[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(96)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
sir 睇過呢兩部覺得如何?
不能認同更多,Fostex 兩對聽完好失望
Th900 再戰多十年
不過都唔排除兩隻demo全新未煲開,起碼都要500hrs
外國架 但 外國 廠機唔平 平既就擺明大陸扮鬼佬嘢 淘寶搵到 一模一樣,但係淘寶又好難搞去外國
我反而啲廠機香港仲可能平啲,隨時買完 有人過開帶過去都仲有着數
巴打係邊個國家?
歐美每年唔同時間、地點都有canjam, 都會有d膽機做demo
最近期會係美國(9月, 11月)
https://canjamglobal.com/attend/

巴打你而家個setup 有咩唔滿意?定係純粹想試下膽機?
應該點煲都救唔返
好少聽到啲係高中低都冇樣掂
搞到我以為佢係defect
而家就係乜嘢都冇點解會揀Mak仔呢雖然有少少超出預算,因為 耳擴 成日都覺得唔值得咁貴 以前有用佢大機再加一隻書架B&w 805都幾過癮㗎 隻喇叭用咗10幾年淨係 蝕 二千幾蚊 喺33個網站嗰度有條二手佬收晒全部嘢 我就車咗兩 轉去深水埗交貨因為個車尾箱放唔晒
所以Mak仔 係 之前香港用過 有啲情意結
走佬嗰陣時賣晒,但 用咗10幾年唔係蝕好多攞返筆錢都幾過癮
而家手上有啲電源線訊號線等等都係帶過嚟嘅跟住其他啲耳筒 🤣 AKG 812 /shure 846 /b&w p2 乜都冇
CD盤 所有嘢全部都冇
萬般帶不走
白紙一張,而家只係想慢慢搵返啲玩

老麥MHA 200啱做 pre amp 多d,個volume 掣對於headphone 真係唔好用。冇記錯英京有demo, 巴打可以去試下。

巴打本身有冇d膽留住?有就可以用呢d型號嚟搵機,唔浪費
英京而家就去唔到㗎啦
因為呢部嘢真係淨係上網知道實物都未見過 乜佢個volume係一格格嘅咩咁奇怪?😮
手上12 A X 7 12A U 7都有啲喺度嘅
一格格唔奇怪,好多機都有一格格volume
MHA 200奇怪地方就係扭到過11點定12點之後就會自動轉做pre amp mode, hedaphone out 個volume 會突然超大聲
嘩好彩你講差少少我就買咗 😮
因為我都睇咗幾部 同埋啲不知名嘅牌子 都心郁郁緊,只不過呢啲唔係必需品所以拖下一日拖下一日睇吓幾時手痕撳掣啫
有時夜闌人靜嘅時候 放篤屁都有回音 想搵返啲中文歌聽吓
LTA velo可以用到12au7
LeeLoo Desktop Tube Headphone Amplifier 可以用 12ax7
唔限膽種:
feliks audio elise
Dragon Inspire IHA-1
Schiit valhalla (似乎對ECC88可以用加轉插用12au7)
Schiit Lyr (有巴打不幸壞咗幾次)

LTA我用開MZ2, velo 上一代
上面提到嘅amp 都係網上比較多d人講,我冇試過
Woo audio d 電路設計比較差,唔建議
等我上網睇吓先
等比人告,然後和解送部amp
WA33 woo送我都會轉手賣俾人算
送去比潘生評下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞