(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
其實樓主做左幾多年? 我係2nd tier 做第二年都19.5k,何況你仲要有牌。
BTW local 係低嫁啦

高過碧科

係咪RSM

得rsm會高過big4
但考左試之後點都係big4高d

勿相認就咁睇就好似高過
但計返其他ot hardship 就唔係啦
agger
利申 一grad就做commercial既廢物

巴打依加做成點

做左兩年都係得13k
qp pass左兩個module
準備遞信走了
冇入big4,入左政府

即係睇你醒唔醒目囉 淨係識OT就有high pay咩你估
何況職場好多野講唔埋架啦 或者有人關照呢

留到好夜既就可能有6-7成人
但邊有6-7成人拎high pay

簡單黎講每個老細都有自己期望
你beat 到老細既expectation
等佢做得舒服d咪輕鬆佐咪俾high pay你

好簡單老細講完一次就expect你下隻job自己醒水
唔通次次要人提?
有時做錯野都無問題
你要俾到老細睇你有心做同有improvement

我意思係有冇人唔留夜都high pay
唔留夜意思係6-8點走

呢個可能要睇埋你際遇喎,有D team , 係唔係都OT到暈

我覺得無

如果醒目,做野快,但係唔留夜都唔得?
醒目正常人地要做到好夜佢一早做完啦

成個制度係屎
你醒目做得快就要做多d
而且工作量係醒目做到十二點做得完
廢物做到三四點做唔完

睇senior既姐下話,唔通d senior又想12點先走咩

唔出奇呀 你做完又唔代表其他人做完,senior要處理既野可能好難唔係咁快解決到咪要做夜啲囉

咁關我咩事, 我做完自己個part啦wor
講真, 如果佢因為自己做得慢而唔放你走依D都on9
我都知有咁既人
但係如果你唔出聲你都係on9

你做完你果part唔代表佢冇其他野俾你做嫁

係咪趕住要? 唔趕但留低你即係佢time management 廢
唔趕但留低你去到job既最後點都會冇野做

緊係趕 唔趕做咩要ot
再者你就算做完 你個sic都可以即時俾野你做 你真係當個job plan fix既?
另外你隻job既m同 partner 都唔走你覺得你有冇得走?唔通佢地又係time management 廢?

所以咪問你趕唔趕, 如果你話日日都趕咁你咪日日都OT LOR
另外manager本身個位就係多野做D, 未做晒未走唔到, 做晒未走LOR
你咁講即係如果你做senior時會因為自己唔走而唔比班細既走, 正on9

咁希望你到時可以咁霸氣同你個sic講
不過每間firm每條team都唔 culture 既
我隔離team7-8點就冇曬人 我呢邊就長期燈火通明
巴打們我又諗到少少
如果Discount落去Second-tier/Big4做番Audit又點睇?

Thx

肯要你至算。
agger

巴打依加做成點

做左兩年都係得13k
準備遞信走了

繼續commercial?
我都係兩年得14k
識得有個樹大畢業之後入咗細公司,之後先入返big 4

即係睇你醒唔醒目囉 淨係識OT就有high pay咩你估
何況職場好多野講唔埋架啦 或者有人關照呢

留到好夜既就可能有6-7成人
但邊有6-7成人拎high pay

簡單黎講每個老細都有自己期望
你beat 到老細既expectation
等佢做得舒服d咪輕鬆佐咪俾high pay你

好簡單老細講完一次就expect你下隻job自己醒水
唔通次次要人提?
有時做錯野都無問題
你要俾到老細睇你有心做同有improvement

我意思係有冇人唔留夜都high pay
唔留夜意思係6-8點走

呢個可能要睇埋你際遇喎,有D team , 係唔係都OT到暈

我覺得無

如果醒目,做野快,但係唔留夜都唔得?
醒目正常人地要做到好夜佢一早做完啦

成個制度係屎
你醒目做得快就要做多d
而且工作量係醒目做到十二點做得完
廢物做到三四點做唔完

睇senior既姐下話,唔通d senior又想12點先走咩

唔出奇呀 你做完又唔代表其他人做完,senior要處理既野可能好難唔係咁快解決到咪要做夜啲囉

咁關我咩事, 我做完自己個part啦wor
講真, 如果佢因為自己做得慢而唔放你走依D都on9
我都知有咁既人
但係如果你唔出聲你都係on9

你做完你果part唔代表佢冇其他野俾你做嫁

係咪趕住要? 唔趕但留低你即係佢time management 廢
唔趕但留低你去到job既最後點都會冇野做

緊係趕 唔趕做咩要ot
再者你就算做完 你個sic都可以即時俾野你做 你真係當個job plan fix既?
另外你隻job既m同 partner 都唔走你覺得你有冇得走?唔通佢地又係time management 廢?

所以咪問你趕唔趕, 如果你話日日都趕咁你咪日日都OT LOR
另外manager本身個位就係多野做D, 未做晒未走唔到, 做晒未走LOR
你咁講即係如果你做senior時會因為自己唔走而唔比班細既走, 正on9

咁希望你到時可以咁霸氣同你個sic講
不過每間firm每條team都唔 culture 既
我隔離team7-8點就冇曬人 我呢邊就長期燈火通明

我都好想睇下你到時點樣企起身話人地time management廢,自己唔走而唔比細既走,到時記得拍片,同埋開post同大家講下你當時幾撚威風,我到時實請你食飯
留名
agger

巴打依加做成點

做左兩年都係得13k
準備遞信走了

我都係兩年得14k

commercial冇人工加架
有d commercial仲冇得簽experience
agger

巴打依加做成點

做左兩年都係得13k
準備遞信走了

我都係兩年得14k

點會冇,大把公司一年都加一次人工架啦
經驗就當然係in嗰陣問定會唔會簽,唔會就唔洗諗
冇入big4,入左政府

稅局仲正過big 4啦
agger

巴打依加做成點

做左兩年都係得13k
準備遞信走了

我都係兩年得14k

點會冇,大把公司一年都加一次人工架啦
經驗就當然係in嗰陣問定會唔會簽,唔會就唔洗諗

萬幾蚊每年加5%對我黎講同無一樣
好奇想問下1grad 就去左做commercial唔做audit條路其實點行?
有無巴打係一grad就喺commercial做?
例如ar ap tax credit fp&a treasury IA
我今年fg 21歲
直接入左commercial做13k 有得簽經驗
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

我係無big4 offer嘅

唔諗住入big4 2nd tier?

唔打算 做2nd tier最後如果上唔返big 4
對將來搵工係唔會有幫助 只會同local睇齊
叫做有audit嘅經驗
但big4經驗就好多公司請manager位會睇
再加上 我唔想有福無命享
我早出黎做野
努力溫書嘅
24-25歲已經有個牌 出去叫25k
然後慢慢磨上30-40k
到40歲 叫做有專業喺手 點都搵倒工
我就已經滿足

Second Tier 點都好過local 喇
同埋你估QP 真係好似U既 COURSE 咁咩
無support 好易收皮
大把人轉得番上big4
轉唔到真係無得怨人
我今年fg 21歲
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

叫做有audit嘅經驗
我早出黎做野
努力溫書嘅
我就已經滿足

其實最緊要有假
補習班無咩用
冇做會計,入左銀行做control有關既工
我今年fg 21歲
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

叫做有audit嘅經驗
我早出黎做野
努力溫書嘅
我就已經滿足

QP 都收得皮
証明大學三年完全無讀書
個人認為仲淺過學校 final
尤其係 mA 的consol 同MB
利申:n年前 用1.5 yrs 1 take pass 曬
我今年fg 21歲
加人工預計少過5%
打算輕鬆考牌算

叫做有audit嘅經驗
我早出黎做野
努力溫書嘅
我就已經滿足

QP 都收得皮
証明大學三年完全無讀書
個人認為仲淺過學校 final
尤其係 mA 的consol 同MB
利申:n年前 用1.5 yrs 1 take pass 曬

咁講無意思
近年passing rate跌左咁多
幾易的卷都係會多左人fail
我7年前非三大畢業,入左listed co (籃籌)做account , 入職果時10k, 3年半後拎左牌加到20k就辭左職,轉去另一間listed co (都係籃籌)入職25k, 做左年半26.5k又辭左職,跟住轉左去間私人公司做team head 入職35k

我係朋友圈入面係搵最少果個(朋友們大約40-80k),但我每日準時收工,個人又無乜野心,覺得夠使就算,想穩定落黎,短期內都唔會再轉啦

但做commercial 真係要不停轉工,人工先會高!
巴打們我又諗到少少
如果Discount落去Second-tier/Big4做番Audit又點睇?

Thx

Local Firm = No experience
2nd Tier近期有機會唔洗Discount

點解咁講

好多人係Local firm做完兩三年Audit轉去2nd Tier/Big 4都要由第一個Grade做起
另一方面近期Big 4係大既Second Tier收人返黎好多都唔洗Discount
當然之後有冇得升係另一回事
親唔親生待遇有一定既分別

依家應該無邊間2tier 會discount local 人....

我有 listed com audit 經驗的話入 PKMG/ E字頭個間有幾難
邊使再入 non big4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞