(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
其實做big 4 既十個至少有五個都係廢柴嚟, 只係搵多你少少錢咁咋嘛 大家都是廢柴, 唔使計到咁清楚

當你明白點解個個 M 做左五年都升唔到上去就出黎創業就知點解
有別於 marketing, engineering
Big4 越留得耐 離開依行的機會越低

留得係big4 到,一係無料出面無人接收, 一係就以為做big4 好撚威 以前有個partner 係到講自己Alevel 4A1B 唔讀Law 讀會計, 真係人唔笑狗都吠, 大佬你做audit 咋 講到自己有使命感點點點, 你吹到自己幾咁大都係做緊D 0 value added 既野 又話說有個Partner 講自己搵幾多搵幾多行出街可以話買車就買車, 屌, 係一單deal 入面,你食緊人地D餅碎咋

你知唔知D餅碎可以加埋幾十萬一個月
係餅碎, 但係可以有好多舊餅
好多中小企老細都係咁

知唔知一個 big4 paid partner 通常幾錢個月😂
Guaranteed 到每個月幾十萬人工....我諗除左 Derek lai , Ringo Choi 個個級數之外
無乜邊個做到

Partner 緊係有高有低,所以我未話可以lor
同埋唔好攞salary partner 黎講啦,根本唔係真正partner ,partnership 係有equity
其實做big 4 既十個至少有五個都係廢柴嚟, 只係搵多你少少錢咁咋嘛 大家都是廢柴, 唔使計到咁清楚

當你明白點解個個 M 做左五年都升唔到上去就出黎創業就知點解

讀商科既人往往對engineering有誤解

話時話你之前個 post 的 big4 salary scheme 搞清楚味

我冇開過post,你講乜野

上個 post 已經被人踢爆你個 local firm poly 仔扮 insider 尻嗡

https://lihkg.com/thread/316184/page/4?ref=ios

留得係big4 到,一係無料出面無人接收, 一係就以為做big4 好撚威 以前有個partner 係到講自己Alevel 4A1B 唔讀Law 讀會計, 真係人唔笑狗都吠, 大佬你做audit 咋 講到自己有使命感點點點, 你吹到自己幾咁大都係做緊D 0 value added 既野 又話說有個Partner 講自己搵幾多搵幾多行出街可以話買車就買車, 屌, 係一單deal 入面,你食緊人地D餅碎咋

你知唔知D餅碎可以加埋幾十萬一個月
係餅碎, 但係可以有好多舊餅
好多中小企老細都係咁

知唔知一個 big4 paid partner 通常幾錢個月😂
Guaranteed 到每個月幾十萬人工....我諗除左 Derek lai , Ringo Choi 個個級數之外
無乜邊個做到

Partner 緊係有高有低,所以我未話可以lor
同埋唔好攞salary partner 黎講啦,根本唔係真正partner ,partnership 係有equity

咁係舊登自稱Pwc A1的你
想問貴公司有幾多個 equity partners?

話時話你之前個 post 的 big4 salary scheme 搞清楚味

上個 post 已經被人踢爆你個 local firm poly 仔扮 insider 尻嗡

https://lihkg.com/thread/316184/page/4?ref=ios

笑死,算9數啦,少少獨立思考都冇,我竟然回你post
,粒膠係比我自己
話說到今時今日, 仲有好多local cpa firm開10-11k俾fresh grad, mean到 但仲係有人做

Big4 都入唔到 抵喇

呢個價係連生活都有難度, 除非唔洗養家 唔係入唔到big4就抵人要接受賤價嘅, 依家係講緊班local老細度縮到hihi嘅問題

人地比野你學 仲要接收連big 4 都唔要既 你
算係咁喇
如果要怪就怪自己喇

我係入唔到big4, 但我唔係做local 我係夾喺中間嘅second tier 雖然我知大家都是狗不用分那麼細, 但我未衰到10-11k都照殺 btw, 你真係覺得local係俾野fresh grad學? 叫你自己睇上年working自己搞掂佢, 佢先唔會理你學唔學到野

我真係唔撚明 出呢個價的人 係咩心態, 屌你老味 俾少少尊重人啦 冚家剷
接受呢個Offer的人又係唔該俾少少志氣啦 譚仔呀姐都高人工過你呀 你一個折墮冇問題, 但令d仆街老闆認為咁都請到人 害埋其他FG俾人壓價呀 仆街!

can't agree more, 做爛市
當大家都唔accept呢個價嘅時候, 佢哋咪死死地氣俾返高啲囉

有間叫Sxx的行家
(即是成日係的士小巴見到個間)
已經將 job 外判到深圳做

,粒膠係比我自己

係Glassdoor 搵唔到partner salary data?

笑死,算9數啦,少少獨立思考都冇,glass door 資料都信十足,唔怪得連 big4咁易入都唔請你
祝你QP 考到出年年底都未考完

,粒膠係比我自己

係Glassdoor 搵唔到partner salary data?

笑死,算9數啦,少少獨立思考都冇,glass door 資料都信十足,唔怪得連 big4咁易入都唔請你

我唔明點解你可以覺得咁樣叫做踢爆
原來你覺得9up既已經係evidence
唔知你點做audit
partner個part, 回你都廢9事
真心講句,local firm只可做一年。
你識諗嘅,要襯呢一年考晒試再apply big 4,最多都係discount一年。
你識諗嘅,要襯呢一年考晒試再apply big 4,最多都係discount一年。

agger, big4係起點。冇big4 offer =rubbish

,粒膠係比我自己

ching好波

agger, big4係起點。冇big4 offer =rubbish

啱呀, 我就係垃圾
我今年grad咗, 入唔到big4 , 黎緊9月返second tier, 想盡快入返big4 , 有冇咩要注意? 啱啱出黎好多野都唔知頭唔知路, 咁多位大佬指點下細妹

靚女就得

女就係喇, 靚唔靚呢就我自己唔識comment喇 努力咗先算, 黎緊12月報咗qp module A C好驚gg second tier又唔似big4有堂上, 都唔知點算

問FD拎NOTES

我都一樣 但MA好似好多野改

都唔知點算好, 啲野成日改 想快啲考完佢, 唔想跌落new qp玩輪迴 為咗控制cpa人數就攞班新入行嘅黎祭旗, 阻人哋攞牌, 以前就咁易考, 依家就愈來愈難, 公平咩 又係生不逢時

係舊制考得幾多得勁多喇
我今年grad咗, 入唔到big4 , 黎緊9月返second tier, 想盡快入返big4 , 有冇咩要注意? 啱啱出黎好多野都唔知頭唔知路, 咁多位大佬指點下細妹

靚女就得

比你個 telegram 我
我比個HR contact 你
但首先你要整好個 shown 到比人睇的pro folio

求pm

靚女就得

求pm

其實cover letter重唔重要
啲hr邊有咁多時間再睇

靚女就得

求pm

btw我係仔
整靚cv好過啦

靚女就得

求pm

btw我係仔
整靚cv好過啦

最近都緊搵工 都有執過下cv
希望大家都好快有得in
btw巴打QP考成點
我表姊local ou畢業
開頭做都係7-8千
而家就黎3萬
做會計其實唔差

靚女就得

求pm

btw我係仔
整靚cv好過啦

希望大家都好快有得in
btw巴打QP考成點

你fg?而家先搵會唔會太遲
我係細second tier 做緊喇
但如果有big 4緊係走啦
無報qp留下次,啲野都未上手
陣間兩頭唔到岸
話說到今時今日, 仲有好多local cpa firm開10-11k俾fresh grad, mean到 但仲係有人做

呢個價係連生活都有難度, 除非唔洗養家 唔係入唔到big4就抵人要接受賤價嘅, 依家係講緊班local老細度縮到hihi嘅問題

算係咁喇
如果要怪就怪自己喇

我係入唔到big4, 但我唔係做local 我係夾喺中間嘅second tier 雖然我知大家都是狗不用分那麼細, 但我未衰到10-11k都照殺 btw, 你真係覺得local係俾野fresh grad學? 叫你自己睇上年working自己搞掂佢, 佢先唔會理你學唔學到野

我真係唔撚明 出呢個價的人 係咩心態, 屌你老味 俾少少尊重人啦 冚家剷
接受呢個Offer的人又係唔該俾少少志氣啦 譚仔呀姐都高人工過你呀 你一個折墮冇問題, 但令d仆街老闆認為咁都請到人 害埋其他FG俾人壓價呀 仆街!

當大家都唔accept呢個價嘅時候, 佢哋咪死死地氣俾返高啲囉

會計狗周街都係
憑咩叫高啲?
除咗間間本地大學都有會計讀
仲有一堆海歸,dip
頂爛市係咁上下
小妹有3個big4 offer 不過無入
最尾入左間statutory body做financial analysis同reporting
老細簽到鐘 同幾睇好我 好多野都俾我試
起薪近20k 又唔駛點ot
最尾入左間statutory body做financial analysis同reporting

仲請唔請人

算係咁喇
如果要怪就怪自己喇

會計狗周街都係
憑咩叫高啲?
除咗間間本地大學都有會計讀
仲有一堆海歸,dip
頂爛市係咁上下

周街年薪過百萬

反而想知咩statutory body 咁好

靚女就得

求pm

btw我係仔
整靚cv好過啦

希望大家都好快有得in
btw巴打QP考成點

你fg?而家先搵會唔會太遲
我係細second tier 做緊喇
但如果有big 4緊係走啦
無報qp留下次,啲野都未上手
陣間兩頭唔到岸

唔係正常都會報qp咩
我就開工 對呢行唔熟 但早幾日報左

仲請唔請人

用起底功能啦
男人老狗用小妹, 佢有個post自己話起薪17K依家話20K
依D先叫踢爆架MA, 樓上條ON9學下野啦
仲話做audit, 人唔笑狗都吠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞