信用卡討論區(199) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
你諗下現實上一張Y賣緊幾錢?
除非你係去北海道,東京/大阪/名古屋邊使七千幾,除非係過年

東京大阪成日做特價,econ啱啱先賣緊三千幾...

基本上換Y九成情況都唔抵(除非係換十世唔會特價嘅地方,例如南美或者工作上只可以放長假要硬食紅日附加費)
有個問題諗唔明
見大家成日話miles換J抵過換Y
以下面例

計落係J抵少少,但都唔差好多?
定係我諗錯左啲咩?
我咁計:
Everymiles 1RC = 20里
1RC =HK$1
來回=25000 里 = 1250HKD
來回64000里= HK$3200
姐係Y 你慳左6000
J 你慳左 萬8

一次Y慳6000, 一次J慳18000
但係一次J可以換到接近3次Y喎
現實上唔換am換cashback咪都係換得咁上下錢,計過數,銀行無死錯人
可以咁講
過往一里約值HK$0.1(呢個universal,外國玩mileage計大約US$0.012-0.015一里,都係呢個range)
但近年各program都貶值,已經無HK$0.1呢個數
其實我唔明,乜唔係只要當初booking時揀番當地貨幣,睇埋付款時係咪用當地貨幣,已經係冇問題?

又會再分帳單出嘅係agoda sg定hk?
上邊講到俾JPY但Agoda HK收單會中伏...

好似你講嘅情況,當我訂日本酒店,揀JPY俾錢,但我係控制唔到佢SG定HK收單
SG無事,HK會中伏
Qater avios可以用再少的里數換,不過就少位的換
我唔係話里數無吸引力
我意思係
換J同換Y嘅價值差距未必真係咁大
都係睇地點同日期,換到就賺
只要當地酒店當地貨幣唔延遲付款就100%冇cbf
俾個例子你
澳洲機票Y 而家賣緊~6000
但係中間包埋2千幾蚊稅

如果你用Miles換
40000 miles + 2千幾稅

咁係覺得抵唔抵
所以結論都係睇情況
我條數就咁計既
換因航歐洲單程J機票要八萬幾里數
當平均1.5/里要洗十三萬幾就換到
但現金回贈既話當有4%既話十三萬機回到五千幾
五千幾買唔到張單程因航歐洲J
里數狗vs現金回贈呢個理論只適用於換Y
一開始玩里數如果唔係target Y以上class
玩返現金個彈性會大好多
Y 大約係 1里=$0.1
所以 如果$2.5 一里 = 4% Cashback卡
$1.5一里 = 6.67% Cashback卡

咁樣決定用咩卡碌
if 1里=$0.1
10 除 $ x /里 = y % cash back
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞