信用卡討論區(199) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
嚟緊會去日本旅行,考慮現金回贈的話有冇邊張比較好,未必會過$5000

MMPower & Travel+有下限&上限,最近仲聽講好多陷阱
HSBC VS依家冇咗guru,就算揀賞世界都係得3.6%

咁好似得番:
Wakuwaku (3%-1% = 2%,每月上限簽$10,000)
BEA world mastercard(4%-1.95% = 2.05%,每月上限簽$11,111)

想問下邊張好啲?wakuwaku仲有埋網上簽賬6%,但財仔卡會唔會有風險/手尾跟?BEA world master又好似冇乜人討論咁
財仔卡好平常,大把人用緊
尤其是 Aeon,最正氣係佢
HSBC 有無人簽唔夠都成功WAIVE 到年費?
EVERYMILES 要簽8皮野一年 要簽都唔簽佢啦
話説想問一問waku賞食計法

Let say今個月頭食嘢用咗250蚊,咁suppose 1%用300蚊quota,3%係賞食?

咁如果1%係用咗300蚊quota,係咪姐係網購個回贈額係得返297.5蚊coin?

咁計法,係咪姐係$4958.34係攞盡300個上限
另外想問關於eminent,如果let say一筆過$10000,咁5%最多回400啦,而我只會攞嚟碌呢一筆交易

咁個回贈會係400定400+20蚊
想問下 hkg -ICN , CX410,CX411 係咪所謂既真J?
其實想check好簡單,只要係cx官網扮買張J嘅機票,去到俾錢嗰步之前,㩒入挑選座位,只要見到係1-2-1嘅佈局,就一定係真J
400 + 2000*0.004 = 408
睇心情
連續3個月,打錯
認機型最重要
359/35J就肯定真J

但短途CX成日swap機,你今刻換左係真J都可以last min換假J機
短途得HND CX548/549同PEK CX390/391係100%保証真J,因為呢兩對要賣頭等,一定要派有頭等長途機、變左一定有真J

同埋CX410/411呢排係77P假J多
依家見到係1-2-1, airbusA330
77P 係咩意思
77P係CX機型代號,簡單而言係regional機無premium economy,一定假J
你講得A330即係起碼今年冬季時間表﹐佢未finalize、所有短途機都會顯示A330(除左上邊CX548/549 CX390/391 100%保証真J係出77W)

同埋CX A330係再有分幾種,有D有真J有D係假J
另一分辨方法係試下扮買特選經濟,有特選經濟就一定真J(但無特選經濟又唔一定係假J但假J機會十分高)

總之只可以話,CX短途機訂遠期搏真J風險唔低
Mmpower 下限可以夾網購
外幣基本上無咩伏位

另外富邦白金日幣 4%
日本航線唔少機會換機
我飛新加坡絕大多數都係350
東亞world mastercard好似呢期仲有個里數offer做緊 唔知係咪可以雙食?
VS冇guru ? 唔計網購但係實體簽賬仲有喎
無得登記

唔知轉完 terms 會唔會開返啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞