信用卡討論區(199) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
變左數學題
google pay 過咗某個數係咪俾唔到錢
食waku迎新
price.com買35xx都用唔到
如果有5% cash 咁無理由 5/6蚊里都碌落去
國際上,dbs唔係花旗個level la

零售銀行唔係花旗重點,投行私行甚至做corp trade service 幫花旗搵大部分錢
我理解都係咁,一直咁book都冇事,唔會再抽盲盒咁睇收單係hk定sg
玩手機game都係,vpn轉日區web課金,食匯率之餘照食guru
咪即係只做有錢佬生意
我講近唔講遠
aeon問題 碌多幾次就得
試咗好多次
不嬲都係數學題黎
其實全部回贈都係條件式同加減乘除嚟,最多加d round down 不過有時要用d複雜嘅式去計都係用chatgpt計
當你比較買同換 歐洲既Y同J你就知分別
歐洲Y 唔計稅同燃油附加費都係6-7k
J唔計稅都at least 35k 呢度5倍
而J 既miles只係Y既3.1倍 未計玩混艙
大貓vs賞世界計唔計網上外幣
係唔係睇返單個國家?
其實換Y點計都唔抵,尤其係日本
因為佢本身都係要俾稅
最近CX先做完promotion,連埋稅都唔使3000,稅同燃油附加費600-800到,即係張機票2000到
用緊25000換用2000買到東東,即係唔抵(仲未計如果接受到HX的話個價可以壓得仲低)
拎現金回贈卡買Y,我當$3000,拎張5%去計都拎到$150回贈

點解話長假換Y可考慮,係因為本身航空公司都會賣貴左,呢個情況下mileage價值就存在(當然換唔換到係另一問題,暑假點都有D日子有,過年就想太多)
而南美呢類基本上好少特價(一年一度撞啱都可能有),特價完都成皮野,咁換Y都可以諗下
唔使去到歐洲,去澳洲8-10個鐘機程都分別大,Y連稅6k-8k、J連稅25k到
咁又未必真唔抵
睇地方啦
好似尼泊爾/南美依啲永遠唔會減價既地方換Y都OK既
睇漏左最後一包你話南美
窮人與狗不得內進
南美肯轉機又唔係太貴
仲要有得兜路儲多d miles
如果揀到日本或者韓國個幾間轉機回程仲可以shopping
d里數值1毫子1 mile
當你換j連埋稅
可能cash 3萬頭
miles 2萬左右

但cash回血一樣回到3-4%現金回贈+機票本身miles

拉上補下隨時cash成本得2萬尾
呢d情況miles真正價值就算j完連1.5毫子都未必去到

仲要價值你真係覺得j值2萬幾
依家有ows坐extra legroom + lounge
體驗可能有床好1倍
但價錢貴2-3倍真係比唔落
(EM黎講)唔係話Agoda HK JPY 會中伏(EM 咁樣蝕1.95% 但又 $5/哩?
啱啱NH先做完J特價,連稅每位8600

只可以話mileage呢個遊戲比以前難玩左好多,後疫情多度貶值

我買左套qatar來回智利既要萬四蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞