[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(96)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
冷暖聲, tone balance我覺得屬於味道問題,唔屬於質素個類
「分析力」呢個terms 係有d攏統。「定位準確度、有適當分離度但唔係想分開到每樣獨立演奏」我覺得係分析力其中一d具體表現
https://x.com/kindo3/status/1826088681045897657
跟須山玩headphone 唔洗自己煲
一般聽下人聲會唔會生硬,通常平價科學機都有一種生硬感,呢種硬唔係監聽聲或者冷聲,係純粹有種機械嘅硬繃繃嘅感覺
之後再聽下樂器會唔會痴埋一舊,有種亂嘅感覺
最後就聽下聲底,有部份dac會用暖聲遮蓋解析力唔得呢個缺點,通常聽多兩首歌就會聽得出呢樣野
dac chips可以唔使太睇重,後面analog部分先係分高低嘅地方
dac chips可以唔使太睇重,後面analog部分先係分高低嘅地方

不過hifiman買行貨有保好啲

想問下出holo bliss 呢個要點set
我覺得用3.5 線就而家個setting, 4.4 線就第一個setting
當然你可以試下咁多個setting 會唔會對個聲有影響
明白 4.4試左第一個有啲柔
最底果個就太重
用住第二個先
太大聲set低啲,太細聲set 高啲自己搵個平衡點,utopia應該唔駛set咁高
明白thanks
另外想問下咩係r2r
另外想問下咩係r2r

一種DAC做法
我一開始都係IEM 但係諗諗下 我都唔會帶出街 點解唔玩headphone

如果早d諗到 我就慳返買部DAP同IEM嘅錢

咁又唔會浪費嘅,係office 用dap又得
家下部DAP我用黎做source
隻IEM就真係無用
大家好又係我
之前問咗巴打們3款入門set
我暫時都係意屬jds atom 2 stack

但係睇到話佢個4.4mm output唔係balanced(?)
https://audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/jds-atom-amp-2-headphone-amplifier-review.49795/

又睇咗話balanced分左右聲道聲場會大啲
其實實際分別大唔大
又睇咗話balanced分左右聲道聲場會大啲
其實實際分別大唔大

啱啱琴日講過,巴打可以睇返 #565
https://lih.kg/CGzPyDX
簡單講就唔洗理,夠power 的話不論單端、平衡都得
所以以你戰鬥力嚟計嘅話其實一開始就買dCS全家桶應該係最慳錢
呀quote錯
應該係同巴特利巴講
那有錢十幾萬一舊
不過我出街都會聽iem嘅
但要整唔同playlist
否則好會厭
多謝巴打好詳盡

不過我都係仆街仔嚟
原來尋日已經正皮咗巴打個cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞