(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
我今年fg 21歲
直接入左commercial做13k 有得簽經驗
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

我係無big4 offer嘅

唔諗住入big4 2nd tier?

其實好想問你點解會係local到做tax

一黎有興趣
二黎local有時間考試同埋想遊歷下世界
三黎gpa太低

而家享受完就出哂事

其實會唔會你對呢行行程唔清楚先有而家呢個結果。
講請假考試點都一定係big4多假啦。

好老實講,做tax 一係big4 一係ird,邊仲有第3條路行架
FG畢業做住commercial去考政府工
我今年fg 21歲
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

唔打算 做2nd tier最後如果上唔返big 4
對將來搵工係唔會有幫助 只會同local睇齊
叫做有audit嘅經驗
但big4經驗就好多公司請manager位會睇
再加上 我唔想有福無命享
我早出黎做野
努力溫書嘅
24-25歲已經有個牌 出去叫25k
然後慢慢磨上30-40k
到40歲 叫做有專業喺手 點都搵倒工
我就已經滿足

"24-25歲已經有個牌 出去叫25k"

我怕你過份理想化 驚你會同樓主而家差唔多咋...

BTW可以試下2ND TIER既 最多discount上返迫科...就算唔得 都叫年年有人工加 係辛苦d

唔係怕佢過份理想化,其實係有啲天真,唔好睇得自己個牌叫咩專業,出面大把人有牌,當人地有牌又big4經驗既時候,你仲有咩可以同人比較?
24-25係可以有25k但之後30歲都可能只係多幾k,始終你個title都係accountant

同埋commercial可以請幾多假,你都係問清楚好啲
其實local firm咁低人工好正常
連q paid 都未必有講咩有牌起碼25k
我今年fg 21歲
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

叫做有audit嘅經驗
我早出黎做野
努力溫書嘅
我就已經滿足

"24-25歲已經有個牌 出去叫25k"

我怕你過份理想化 驚你會同樓主而家差唔多咋...

BTW可以試下2ND TIER既 最多discount上返迫科...就算唔得 都叫年年有人工加 係辛苦d

唔係怕佢過份理想化,其實係有啲天真,唔好睇得自己個牌叫咩專業,出面大把人有牌,當人地有牌又big4經驗既時候,你仲有咩可以同人比較?
24-25係可以有25k但之後30歲都可能只係多幾k,始終你個title都係accountant

同埋commercial可以請幾多假,你都係問清楚好啲

個牌只係張入場劵咋

我當年pass左加300

嬲過唔加

麥當勞個D濕尻 mt pass 左 exam 都加成千
咁多位 上黎放完負能量心情好好多啦
雖然Career path未完全清楚
又冇明確目標(只係想搵錢 )
但最少我暫時明白左少少野
多謝咁多位既加油 屌我既我會記住會努力
咁多位加油
咁多位加油

為咗揾錢嘅人生會好痛苦,時間耐咗會後悔。
我今年fg 21歲
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

叫做有audit嘅經驗
我早出黎做野
努力溫書嘅
我就已經滿足

麥當勞個D濕尻 mt pass 左 exam 都加成千

無計
有見工恐懼症
好少轉工
好睇自己想要D咩

想早收工 有WORK LIFE BALANCE 唔想咁辛苦就唔好到30先後悔覺得自己人工唔夠

如果係想趁後生博下 咁樓主個CASE緊係揀返入2ND TIER再博入BIG4啦

又Q左 又有AUDIT EXPERIENCE 唔好咁睇低自己
咁多位加油

咁另一邊係到左中年先後悔點解唔趁後生博下搵多D既
好睇自己想要D咩

想早收工 有WORK LIFE BALANCE 唔想咁辛苦就唔好到30先後悔覺得自己人工唔夠

如果係想趁後生博下 咁樓主個CASE緊係揀返入2ND TIER再博入BIG4啦

又Q左 又有AUDIT EXPERIENCE 唔好咁睇低自己

28歲喇喎

咁佢做左幾年 又考完試 咪博下IN下SENIOR GRADE囉 唔好比年齡限死左自己
咁多位加油

除返開時數,會計佬其實好窮 商業世界唔止會計嘅
咁多位加油

除返開時數,會計佬其實好窮 商業世界唔止會計嘅

咁都要做到先得架
其實一般2nd tier A到S 嘅pay scale大約係點
好睇自己想要D咩

28歲喇喎

咁佢做左幾年 又考完試 咪博下IN下SENIOR GRADE囉 唔好比年齡限死左自己

第二行就話啫
Audit唔係big4 出身仲要做senior...

local做左幾年跳去2nd tier博s grade有咩問題
下年account grad,睇完個post 係咪出黎直接報政府工較好 ?
人工幾多都唔夠
由其係依家香港咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞