(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢

626 回覆
186 Like 7 Dislike
咁我錯,
我罪大惡極搬左龍門
我罪大惡極吹水用假例子呃你地
我拎唔到proof出來俾你睇我同埋朋友既人工
我仲拎左pb 同commercial bank來打飛機射親其他人
我仲屈左壇入面既你地同其他人覺得big4係天之驕子添

你岩,Big4係用勞力換取薪金既好地方之一
所以想入big4既就繼續努力啦

SORRY, 唔係屌你, 不過我以為係咩30歲年薪2m, 請問同big 4比個視野闊左係邊?
有好路數我都想知呀真心

回左幾次都冇人整返個quote

唔係講緊30歲 2m
但係之前講30歲50k就好多都有

PB既HR都好hea同冇乜實質用途,都係line manager話晒事

新請既幾個assistant位都係agent同其他人介紹
,我地冇大型campaign 去請freshgrad
如果真係想入既可以去下大學alumni 搵d前輩介紹
岩岩個個UST就係咁樣入
仲有d就係問assistant有冇friend有興趣😂😂
咁我錯,
我罪大惡極搬左龍門
我罪大惡極吹水用假例子呃你地
我拎唔到proof出來俾你睇我同埋朋友既人工
我仲拎左pb 同commercial bank來打飛機射親其他人
我仲屈左壇入面既你地同其他人覺得big4係天之驕子添

你岩,Big4係用勞力換取薪金既好地方之一
所以想入big4既就繼續努力啦

無人話假例子 。 not a proof doesnt mean its a fake proof. 非黑即白?

成個post邊個big 4 串77 ? 你走入黎討論is fine, 你走入黎屌人打j就唔知咩logic. btw, 你入左aco posts到屌7 人打j未?

其實你2008 年grad成 30 幾歲人 都咁小學雞
你reply左compliance前景未, 叫你discuss下點對點, 就ignore哂, 一味屌人打j, 一係就發悔氣

SORRY, 唔係屌你, 不過我以為係咩30歲年薪2m, 請問同big 4比個視野闊左係邊?
有好路數我都想知呀真心

唔係講緊30歲 2m

PB既HR都好hea同冇乜實質用途,都係line manager話晒事

btw, 有無好路數先, offer 好,我最多幫你打j真心
Local出黎,有牌。
入左大藍籌,抖緊25k,日日6點準時收工唔洗點OT
Local出黎,有牌。

full set +conso?
係連登高登就見big 4 就踩。
1. 有d話人工唔高, 5 年有ard 50k (transparent info, 唔信自己上網check), 唔計其他professionals, ibankers, 真mt, 勁sales同某d政府officer rank, 點做到?
2. 話big4 人唔叻, 收咁多人係參差d, 就算唔叻, 有人工cover, 唔叻仲有#1 人工仲唔算係咁?
3. 有人話 計番工時, 人工唔高。 係, 你真係除工時, hourly rate係唔高, 但你會用果d hours去番工從而揾果個人工?
4. 當sa yr3 或m grade 走,跳出去做commerical, 30 歲多d , un un腳準時收工 豆 ard 50k左右, 有多無少。 香港地多唔多人做到? (可google入息中位數或者睇大學生入息)

所以你可以笑big 4 既, 係笑佢無leisure, 笑佢無命, 但錢wise, 真係唔多人笑到佢。

overall, 無做過big 4 (or 2nd tier for certain ppl of limited life goals) audit, local真係9 也不屌。 做local同一fg係commerical 做accountant一樣, 人工無得點加, 工時又唔係短。

唔好柒啦
係勁就唔入big4啦
我以前都讀非三大會計
一畢業做左半年2nd tier覺得勁on9
之後入左private bank
31歲已經過百年薪啦
老婆一畢業就做commercial bank
去到32歲都有過百年薪
又唔洗OT
一年仲有25-30日AL

仲係度講30歲有50K
有bonus同冇bonus差好遠呢..

你講個d package 同4大嘅高經好似冇乜分別.....

有好路數我都想知呀真心

唔係講緊30歲 2m

btw, 有無好路數先, offer 好,我最多幫你打j真心

個pb天之驕子唔夠人講就發悔氣亂屈人...柒到冇眼睇
係連登高登就見big 4 就踩。
1. 有d話人工唔高, 5 年有ard 50k (transparent info, 唔信自己上網check), 唔計其他professionals, ibankers, 真mt, 勁sales同某d政府officer rank, 點做到?
2. 話big4 人唔叻, 收咁多人係參差d, 就算唔叻, 有人工cover, 唔叻仲有#1 人工仲唔算係咁?
3. 有人話 計番工時, 人工唔高。 係, 你真係除工時, hourly rate係唔高, 但你會用果d hours去番工從而揾果個人工?
4. 當sa yr3 或m grade 走,跳出去做commerical, 30 歲多d , un un腳準時收工 豆 ard 50k左右, 有多無少。 香港地多唔多人做到? (可google入息中位數或者睇大學生入息)

所以你可以笑big 4 既, 係笑佢無leisure, 笑佢無命, 但錢wise, 真係唔多人笑到佢。

overall, 無做過big 4 (or 2nd tier for certain ppl of limited life goals) audit, local真係9 也不屌。 做local同一fg係commerical 做accountant一樣, 人工無得點加, 工時又唔係短。

唔好柒啦
係勁就唔入big4啦
我以前都讀非三大會計
一畢業做左半年2nd tier覺得勁on9
之後入左private bank
31歲已經過百年薪啦
老婆一畢業就做commercial bank
去到32歲都有過百年薪
又唔洗OT
一年仲有25-30日AL

仲係度講30歲有50K
有bonus同冇bonus差好遠呢..

你講個d package 同4大嘅高經好似冇乜分別.....

commercial team head 大概80K-100K左右
RM大概50K-70K
的確係同BIG4分差唔大
但係慢慢做好多都有50K-70K呢D數,未計花紅

有好路數我都想知呀真心

唔係講緊30歲 2m

PB咁難入,算吧啦
做big4咪幾好,起碼穩穩定定嘛

有好路數我都想知呀真心

唔係講緊30歲 2m

係啊,最柒就係網上罵戰,never ending,無限申延
講贏講輸又如何?點解唔諗下取長補短?
做bank既人唔會wear難塊面咄咄逼人,動肝火已經職場上輸晒

有好路數我都想知呀真心

唔係講緊30歲 2m

PB咁難入,算吧啦
做big4咪幾好,起碼穩穩定定嘛

你話唔難入嘛, 又有實例入唔到big 4 都入到
想試下玩下嘛

有好路數我都想知呀真心

唔係講緊30歲 2m

做bank既人唔會wear難塊面咄咄逼人,動肝火已經職場上輸晒

一入post就屌9 big 4 撚7 人工低 真係唔知邊個動肝火。 定還是你唔係做bank?

有好路數我都想知呀真心

唔係講緊30歲 2m

咁好明顯你已經唔係做緊bank啦

嘩做bank原來咁撚威 ,除左多錢仲修身養性

咁點解你仲係度同我地嘈呢,"bank"人?

我以前做audit最撚難搞就係banking d客,下下為嘈而嘈,我地拿standard講,佢講唔掂就屌鳩話點解以前唔改要依家改, 無真係實質嘢可以拿出講,呢個style都似你ge
Local出黎,有牌。

full set +conso?

點會做full set,你估10人公司咩

我以前做audit最撚難搞就係banking d客,下下為嘈而嘈,我地拿standard講,佢講唔掂就屌鳩話點解以前唔改要依家改, 無真係實質嘢可以拿出講,呢個style都似你ge

你鍾意啦
我頭兩個post係忍唔住串你地兩句
之後既我都係只講其他行業現實情況
係你勢不擺休既追住都冇辦法
我又唔可以改變你主觀思想

至於back office 既bank 人唔洗對客梗係唔同d
可況你audit緊佢
Mentality 當然唔同

好似網上既人就唔會放喺心,意見俾左係咁,唔信就算

你鍾意啦
我頭兩個post係忍唔住串你地兩句
之後既我都係只講其他行業現實情況
係你勢不擺休既追住都冇辦法
我又唔可以改變你主觀思想

至於back office 既bank 人唔洗對客梗係唔同d
可況你audit緊佢
Mentality 當然唔同

好似網上既人就唔會放喺心,意見俾左係咁,唔信就算

明明人地自己講自已野又冇啦啦走入黎引戰
9唔搭8
我識幾個talkative out going 又3大first hon 嘅同學無四大audit offer
但佢地有銀行MT offer
入唔到真係廢?
我識幾個talkative out going 又3大first hon 嘅同學無四大audit offer
入唔到真係廢?

好明顯係你班fd太勁啦
Big4 audit係唔會請三大勁人的
因為知道佢地當水泡
非三大first hon就會請
入唔到真係廢?

好明顯係你班fd太勁啦
Big4 audit係唔會請三大勁人的
因為知道佢地當水泡
非三大first hon就會請

Sad but true.
Audit doesnt need smart ppl cuz smart ppl dun stay in big 4
入唔到真係廢?

從來無人咁講過。
starting point係講想做account唔入big 4 無用。

按你講果段野個(which is 我同意) , 2nd tier, local更加唔會請, 即係佢做唔到account哩行。咁樣討論無意思, 即係等於一個勁到讀law/medi神貨, 咁好正路唔會揀入big 4, big 4 都敢收哩d mobility咁高既人。咁唔收佢一定唔等於佢廢。

你可能係睇d唔睇d喇, 係樓上個pb勁人, 走入黎屌9 big 4 撚on9 (佢自己都有認 雖然話只係2 句, 又skip 哂自己打pb j, 自己點點點, 老婆又點), 話自己入唔到之後轉行好撚fit, 先會有人串番佢入唔到big 4 都敢走入黎屌big 4 廢同打pb j.

從來都係話account(big4) 係用勤力換取算可觀金錢, given tht 佢地唔係咩神科亦唔係咩勁人。無牽涉到j big 4 人好勁。

從來只係連登高登仔踩big 4 踩到pk, 而唔係因為佢地打j or串77, 所以比人串。咁除左無life無命, 以唔係咩神科咩勁人黎講, 揾到哩個人工, 有幾抵比人串?

又或者咁講, 連登d aco 你問我答posts多到數唔到, 入面圍爐打j, 都無人屌9 佢地。 咁why big 4 then?

另外, 咁係咪可以deduce連登大部份巴絲都係aco人, selling point 係hea但人工高過一般文員,所以就無人反aco但曲線反big 4 撚 忙 計hourly rate仲低過aco咁?
入唔到真係廢?

從來無人咁講過。
starting point係講想做account唔入big 4 無用。

按你講果段野(which is 我同意) , 2nd tier, local更加唔會請, 即係佢做唔到account哩行。咁樣討論無意思, 即係等於一個勁到讀law/medi神貨, 咁好正路唔會揀入哩一行(e. g big 4), big 4 都唔敢收哩d mobility咁高既人。咁唔收佢一定唔等於佢廢。

你可能係睇d唔睇d喇, 係樓上個pb勁人, 走入黎屌9 big 4 撚on9 (佢自己都有認 雖然話只係串2 句, 又skip 哂自己打pb j, 自己點點點, 老婆又點), 話自己入唔到之後轉行好撚fit, 先會有人串番佢入唔到big 4 (非3 大人佢話, 咁應該less likely apply 到你話太勁唔敢收既說話) 都敢走入黎屌big 4 廢同打pb j.

從來都係話account(big4) 係用勤力換取算可觀金錢, given tht 佢地唔係咩神科亦唔係咩勁人。無牽涉到j big 4 人好勁。

從來只係連登高登仔踩big 4 踩到pk, 而唔係因為佢地打j or串77, 所以比人串。咁除左無life無命, 以唔係咩神科咩勁人黎講, 揾到哩個人工, 有幾抵比人串?

又或者咁講, 連登d aco 你問我答posts多到數唔到, 入面圍爐打j, 都無人屌9 佢地。 咁why big 4 then?

另外, 咁係咪可以deduce連登大部份巴絲都係aco人, selling point 係hea但人工高過一般文員,所以就無人反aco但曲線反big 4 撚 忙 計hourly rate仲低過aco咁?

樓主近排如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞