(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
做完幾年細firm 都可以轉番入big 4

轉唔轉到呢D就靠自己

big 4做完3年出嚟條路相對易行D, 但都唔係絕對

其實最好唔好裸辭, 起peak 果陣R 吓D friend refer 你入big 4最好
我今年grad咗, 入唔到big4 , 黎緊9月返second tier, 想盡快入返big4 , 有冇咩要注意? 啱啱出黎好多野都唔知頭唔知路, 咁多位大佬指點下細妹

報 winter batch la
入得番一樣十月 promote 去 A2
我今年grad咗, 入唔到big4 , 黎緊9月返second tier, 想盡快入返big4 , 有冇咩要注意? 啱啱出黎好多野都唔知頭唔知路, 咁多位大佬指點下細妹

報 winter batch la
入得番一樣十月 promote 去 A2

係咪都係報黎緊嘅grad job? 然後佢見我grad咗/我同HR講, 就會安排我winter batch?

不過都要big4肯要我呢啲廢J先得

咩u grad

唔直線自爆,我係Poly/City其中一間grad既 邊間grad有冇咩關係?

咩u grad

唔直線自爆,我係Poly/City其中一間grad既 邊間grad有冇咩關係?

poly acct 機會都唔細

咩u grad

講真,grad左兩三年都入唔返big4可以收皮,人地已經chur完最辛苦個段時間,你都仲未入門口
其實樓主唔駛急, 你有牌 有入場劵已經好好

聽其他CHING建議好快就3XK以上

利申: 29歲 考唔到牌 跳左4間公司 做左6年

而家係D細工程公司做AM 2XK 人生已完

無牌有2XK已經算係咁
大把人無牌做十幾年都below 20k

大學畢業 30歲 median 都係26k咋

無牌有2XK已經算係咁

人比人真係比死人

而家都係諗住咬住份糧先 再另外搵其他途徑搵錢, 識多D人先

無牌有2XK已經算係咁

人比人真係比死人

時間無多了

無牌有2XK已經算係咁

人比人真係比死人

時間無多了

點時間無多法 CHING做緊咩

咁關我咩事, 我做完自己個part啦wor
講真, 如果佢因為自己做得慢而唔放你走依D都on9
我都知有咁既人
但係如果你唔出聲你都係on9

你做完你果part唔代表佢冇其他野俾你做嫁

係咪趕住要? 唔趕但留低你即係佢time management 廢
唔趕但留低你去到job既最後點都會冇野做

緊係趕 唔趕做咩要ot
再者你就算做完 你個sic都可以即時俾野你做 你真係當個job plan fix既?
另外你隻job既m同 partner 都唔走你覺得你有冇得走?唔通佢地又係time management 廢?

所以咪問你趕唔趕, 如果你話日日都趕咁你咪日日都OT LOR
另外manager本身個位就係多野做D, 未做晒未走唔到, 做晒未走LOR
你咁講即係如果你做senior時會因為自己唔走而唔比班細既走, 正on9

咁希望你到時可以咁霸氣同你個sic講
不過每間firm每條team都唔 culture 既
我隔離team7-8點就冇曬人 我呢邊就長期燈火通明

我都好想睇下你到時點樣企起身話人地time management廢,自己唔走而唔比細既走,到時記得拍片,同埋開post同大家講下你當時幾撚威風,我到時實請你食飯

呢啲吹到自己好撚勁嘅傻鳩
好可能本來啲task都未做完無得走

咁關我咩事, 我做完自己個part啦wor
講真, 如果佢因為自己做得慢而唔放你走依D都on9
我都知有咁既人
但係如果你唔出聲你都係on9

你做完你果part唔代表佢冇其他野俾你做嫁

係咪趕住要? 唔趕但留低你即係佢time management 廢
唔趕但留低你去到job既最後點都會冇野做

緊係趕 唔趕做咩要ot
再者你就算做完 你個sic都可以即時俾野你做 你真係當個job plan fix既?
另外你隻job既m同 partner 都唔走你覺得你有冇得走?唔通佢地又係time management 廢?

所以咪問你趕唔趕, 如果你話日日都趕咁你咪日日都OT LOR
另外manager本身個位就係多野做D, 未做晒未走唔到, 做晒未走LOR
你咁講即係如果你做senior時會因為自己唔走而唔比班細既走, 正on9

咁希望你到時可以咁霸氣同你個sic講
不過每間firm每條team都唔 culture 既
我隔離team7-8點就冇曬人 我呢邊就長期燈火通明

我都好想睇下你到時點樣企起身話人地time management廢,自己唔走而唔比細既走,到時記得拍片,同埋開post同大家講下你當時幾撚威風,我到時實請你食飯

呢啲吹到自己好撚勁嘅傻鳩
好可能本來啲task都未做完無得走

同埋新人咁快咁串好快就臭朵,真係祝你好運

咩u grad

咩u grad都自爆 你份人都幾審慎

審慎啲好,呢行好細,同埋我知道有幾個同事都有mon住上班台講audit嘅post 唔想俾佢哋認到

咩u grad

講真,grad左兩三年都入唔返big4可以收皮,人地已經chur完最辛苦個段時間,你都仲未入門口

我都係2017grad啫 屌細力啲 我知我廢

咩u grad

我都係2017grad啫 屌細力啲 我知我廢

把握機會呀,職場講機遇多過勤力牛力。冇機會發揮既話,你肯做足24都冇人理你
講講下又講返big4
做左一年 2nd tier 想轉行

靚女就得

女就係喇, 靚唔靚呢就我自己唔識comment喇 努力咗先算, 黎緊12月報咗qp module A C好驚gg second tier又唔似big4有堂上, 都唔知點算
做左一年 2nd tier 想轉行

ching邊間?

靚女就得

女就係喇, 靚唔靚呢就我自己唔識comment喇 努力咗先算, 黎緊12月報咗qp module A C好驚gg second tier又唔似big4有堂上, 都唔知點算

問FD拎NOTES

靚女就得

問FD拎NOTES

我得2017june嗰期嘅notes, 夠唔夠做? 有冇啲咩改咗?

靚女就得

問FD拎NOTES

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞