在線解答養貓新手問題(11) 整合個新貓指引好

170 回覆
0 Like 0 Dislike
會唔會比啲幼貓營養奶佢飲下
有沖粉有一包包即飲嘅

另外有人推奶滋味
我買過一次 比成貓 好似幾中意
但有冇用就唔知
即睇醫生
唔好諗
如果真係搵唔到嘅話,盡快去睇醫生
如果仲喺胃入邊嘅話都係好小事
我見你16個鐘頭之前先問
可能都要照一次X光頂多一兩千蚊,快啲知道結果就越安全洗嘅錢越少
英國本身大家住House對自己寵物相對上比較自由走,即使流浪貓都比較自由小危險會周圍住人哋屋企可能本身定時定候都去人哋屋企攞嘢食
所以變到冇咁怕人
有冇人養都好似依家有個好地方俾佢住都好嘅
佢而家唔見咗,可能去咗附近屋企人玩
你放啲嘢食喺後院睇吓會唔會引到貓返嚟
或者睇吓附近鄰居會唔會暫時收養咗佢哋
假如天氣冇乜特別嘅話,通常佢哋嘅活動範圍都唔會太遠
老老豆豆有咩計可以令隻貓唔好成日擒上電視櫃
無人係到佢住日匿埋係梳化底
有人係到佢就屌極都係咁 成日當部ps5跳板再伸手想上去咁
終於成部機跌撚左落地下
5個月大貓仔 前日睇醫生發現膀胱發炎 有結晶 醫生話可能關打風事 有環境壓力 變到飲少左好多水 宜家成日出出入入個砂盆又屙唔多 見佢好辛苦 有咩方法可以令佢飲多啲水
PS5唔係要平放咩
同埋可以去daiso買啲地震吸震膠痴住部機
佢要上都好難擋如果係矮櫃個啲
佢見你成日望個度咪企個度比你望住佢
同電視有熱力佢又中意
用流動水機
會大啲動力飲
同食返多少少濕罐
或者有啲湯都可以飲
我已經無乜望電視 俾佢吹漲
釘釘板又唔得 佢當足底按摩照踩
已經無野可以阻到佢 唉
釘板冇咩用
你搵野痴實啲電器算啦
佢地平時郁係企係電視前面擋住哂
反而濕糧都仲肯食 水就真係比起以前飲少左 怕流動水機買左番黎都唔飲
你試下手動倒下水比佢飲唔飲?

我屋企幾隻貓買兩部水機,同埋就咁擺喺杯水都肯飲
如果都唔飲就濕糧加少少少少水睇下佢覺唔覺
濕糧加多小小水?
我有時間唔中會買cat milk比我啲貓飲,佢地都幾鐘意
新到貓bb 2個月 星期六晚肯食糧 星期日早食左罐罐之後就唔肯食野 但佢到今日又柯到屎柯到尿 請問有咩方法可以令貓貓食野我乾濕條條餵都唔食
濕糧有加多左水比佢食 宜家醫生開左處方糧佢食 如果食唔曬 係咪一樣可以轉落個食物盒雪住佢 食果陣用熱水坐熱番比佢食
可能未慣
便便同尿都係之前食啲野
佢會唔會驚?
試下放低野食行開啲睇下佢會唔會自己食
我就會拎佢食得哂嘅分量出嚟
其餘就放食物盒再放雪櫃 要食再坐返熱佢

唔建議佢食到一半食唔晒先收起放雪櫃
始終佢食過有口水 天氣又熱 好易有細菌
8個月貓貓, 近排見佢屙尿屙得少(大約乒乓波size)去睇醫生, check過曬無野除左d尿好濃,就建議比多d濕糧試下

原本係每日放6次6-8g乾糧比佢+早晚40g濕糧,依家試轉晏晝12點/4點出1份乾糧+早/晚/半夜濕糧,但佢比盡加埋都係食到120g,仲要唔係好肯食,要手餵少少先/比幾粒乾糧佢先肯開始食罐, 唔係好知要點引佢食多d罐

同埋諗緊係咪因為晏晝有兩餐乾糧, 搞到佢夜晚未飽所以依餐特別難搞? 同其實本身每3-4個鐘出一次, 一日6次乾糧係咪太密?
可能呢隻罐啲味佢麻麻地
同好似放飯次數多咗啲
隻隻貓食量唔同
所以可能比得多咗
我屋企嘅貓係早午晚睡前一共4餐
但早同午唔係咁明顯
我係起身派糧,如果清得多就再加for佢食到我返屋企
唔該巴打
放飯次數多係見有d人話貓少食多餐好d
今日試1點一次過出2份乾糧, 之後放工返黎8點先餵罐, 佢都係唔太食要加少少零食先引到佢食
睇黎要試下轉其他味同轉碗
係今日見佢一次過屙左一大篤尿, 起碼真係飲多左水
貓貓氣喘,去睇緊急夜診發現佢有肺積水要留院
三個月大貓貓 已領養一個月 但最近keep住咬其中一位主人手同腳 想問有咩原因同點解決
前幾日領養左貓b,開頭食好多野,開罐罐食到japjap聲
有日見佢個樣怪怪地,同埋都有打乞嗤,去左睇醫生,話眼仔發炎同感冒

而家感冒既症狀冇哂,但係比我搞得多(洗眼仔,滴眼水)嬲我同個樣好down,唔肯食野
我想問下有冇人試過貓貓有心肌肥大?
我隻貓尋晚氣喘,最後入左動物醫院
醫生照超聲波肺水腫,打緊去水藥,照心臟超聲波發現原來心肌肥大
可能命仔會好短
佢只係2歲半左右,好難過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞