[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(96)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Update 下最近隻PT-1牛使用情況
(隻牛早排試FryBaby3 已經用平時方法順手煲咗100個鐘)

為咗加返d bass,我整咗條新線。一樣用wireworld nano platinum eclipse, cardas 錫,今次用KLE copper harmony RCA頭,用FryBaby3 煲216個鐘。
淘寶向中國代理買KLE平香港一半,希望唔係假啦

KLE copper harmony RCA頭比Audio note AN-GP-AG平衡。雖然係鍍銀頭,但sub bass厚過古河FP-126(G) 金頭,AN-GP-AG就算用FryBaby3 煲完bass都係偏薄同少過copper harmony。

copper harmony bass boom 冇FP-126(G)咁多,打擊力而FP-126(G)咁大impact, 但個sub bass比較多,所以個bass 重量比FP-126(G)更重、更厚。綜合嚟講係偏柔但厚嘅bass。
分析力嚟講copper harmony比FP-126(G)明顯強。播蔡琴《出賽曲》個時定音鼓有rumble 之餘每一下都分到出嚟,FP-126(G)雖然都有rumble 但就有d曚,分唔清每一下。當然分析力唔限於個bass,其他頻段都聽到有提升。

Tone balance 方面copper harmony比較清淡。人聲、高頻唔覺得特別多咗,主要係改變質素。

夾返去套機同PT-1牛:
adi2 dac -> FP-126(G) wireworld線 -> PT-1 -> KLE copper harmony wireworld 線 -> MZ2 -> FP-126(G) wireworld線 -> kgsshv -> SR 009
PT-1 牛用+3dB駁法效果已經好過之前全部FP-126(G) RCA頭個時嘅bass,個bass有返厚度,bass量雖然多dd不過仲係差少少。
-3dB駁法雖然bass量多dd但整整冇咁亮,高頻延伸冇咁盡。

於是我改變思路,試下將dac 出PT-1個條線用FryBaby3 煲144但鐘
PT-1 出MZ2 個條線keep 返用copper harmony頭
就算PT-1 牛用+3dB駁法而家bass量已經非常接近唔用PT-1個時(要好專注先分到),而且個bass更厚實,分析力又比以前強,誤打誤撞upgrade 咗少少
而家會keep 返用+3dB駁法,因為bass已經唔係問題,而且有更好高頻延伸

琴日聽今年AV Show 隻碟,隻牛真係好正,結象解壓,而且d口形好出,音場又大咗
而家解決咗bass唔夠之後可以慢慢享受

今次呢個過程之後仲有d follow up action:
1. 用FryBaby3 煲過MZ2 出kgsshv 個條線
2. 買copper harmony我順手買埋高2級嘅pure harmony,睇下又有咩分別先
3. FP-126(G)頭似乎質素唔太夠,訂咗套ETI Research Copper Link RCA睇下會唔會仲好先
嚟緊都想買對caldera,唔知close定open 好,同埋要儲多排錢先
遲啲上代理J下先
多謝打手巴用心分享
巴特利清幾時入嚟
可能直接過2ch個po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞