(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
consultant d working hr 長唔長ga

睇邊間咩department

aml, financial crime個d?

Forensic 算ok, 但好少位

最頂係S3?

又幾好搵喎

人工除2 = 真實月辛

最頂係S3?

通常呢啲表得頭5個grade
我今年準備grad 上年無intern 因為big four過左first round等消息等唔到 其它都等唔到(但係year one做過類似accounting既野)今年好灰

建議入唔到big four 無謂做account
想知多d 留contact

大你2年今年拎high pay

睇乜野會比high pay?
係咪要留到好夜走
笑撚死人,big four有啲人,晚晚做到2-3am, 星期六日返足,都係搏fm/fc位,你憑乜做cfo?
我今年準備grad 上年無intern 因為big four過左first round等消息等唔到 其它都等唔到(但係year one做過類似accounting既野)今年好灰

想知再多啲

係咪要留到好夜走

有人踢人郁一郁
有人自動波點一識二
有人留到三四點得個軀體係度
有人自chur12前做曬
有人做佐一年仲係識做基本野
有人咩都識

我知呀, 間間公司都係咁架啦, 但係你都冇答我問題
你可唔可以答得表面D
考中文估作者唸法咩
見大家都講到咁灰
小弟今年廿九
當年big4 S2 出commercial 做AM
人工每年加4%左右
而家package 都有50萬左右
我自己已經幾滿足
身邊好多人都搵得多過我
compliance, IA, BA 都有
所以條path 都唔係你地講到咁灰

雖然我轉commercial係為左讀書轉行做學術野
笑撚死人,big four有啲人,晚晚做到2-3am, 星期六日返足,都係搏fm/fc位,你憑乜做cfo?

有時M走都係得AFM Offer

咁又未聽過

最頂係S3?

上年價位
見大家都講到咁灰
小弟今年廿九
當年big4 S2 出commercial 做AM
人工每年加4%左右
而家package 都有50萬左右
我自己已經幾滿足
身邊好多人都搵得多過我
compliance, IA, BA 都有
所以條path 都唔係你地講到咁灰

雖然我轉commercial係為左讀書轉行做學術野

29 有4x K算係咁la, above mean

最頂係S3?

上年價位

今年都未有啦
你預每個grade再加500囉
中途加入big4,一般咩grade,會唔會discount 人工

係咪要留到好夜走

有人踢人郁一郁
有人自動波點一識二
有人咩都識

你可唔可以答得表面D
考中文估作者唸法咩

即係睇你醒唔醒目囉 淨係識OT就有high pay咩你估
何況職場好多野講唔埋架啦 或者有人關照呢
留明先
試下轉去2nd tier tax 啦
做返兩年再big 4 tax
人工discount就梗架喇
但去到big 4 頂反一兩年
應該都做到manager
攞住4,50k 再搵其他工

CFO就唔好林喇
做big 4 audit都爭崩頭
安安定定aim big 4 好過

Tax其實好好做但好窄
做Profits tax已經窄 唔好彩做individual更窄
Btw thx 巴打

巴打

腥cv俾我啦 有referral幫你隊入去

想知 係咪成功referral就會有錢收
試下轉去2nd tier tax 啦
做返兩年再big 4 tax
人工discount就梗架喇
但去到big 4 頂反一兩年
應該都做到manager
攞住4,50k 再搵其他工

CFO就唔好林喇
做big 4 audit都爭崩頭
安安定定aim big 4 好過

Tax其實好好做但好窄
做Profits tax已經窄 唔好彩做individual更窄
Btw thx 巴打

巴打

腥cv俾我啦 有referral幫你隊入去

想知 係咪成功referral就會有錢收

係咪要留到好夜走

有人踢人郁一郁
有人自動波點一識二
有人咩都識

你可唔可以答得表面D
考中文估作者唸法咩

留到好夜既就可能有6-7成人
但邊有6-7成人拎high pay

簡單黎講每個老細都有自己期望
你beat 到老細既expectation
等佢做得舒服d咪輕鬆佐咪俾high pay你

好簡單老細講完一次就expect你下隻job自己醒水
唔通次次要人提?
有時做錯野都無問題
你要俾到老細睇你有心做同有improvement

我意思係有冇人唔留夜都high pay
唔留夜意思係6-8點走

係咪要留到好夜走

有人踢人郁一郁
有人自動波點一識二
有人咩都識

你可唔可以答得表面D
考中文估作者唸法咩

留到好夜既就可能有6-7成人
但邊有6-7成人拎high pay

簡單黎講每個老細都有自己期望
你beat 到老細既expectation
等佢做得舒服d咪輕鬆佐咪俾high pay你

好簡單老細講完一次就expect你下隻job自己醒水
唔通次次要人提?
有時做錯野都無問題
你要俾到老細睇你有心做同有improvement

我意思係有冇人唔留夜都high pay
唔留夜意思係6-8點走

呢個可能要睇埋你際遇喎,有D team , 係唔係都OT到暈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞