(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
人地叫8大行星...邊重有ocean

Ocean 個名起碼無左三年
D job 打散曬落E.G. iG 度
Wok 唔 wok 係睇隻 job 係跟邊個 partner

條友唔係入面做A grade 架咩
仲話HR 會特別同 candidates 講話in ocean team...
我只是聽過 in advisory rotate 一年 audit 個個 program HR 先會特別講明

題外話
話說當年舊登QP 討論 thread 有條友求 source 求到係 whatapps 屌柒人
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

巴打q左?而家撈成點

落左 non big 4 尻 hea 緊
日日八點收工爽死了

Wok 唔 wok 係睇隻 job 係跟邊個 partner

仲話HR 會特別同 candidates 講話in ocean team...
我只是聽過 in advisory rotate 一年 audit 個個 program HR 先會特別講明

題外話
話說當年舊登QP 討論 thread 有條友求 source 求到係 whatapps 屌柒人
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

巴打q左?而家撈成點

日日八點收工爽死了

可pm?問少少野
https://t.me/qqwetty

題外話
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

巴打q左?而家撈成點

日日八點收工爽死了

可pm?問少少野

不如係度講
費事阿情聖又話我係度呃個人資料

題外話
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

巴打q左?而家撈成點

日日八點收工爽死了

可pm?問少少野

不如係度講

😂無野可以俾人呃
Btw
PKMG 依家仲請緊 fresh grad
今年 apply 過又做緊 audit firm 的
可以私底下 contact 個邊HR

題外話
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

我身邊有fd in中 ocean真係會講

題外話
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

巴打q左?而家撈成點

日日八點收工爽死了

可pm?問少少野

不如係度講

😂無野可以俾人呃

咁係度講 la
Btw

無contact😂

題外話
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

應該係14年或之前的事
Btw

無contact😂

Interview invitation 個 email 味有
[quote]Btw

無contact😂

Interview invitation 個 email 味有
我今年grad咗, 入唔到big4 , 黎緊9月返second tier, 想盡快入返big4 , 有冇咩要注意? 啱啱出黎好多野都唔知頭唔知路, 咁多位大佬指點下細妹

靚女就得

比你個 telegram 我
我比個HR contact 你
但首先你要整好個 shown 到比人睇的pro folio

求pm

有心郁想pm佢 但又怕佢假膠俾人呃個人資料 初學人上連登, 唔係好認得啲人所以唔知邊啲係出名9up假膠邊啲係真心俾opinion

原本想比個 舊team mate contact你地等佢賺下 referral fee
不過阿情聖咁講就無謂害左個 fd la

不如講下當年點係頭半年跳船好過
當年老子見完兩間 partners 之後無 offer
之後係有不斷同其中一間的HR keep contact

同時有take 兩科 六月 early bird QP exam
之後八月放QP , pass 哂兩科,然後再 update HR,之後再係同年十月 partner in 後就收 offer,之後十二月又pass 一科

其實HR 好膚淺
佢地最著重的是你本身有乜 achievement
多過你封 personal statement/ cover letter
中學名校出身,referee, awards, exchange experience,professional exam results 依D比起 GPA , intern experience 更為重要

所以想早D返返入 big4的話
唔該係 personal achievement 方面加吧勁
唔通CV 仲寫公開試九優一良,GPA 過三 同有做個 intern 咩

以前讀書個陣見班 nds yr1 讀曬三個 Sen yr2做 兩個intern yr3 全年全程考Acca
真是抵佢地一 take 過入 big4

何解我做咗阿情聖 上網嘅時候注意私隱保護個人資料安全唔正常咩?
唉,注定做乜都係會俾人屌 已經foresee到返工都係俾人屌多架喇

題外話
搞到神憎鬼厭
估唔到佢又捲土重來

應該係14年或之前的事

你繼續活係自己既世界啦,已經屌你都廢9事 ,仲有唔知你係咪眼殘睇錯,refer個part我理撚得你,不過有人一開始話比hr contact,依家變左係舊team contact
其實做big 4 既十個至少有五個都係廢柴嚟, 只係搵多你少少錢咁咋嘛 大家都是廢柴, 唔使計到咁清楚

雖然係事實但酸撚到
我今年準備grad 上年無intern 因為big four過左first round等消息等唔到 其它都等唔到(但係year one做過類似accounting既野)今年好灰

建議入唔到big four 無謂做account
想知多d 留contact

大你2年今年拎high pay

sexman

Contacted

邊間top
Btw

如果無apply過係咪等下年
我今年grad咗, 入唔到big4 , 黎緊9月返second tier, 想盡快入返big4 , 有冇咩要注意? 啱啱出黎好多野都唔知頭唔知路, 咁多位大佬指點下細妹

靚女就得

比你個 telegram 我
我比個HR contact 你
但首先你要整好個 shown 到比人睇的pro folio

求pm

有心郁想pm佢 但又怕佢假膠俾人呃個人資料 初學人上連登, 唔係好認得啲人所以唔知邊啲係出名9up假膠邊啲係真心俾opinion

原本想比個 舊team mate contact你地等佢賺下 referral fee
不過阿情聖咁講就無謂害左個 fd la

不如講下當年點係頭半年跳船好過
當年老子見完兩間 partners 之後無 offer
之後係有不斷同其中一間的HR keep contact

同時有take 兩科 六月 early bird QP exam
之後八月放QP , pass 哂兩科,然後再 update HR,之後再係同年十月 partner in 後就收 offer,之後十二月又pass 一科

其實HR 好膚淺
佢地最著重的是你本身有乜 achievement
多過你封 personal statement/ cover letter
中學名校出身,referee, awards, exchange experience,professional exam results 依D比起 GPA , intern experience 更為重要

所以想早D返返入 big4的話
唔該係 personal achievement 方面加吧勁
唔通CV 仲寫公開試九優一良,GPA 過三 同有做個 intern 咩

以前讀書個陣見班 nds yr1 讀曬三個 Sen yr2做 兩個intern yr3 全年全程考Acca
真是抵佢地一 take 過入 big4

我都係咁。。不過我係搵唔到intern先考acca
見到呢個post條友係度亂黎真係忍唔住,我唔去verify 你個故事係唔係真,你有無入到big 4,不過:

一開頭又HR,之後又話舊teammate referral
自己考QP,之後話nds考ACCA

你唔係唔知ACCA轉HKICPA要番考試呀?

大佬呢個年代仲ACCA...做人要與時並進,你話考CPA Australia都算

成日HR黎HR去,除左grad programme,我secondment同埋辭職時見過hr,基本上都無同hr contact過。真心想人入去係搵department admin去arrange.

鬼唔知personal achievement緊要咩,依家個情景係講緊條友入左second tier想入返黎,除左考QP你仲想佢有咩achievement?
見到呢個post條友係度亂黎真係忍唔住,我唔去verify 你個故事係唔係真,你有無入到big 4,不過:

大佬呢個年代仲ACCA...做人要與時並進,你話考CPA Australia都算

成日HR黎HR去,除左grad programme,我secondment同埋辭職時見過hr,基本上都無同hr contact過。真心想人入去係搵department admin去arrange.

鬼唔知personal achievement緊要咩,依家個情景係講緊條友入左second tier想入返黎,除左考QP你仲想佢有咩achievement?

你睇清楚d
佢係話讀書果陣過人考ACCA
唔係佢自已考

我上年個gpa係爛到我報咗2間, 2間都係得apt test冇interview
p記就係唔係都派apt test嘅, 我覺得我唔係衰apt test而係gpa爛, k記就衰apt test verbal

apt test都衰...依D靠自己架啦, 幫你唔到
攞住手機字典做啦

Between , verbal 某程度同英文掛鉤
仲話做advisory

你有冇做過k記cut-e個verbal? 你肯定係真係關英文事?

Shl 都算睇下英文
Cute咁on9 都過唔到

下, 大家都話cut-e難過shl喎, cut-e係短過shl, 但難過shl
anyways啦, 都過咗去了, 諗下之後點算好過 未返工已經唔想返工 入咗間wok-est嘅second tier真係...

邊間係wok 2nd-tier

唔洗check ip 都估到 係shinewing

in 西wing we trust
Account post竟然仲有人聽個盧xx係到鳩up

其實佢係咪同袁兄係朋友?

你睇清楚d
佢係話讀書果陣過人考ACCA
唔係佢自已考

你都睇清楚d啦
所以我咪話要與時並進lor,仲係度講咸豐年代d野比人做reference咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞