[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(96)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Av show 2024 day 3

SRM 270s + SR x1
今日似乎插啱線
人聲唔會好似琴日咁彪,雖然都係有小小彪不過冇失控。空氣感、延伸一樣咁好
Bass比琴日setup多、重,可以聽到bass rumble同彈力
高頻冇琴日Setup咁分明,不過順滑好多
作為入門靜電Setup確係唔錯
部270s要d時間熱機,熱機後bass明顯有分別
之後再插落D10 mk2比較,d聲冇琴日咁彪。似乎條線好有影響,唔换好d

Fostex TH1100RP
幾輕
M9 plus headphone mode volume 30 夠大聲
人聲中性偏亮,多齒音唔刺耳,空氣感唔錯,延伸ok,唔算去得盡
Bass 好少,可能係player推唔出?(不過d8000, Diana dz又冇問題,可能係呢隻headphone風格)
高頻亮麗,有少少晶瑩感。打小鼓邊嘅聲好響

Fostex TH1000RP
M9 plus headphone mode volume 30
人聲中性,冇TH1100RP咁亮,不過會濁,有少少對住個杯講野咁,應該係高頻反射冇處理好。空氣感、延伸冇TH1100RP咁好
高頻比TH1100RP 暗,冇咗個種亮麗、晶瑩感
Bass多過TH1000RP 不過都係偏少。就算插burson conductor 3x performance 都係少,咁應該唔係m9 plus問題

Msb premier dac -> 5050h -> HD800s
定位好強,感覺隻hd800s空間填滿,聽交響樂好有氣勢。不過深度唔太夠,可能差隻牛
人聲味道好正,好細緻
Bass好多細節
高頻硬得嚟唔過份,刺激、細緻、晶瑩
我可以坐住唔走

D8000 dc pro (換D8000 dc 6.3線)
M9 plus headphone mode volume 49
人聲冇咁近,距離適中。中性不過冇D8000 dc咁亮,齒音比較多。空氣感、延伸唔錯
高頻比D8000 dc出d,不過冇 D8000 dc 咁乾淨
Bass有力又夠厚
感覺D8000 dc 啱我d
我個case係啲野變得好冷清 好似冇哂密度咁
我個800S碳纖頭到依家都仲鋪緊塵 諗唔到有咩散線可以夾到佢
https://youtu.be/3MQCkny4GJc
有冇巴打玩過呢d?
mha200應該做唔到pre amp
原來已經開咗新post成日有多
的確係我理解錯,MHA 200係冇 pre out
說明書咁講
The Knob’s center indent at the 12 o’clock (top) position is called the Reference Position. If your connected source is a variable output and you will be using the source (a preamplifier for example) to control the volume, then set the Right Knob to Reference Position (center indent top position). When using a fixed output source (such as a CD player), you will use the MHA200’s Right Knob to control the Volume.

不過網上見嘅經驗係過咗reference position 就勁大聲

冇人去封返上個post
av show好似有,漏咗試
記錯,個隻m70x嚟
擺咗喺notebook隔離嗰隻係呢隻嚟?
我冇望個grill係咪金色
notebook隔離個隻好似adx2000?
m70x係房出面
我記得headband係r70x咁嘅,但就冇認真望到
2000x係兩條金屬嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞