(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
巴打唔好咁灰,我一開頭local fg 都係得9.5k
之後做左年半轉左去second-tier 到依家都有30k,依行基本上你肯捱肯做唔會無機會
申利:岩岩做左3年野 加油巴打

2nd-tier 3 年有30k?
RSM?
人工低d可以抽居屋啊!
樓主有牌,有無想過乾脆轉行呢?譬如Trust Company, 幫班富豪做稅務規劃之類,或者試下Private Bank.
之後做左年半轉左去second-tier 到依家都有30k,依行基本上你肯捱肯做唔會無機會

大哥 big4第三年都未有三十k ....

大哥, 無昆你 SA2 加埋q pay 咪有
完全明白
樓主,加油呀!
我走過既路都好崎嶇,而家先算定d.

大哥,Sa2 已經係第四年
樓主有牌,有無想過乾脆轉行呢?譬如Trust Company, 幫班富豪做稅務規劃之類,或者試下Private Bank.

其實佢個 case走去做 fund accountant 仲賺得多

姐係第四年啦

大哥, 3年多幾個月呀

大哥, 3年多幾個月呀

叻仔 做足2年升sa1,top paid都差唔多到30k
連埋ot, allowance 32K到啦
SA有冇可能40k up
仲有d舊同事轉左做基金佬
入圞唔到big4
應該轉去做inhouse嘅credit control嗰類工
SA有冇可能40k up

S3 5分 連埋ot有5x k架
我今年準備grad 上年無intern 因為big four過左first round等消息等唔到 其它都等唔到(但係year one做過類似accounting既野)今年好灰
我今年準備grad 上年無intern 因為big four過左first round等消息等唔到 其它都等唔到(但係year one做過類似accounting既野)今年好灰

最緊要有無報FG entry先,有咪in 下 準備下囉

最頂係S3?

最頂係S3?

又幾好搵喎
consultant d working hr 長唔長ga
做big 4 都係廢ga la
你冇睇edpk secret,big 4 幾千蚊都出audit report,笑死人。
我都好蠢,但亦唔見big 4班友有幾叻。
巴打比d 信心,互勉之!

咁四大唔係淨係做上市公司audit嘅,幫SME核數都有。
見過有D case由big4轉去non big4,唔記得幾多收入,無一億都有幾千萬,某Big4收三四萬audit fee。

我淨係個advisory d bill好甘

睇邊間咩department

睇邊間咩department

aml, financial crime個d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞