(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
interview廢 big4 in左三間一個offer都無 黎緊入bt
驚exposure太細 應該點做好

係bt呢d細firm做只會做壞手勢
報9月big4好過la

究竟咩叫做壞手勢
我覺得我間firm都做齊,無放飛機
有用系統幫手

list co 少 exposure 少就係廢
我知外國BT規模係大
但香港BT同local firm有咩分别啫
MS都好過你 有18間list co

咁ms好唔好 之前in過

當係local比較好d
其實做big 4 既十個至少有五個都係廢柴嚟, 只係搵多你少少錢咁咋嘛 大家都是廢柴, 唔使計到咁清楚

當你明白點解個個 M 做左五年都升唔到上去就出黎創業就知點解
有別於 marketing, engineering
Big4 越留得耐 離開依行的機會越低

留得係big4 到,一係無料出面無人接收, 一係就以為做big4 好撚威 以前有個partner 係到講自己Alevel 4A1B 唔讀Law 讀會計, 真係人唔笑狗都吠, 大佬你做audit 咋 講到自己有使命感點點點, 你吹到自己幾咁大都係做緊D 0 value added 既野 又話說有個Partner 講自己搵幾多搵幾多行出街可以話買車就買車, 屌, 係一單deal 入面,你食緊人地D餅碎咋

其實成個中環都係食人地d餅碎
interview廢 big4 in左三間一個offer都無 黎緊入bt

報9月big4好過la

究竟咩叫做壞手勢
有用系統幫手

我知外國BT規模係大

當係local比較好d

報9月big4好過la

究竟咩叫做壞手勢
有用系統幫手

我知外國BT規模係大

當係local比較好d

moore stephen? 香港呢間真係同local冇分別 但international黎講都算sizeable嘅, 但問題係你係喺香港做

報9月big4好過la

究竟咩叫做壞手勢
有用系統幫手

我知外國BT規模係大

當係local比較好d

moore stephen? 香港呢間真係同local冇分別 但international黎講都算sizeable嘅, 但問題係你係喺香港做

Send cv完無回音

報9月big4好過la

究竟咩叫做壞手勢
有用系統幫手

我知外國BT規模係大

當係local比較好d

Send cv完無回音

我都send過, 嗰陣2月, 係desperate到咩野firm只要勉強叫sizeable firm, 多international locations, 有listed co job就會send咁滯 都send咗3-4份去呢類型嘅firm 呢啲firm連second tier都唔係好算係 但最後呢啲firm完全冇show我 反而其他second tier有, 之後我就冇再理呢啲firm嘅野了
其實做big 4 既十個至少有五個都係廢柴嚟, 只係搵多你少少錢咁咋嘛 大家都是廢柴, 唔使計到咁清楚

當你明白點解個個 M 做左五年都升唔到上去就出黎創業就知點解
有別於 marketing, engineering
Big4 越留得耐 離開依行的機會越低

留得係big4 到,一係無料出面無人接收, 一係就以為做big4 好撚威 以前有個partner 係到講自己Alevel 4A1B 唔讀Law 讀會計, 真係人唔笑狗都吠, 大佬你做audit 咋 講到自己有使命感點點點, 你吹到自己幾咁大都係做緊D 0 value added 既野 又話說有個Partner 講自己搵幾多搵幾多行出街可以話買車就買車, 屌, 係一單deal 入面,你食緊人地D餅碎咋

其實成個中環都係食人地d餅碎

餅碎加埋 = 一個大餅
[意見調查]想睇下大家點睇PKF呢間野 (我assume你哋有聽過呢間野啦 )
算唔算second tier? 嗰陣收interview之後就去search佢啲information, 有啲人就話佢都算係second tier, 但都好多人話佢唔係, 你哋當唔當佢係?
我就唔當佢係嘅
我後尾second in完出埋offer之後reject咗
做會計真係臨老唔過得世 有無諗過無入碧科可能係種祝福?
[意見調查]想睇下大家點睇PKF呢間野 (我assume你哋有聽過呢間野啦 )
算唔算second tier? 嗰陣收interview之後就去search佢啲information, 有啲人就話佢都算係second tier, 但都好多人話佢唔係, 你哋當唔當佢係?
我就唔當佢係嘅
我後尾second in完出埋offer之後reject咗

我認為唔係啦
咪當係大既local firm,同李_陳個啲一樣
所以你有牌未?

有牌至少要搵25k

開23K得兩份有得IN

唔係想打撃你
我有個客請個有10年 experience HKICPA qualified 的Accountant 番去做 listed com gp level consol 都是出19K...

我請左條靚去下銀行開下票都19k

可唔可以請我呀
所以你有牌未?

有牌至少要搵25k

開23K得兩份有得IN

唔係想打撃你
我有個客請個有10年 experience HKICPA qualified 的Accountant 番去做 listed com gp level consol 都是出19K...

可唔可以請我呀

19k又真係好低手喎

有牌至少要搵25k

開23K得兩份有得IN

唔係想打撃你

可唔可以請我呀

19k又真係好低手喎

邊間list co 咁乞兒呀?依家請個有3yrs exp + u grad 做ar/ap supervisor 都要18 - 20k
有10年exp 既CPA + 負責 group consol = at least 30k+
係連登高登就見big 4 就踩。
1. 有d話人工唔高, 5 年有ard 50k (transparent info, 唔信自己上網check), 唔計其他professionals, ibankers, 真mt, 勁sales同某d政府officer rank, 點做到?
2. 話big4 人唔叻, 收咁多人係參差d, 就算唔叻, 有人工cover, 唔叻仲有#1 人工仲唔算係咁?
3. 有人話 計番工時, 人工唔高。 係, 你真係除工時, hourly rate係唔高, 但你會用果d hours去番工從而揾果個人工?
4. 當sa yr3 或m grade 走,跳出去做commerical, 30 歲多d , un un腳準時收工 豆 ard 50k左右, 有多無少。 香港地多唔多人做到? (可google入息中位數或者睇大學生入息)

所以你可以笑big 4 既, 係笑佢無leisure, 笑佢無命, 但錢wise, 真係唔多人笑到佢。

overall, 無做過big 4 (or 2nd tier for certain ppl of limited life goals) audit, local真係9 也不屌。 做local同一fg係commerical 做accountant一樣, 人工無得點加, 工時又唔係短。

報9月big4好過la

究竟咩叫做壞手勢
有用系統幫手

我知外國BT規模係大

當係local比較好d

Send cv完無回音

又之前in過又Send cv無回音
你想點啊大佬

我知外國BT規模係大

當係local比較好d

Send cv完無回音

又之前in過又Send cv無回音
你想點啊大佬

前後唔tie
做佐陣local 試又未考 覺得對audit真係無興趣
轉做commercial係咪無前途?
唔做audit係咪考cpaa都得 定都係要考hkicpa
1. 有d話人工唔高, 5 年有ard 50k (transparent info, 唔信自己上網check), 唔計其他professionals, ibankers, 真mt, 勁sales同某d政府officer rank, 點做到?
2. 話big4 人唔叻, 收咁多人係參差d, 就算唔叻, 有人工cover, 唔叻仲有#1 人工仲唔算係咁?
3. 有人話 計番工時, 人工唔高。 係, 你真係除工時, hourly rate係唔高, 但你會用果d hours去番工從而揾果個人工?
4. 當sa yr3 或m grade 走,跳出去做commerical, 30 歲多d , un un腳準時收工 豆 ard 50k左右, 有多無少。 香港地多唔多人做到? (可google入息中位數或者睇大學生入息)

所以你可以笑big 4 既, 係笑佢無leisure, 笑佢無命, 但錢wise, 真係唔多人笑到佢。

overall, 無做過big 4 (or 2nd tier for certain ppl of limited life goals) audit, local真係9 也不屌。 做local同一fg係commerical 做accountant一樣, 人工無得點加, 工時又唔係短。

Well said 坐定定無大錯 年年升
做佐陣local 試又未考 覺得對audit真係無興趣
轉做commercial係咪無前途?
唔做audit係咪考cpaa都得 定都係要考hkicpa

你依家去commercial咪同fg去commercial冇分別, 升職加人工好難有你份, 你見啲commercial出post請manager grade嘅post都寫big4 exp highly preferable啦(自己去jobsdb睇啦), 你點做都上唔到manager位, 因為請晒啲big4 跳出黎嘅manager空降黎騎住你, 係咪無前途你就自己斟酌喇下
cpaa呢, 做audit都可以cpaa唔一定要hkicpa嘅qp
btw, 各位fresh grad準備好返工入地獄未?
我想問下呢其實big 4 tax嘅岀路係點?
我18 fg 諗緊報唔報tax好
想知道下tax嘅岀路係咪真係好窄
除左IRD之外仲有咩岀路?
我想問下呢其實big 4 tax嘅岀路係點?
我18 fg 諗緊報唔報tax好
想知道下tax嘅岀路係咪真係好窄
除左IRD之外仲有咩岀路?

Tax都有好多類型
我又唔覺得ird係tax既出路
確保自己鐘意tax先好簡啦

唔好柒啦
係勁就唔入big4啦
我以前都讀非三大會計
一畢業做左半年2nd tier覺得勁on9
之後入左private bank
31歲已經過百年薪啦
老婆一畢業就做commercial bank
去到32歲都有過百年薪
又唔洗OT
一年仲有25-30日AL

仲係度講30歲有50K
有bonus同冇bonus差好遠呢..

唔好柒啦
係勁就唔入big4啦
我以前都讀非三大會計
31歲已經過百年薪啦
去到32歲都有過百年薪
又唔洗OT

仲係度講30歲有50K

巴打係咪frontline?

唔好柒啦
係勁就唔入big4啦
我以前都讀非三大會計
31歲已經過百年薪啦
去到32歲都有過百年薪
又唔洗OT

仲係度講30歲有50K

要跑數?
入得big4都係預咗自己跑唔到數既
定係你想講做back office 都可以有咁高人工
以我所知某瑞士private bank 既compliance vp 先有咁既價
當然title inflation 個位等如manager
你覺得邊到易升d

Big4 你叻仔既
30歲頭夠升到senior manager 加埋bonus 都8萬幾以上一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞