[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(96)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Austrian Audio Full Score One

巴打可唔可以介紹下呢部amp 本身係點嘅聲?
早兩日AV show demo 都係K9/K7 -> Full Score one -> composer,感覺好窄、貼身下,不過有d人又話呢部amp 推其他headphone 唔錯
可惜最後冇機會單獨試部amp

巴打主要想多d分析力?
如果係咁二手 adi2 dac 都得(全新好似都係8千幾)
印象中好似有巴打adi2 dac 直接phone out 出大z1r?
我嚟
我之前係直接插adi-2 dac PO聽,買完條kojo黑線先轉返用返罪大西裝
adi-2 dac變咗淨係拎嚟插genelec
收工得閑玩下HD-DAC1 -> project ember (westing hourse 12au7 碳屏) -> HD600又幾正
人聲少少厚又好味,唔會暗
成功補返HD600個bass量
唔係好具體形容到部amp咩聲,但比起直插K9有全方面嘅提升,3隻耳機都聽到分別,好似紮實咗,細節同密度高咗,人聲樂器高低音都幾明顯聽得出有分別,我覺得部amp算係中性,冇乜太多特別強調嘅地方或者調音,都見台灣網友有提過呢部幾啱配動圈

我講得唔夠清楚,我覺得amp已經滿意,係K9分析力唔夠,但由中階再upgrade上去中高階應該有改善,主要係調音問題,部amp已經幾清水feel,想部dac有啲音染聽J-pop女聲潤啲好聽啲

所以我諗adi2唔係太啱我,可能Chord嘅調音或者Soekris /Denafrips 呢類r2r嘅聲底會啱啲?
拎z1r去試2541,chord可試hugo2 份dac同qutest一樣(理論上)
見到有啲純amp有balance out
但冇balance in
咁仲算唔算係balance?
唔算
邊部amp?

btw有咩條件先算係真balance
有冇需要考慮埋入面啲放大線路是咪balance

真balance應該係要有份平衡放大線路, 因為要處理left +, Left -, right +, right - 4路訊號
不過又唔洗刻意追求所謂嘅true balance, 因為做得唔好會放大埋D noise
而且single夠力就唔洗玩balance啦

如果比一至兩皮出來買部純amp是咪應該要求埋full balance
起碼第日想玩balance都有得玩?
但又有冇需要同時齊晒4.4同xlr
因為有啲可能係4.4 + 6.3 or xlr + 6.3 only
同意,要有6.35 同4 pin XLR,4.4最好有埋,方便。我早期響Thomann 入v550,無4.4依家覺得唔好
其實枱機玩headphone應該用xlr定4.4好
理論上兩樣嘢應該一樣?
你headphone條線咩插就用乜
本身用開single end
所以換線果陣要諗
我自己鐘意4pin XLR(絕對唔係因為部機無4.4)如果諗住會用portable嘅話就4.4
ho
枱機最common應該係6.3同XLR
4.4我覺得有冇都冇咩所謂, 除非你會插iem的話有4.4係好D, 唔係耳牛通常都係XLR
ho
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞