[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(96)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

如果睇圖,係唔係入就single,amp part就balance?有請打手巴

另外,仲要睇埋你部dac係唔係true balance直出4組訊號
Violectric 睇block diagram 同相我懷疑係先將個balance 經differential amp做common mode rejection 變單端,用單端做volume control ,係pre gain 個part 轉返平衡先真正做全平衡放大。咁就唔係所謂「全平衡」,但我覺得呢個做法合理過單純全平衡。

用得平衡都係想透過common mode rejection掉走d noise。如果4個signal 係入乜出乜冇經過common mode rejection,咁個source 嘅noise 仍然係度。

相片上方個volume 掣係RK27 2 gang volume 掣, 如果控制4個signal 要4 gang版,長1倍
2 gang

4 gang

Volume 右方個大嚿黑色野,3支3支咁整齊排列個d 就係放大電路當中嘅transistor,每粒transistor 3支腳, 黑色大大嚿係散熱器。
一共16粒,即係每個signal 用4粒做放大,所以呢part真係平衡嚟

所以個矛盾係點解個volume control 只可以控制2個signal 但後面有4個signal 做放大。
兩個可能性:一係假平衡,一係有做common mode rejection
violectric 應該就唔會呃人,所以我估係後者
Klipsch The Fives 400鎂再免運費
仲要睇埋你部dac係唔係true balance直出4組訊號

好似幾有道理
打手巴好專業
所以玩單端係煩少好多野
又平d
未買原版可能可能會考慮佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞