要處理
佢生緊牙同想同人玩
你比啲公仔佢代替你隻手
同埋如果太痛嘅話可以輕輕推開佢
因為佢呢個年紀都係靠同其他貓互動先知道咩力度會係太大力
開始涼都差唔多
屋企本身有隻兩歲半英短女 加左隻四個幾月既德文仔
隔離左幾日開始見面
舊貓係有啲唔GUR有啲壓力同戒心 但都可以接受到大家係同一個空間
問題係新貓太百厭 成日去撩舊貓玩 郁手郁腳
舊貓次次俾佢撩都燥底 又FEE又打 但兩個又唔至於認真開片 不過時間耐左舊貓真係好唔耐煩就會開始認真㷫 我就隔番開佢地
感覺上舊貓應該冇好憎新貓 但就係覺得佢好煩
點樣可以令佢地相親相愛
可以用幾件衣物將個將兩個嗰啲氣味混合
可能用衣物掃下兩隻貓
隔住個年衣物摸佢地同比零食
比佢地慣兩個氣味合埋同帶有開心嘅印象
請問Ching 我隻貓貓已經5個幾月大,
最近發現佢每日痾便便總會有一次便便尾端似軟身咁,又唔係爛屎,
但變成個個屁股就會HI到屎,成日要抺甚至於要同佢洗屁屁
做成呢個嘅原因同佢飲太多水或者食太多野關唔關係??
要睇吓佢到底幾軟
因為本身最健健康康嗰隻都係比較睇落濕身
會揩到都唔出奇
如果比較長毛嘅貓就建議屁屁附近剃毛
如果係屁眼附近有屎都不能避免
假若你覺得佢真係太軟身嘅話可以嘗試食吓益生菌,睇吓佢嘅質素會唔會有改變
因為平時啲屎都乾身,屁股有啲啲屎印都正常,
一般情況佢都係屋企有人先會痾屎,我地都慣左一痾完就幫佢用紙巾/濕紙巾印幾下,廢事佢係梳化同櫈四圍HI
可能係正常角度照雷神Ching咁講靚屎屎都係濕身啲
太乾係方便左我地少打理,但對貓貓黎講又唔係咁好
至於益生菌我地試過俾佢食但食完好似更加多尾端唔硬屎,所以之後都無喂佢食了
而家佢地已經可以一齊生活啦
但隻百厭德文無限精力 舊貓同佢玩到攰唔想再玩佢都繼續撩 舊貓就會俾佢煩到發脾氣
呢個死症都唔知點拆
公貓幾時絕育啱
一歲前寶後
定見開始發情先?
咁其實佢應該就身體正常
如果只係微軟嘅話 應該只係佢便便時間咁啱痾埋啲新鮮製造嘅出嚟

有另一方面就可能你地照顧太好
一去完就有人清潔 佢就可能少咗自己打理自己
我有其中一隻貓係會去得好整齊
埋砂埋到睇唔出去過廁所 便便靚 屁眼又乾淨
有隻成日都軟便嘅就求其去完就走, 因為得地成日都去睇佢啲便便 耐咗佢都可能知有人善後就唔再清理
你去同新貓玩下
幼貓係會活潑好多
而且都出牙同準備發情
就會不停搵人陪佢
你唔陪佢自然就會搵貓同佢玩所以
有人指公貓都可以一歲後
等佢發育完 頭仔大啲

但就最早半歲都做得好似

發情佢會周圍尿尿因為
有可能即使後來絕育咗都會有呢個習慣出現

要睇奴才點取捨
想問下有冇人幫親過啲寄養服務?
屋企想全家去旅行,拜託左朋友幫手睇住2隻貓,但臨時幾日唔得

比較麻煩係其中一隻1日食2次藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞