[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(96)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係我唔好
阻住人哋討論
有錢先再上驚宜家試聽完要賣嘢先止到痕
入左來 但睇唔明你地講緊咩
只好藥石亂投 到時鳩試
你自己有冇個方向想搵咩取向嘅耳牛?
其實我係想要聲場大嘅
但聲場大嘅好似都好難推
我得部sp3000
換個角度諗,我地可能一直都係用headphone 個標準講音場大,其實可能普遍headphone 音場已經大過iem
即係HD800s 呢d係headphone 嚟講係大音場,但唔洗HD800s ,其他headphone 音場都可能大過iem

有d closed back headphone 音場都可以好大,e.g. Denon D9200,呢隻好易推
當然Austrian audio Composer 都係易推
唔好理價位,平d嘅都應該要試下: HD660s, Focal Clear MG, Byerdynamic T5 3rd, dt1990 pro
平板個d就唔建議,夾ak dap 唔樂觀

作為第一步,我覺得個目標唔需要追求最完美,足夠好聽、有好印象已經夠。有好印象先有動力再深入玩
多謝巴打 打咁大篇回應我
我就係覺得玩iem好似creator咁
要求音場大又要上枱
但可能搞完一大輪都冇求其一場耳牛咁大音場
平板唔建議
即係maze elite應該唔建議
原本諗住maze elite同utopia初部試聽比較下先
maze elite算係易推d嘅平板,巴打可以照試埋,對sp3000能力有個概念先
好 到時順便比較埋加portable amp會點

如果試AK PA10的話建議熄Crossfeed,推平板個時校大d current
多數amp 都冇crossfeed, 所以你着crossfeed 聽出嚟個效果係其他amp 未必相同
Dma得部咩cayin n9 冇呢部
巴打可能要去多幾間先試得齊headphone。Headphone 冇iem 咁集中
我就覺得不如唔好portable amp,你可以拎部金母line out去檯amp玩住先,dac之後執都未遲
我個人睇法反而係視乎巴打你平時既使用習慣同聆聽環境
如果你日常外出or搭車長時間都用到IEM
其實玩IEM 都有好多好選擇做到你想要既效果
用Creator 做例子係比較極端
我之前都係kick 住係呢個位,兩邊不是人
Headphone 拎出街唔係話唔得
不過咁樣玩既人少之有少
況且巴打既要求一定有返咁上下
相信好快都要向家用枱機發展
咁就要睇返你屋企環境有無空間同電源上既限制
打手巴同其他巴都俾左好好既方向你
一開始唔需要上旗艦,因為玩旗艦相對應既器材需求都會高
你呢一刻買對sus 返黎用Sp3k 再配隻枱amp唔會話難聽
不過好大機會令你無feel or 失望
elite個音場算係一般,已我個人睇法佢係戴得舒服同埋聽得舒服(柔)嘅一隻機。
utopia就會比elite闊少少,音色方面會比較悅耳,細節嘅會比較豐富
我嘅睇法係個音場一味求大我覺得未必係十分之理想,有時中間嘅細節有冇表現出嚟,個控制力都十分之重要
黎香港台灣開場就好啦
可以試下喎
想買onso 線結果3.5冇貨
Utopia聲場唔係話好細?
呢個講法我有啲保留,至少我自己套嘢推出嚟同你個講法有啲出入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞