《鄰居》一個乖乖女被調教成鄰居免費雞

364 回覆
192 Like 238 Dislike
🤔 就係俾你可以先睇20段你覺得鍾意/想睇落去/值得支持嘅,先去課金啊,其實而家好多遊戲/youtube channel都係用呢個模式呢

不過我睇返其他作者嘅做法,我諗可能係大家都預期喺連登可以免費睇哂所有內容,所以我有別於講故台其他作者就引來咁大反彈。

我會改變一下方式 多謝各位支持同意見!
咪就係
宜家整到好似騙案咁
啊屌你仲要駁嘴你係咪反駁隊嚟㗎

叫你一早講明邊段免費啊
即係講自己想法唔啱你意思就係駁咀就唔得?
你真係夠哂惡⋯

我明白你嘅建議,但事實係我返唔到過去講明邊段免費⋯你明嗎?

不過老老竇竇我唔明白點解寫故事要咁卑微,讀者覺得故事好咪課金支持個創作者,等佢可以有動力有資源持續提供有質素嘅內容⋯

我見到其他作者嘅創作都好花心機,好唔容易的,我哋應該多一啲支持,去到一個位係創作者根本開唔到飯就無可能繼續做落去⋯⋯
點解係騙案?

我講到明收費,明碼實價⋯你睇完覺得想繼續睇/值得支持先課金睇😅
唔係話你嘅作品唔好睇,我諗如果你真係寫得爛,都冇咁多人屌。

但係你成日揸住創作者嘅旗號喺度賣慘,我想問下,你唔係真係覺得每日一篇500字左右嘅文,係值得你而家呢個價錢呀嘛?如果係咁,你真係睇得自己好高,同時都睇得其他文字創作者好低。

咁講,Bomba啱啱提出8蚊睇片嘅時候,全世界都屌到佢哋開花;到今時今日,俾錢睇片已經係常態。
你睇唔過眼今時今日文字嘅價值、你有咁嘅風骨同堅持,你大可以唔檢討而家自己嘅定價,但係今時今日個市場就係咁,你想做先行者推動改革,就預咗自己係死先嗰個。
再退一百萬步講,相較以前,今日有紙言、penana、patreon,其實已經對作者友善咗好多,至少喺你副業寫作嘅時候真係有一份副業嘅收入。

見你肯認錯先同你講咁多,睇你分享,而家都唔係冇人課金,你滿意現狀、滿意呢個市場定位,你咪繼續咁做,冇人阻你發達。
Ching講得好啱,多謝你會分享你想法

我其實都好明白有人屌其實因為有人想睇,所以我真心係感謝大家嘅意見,只係好多事情可能我鑽牛角尖諗唔明白⋯

好老實講我都反思咗好耐,點解喺文字創作範疇要人課金要咁難。你舉Bomba呢個例子都係我其中一個想法,當然喺唔啱嘅timing去改變人嘅習慣係無可能⋯不過總要有人做第一個先慢慢改變到

其實如果作者好似YouTuber 咁,正片繼續免費睇,但有其他會員專屬影片,我諗係比較易入口。

不過文字創作其實有佢嘅難處,因為寫故事一般就係一個人去完成創作,人手資源就係得咁多,而且創作過程唔會有例如花絮片段呢種額外嘅內容衍生出嚟;所以我自己就選擇將資源放喺文章故事創作,而唔係諗其他額外同故事無關嘅內容,亦都希望課金支持者係比緊錢去推進緊佢想睇嘅故事🙏🏽

至於價錢⋯其實真係好見仁見智⋯⋯我自己覺得$120可以睇哂一個暫時超過16萬字嘅長篇故事再加一個短篇小說,對我嚟講係合理;而家我開penana就係想比人喺Patreon一次追哂之前嘅故事就再用$5睇大概1200-1500字嘅文章

不過我其實比較多將時間放喺創作,其他事情可能做得未如理想,我會睇住個巿場反應調整🙏🏽🙏🏽🙏🏽

多謝你肯睇到呢度,感謝感謝!講到1999咁⋯sor…

再一次,感謝比過意見我嘅咁多位!
我只代表我自己
當沈旭暉日日出咁撚多文 賣80蚊訂閱,我都未捨得比錢訂
賣120蚊訂閱一個星期兩篇我就肯定都唔會捨得

文字好似真係唔值錢,你做mod,做game,賣畫, 客人就比較包容一個月update幾次
的確👍所以到最尾係好難設一個價係大家都覺得值

呢個亦都係我理解嘅自由巿場運作模式:
由商家定價,定一個佢哋覺得有回報值得繼續做落去嘅價,巿場受落就課金支持,但覺得太貴就會少人課金,咁商家就會調節價錢令到佢繼續有錢賺

有機會係我睇得自己太高所以定咗個無人肯比嘅價錢,咁我就會調整;但我就完全無諗過要賣慘或者睇低其他創作者,反而係想帶出文字創作者都係有價值,值得收取更多回報💪

可能我自己做緊呢件事,所以我好明白持續地製造好嘅內容有幾咁難,所以我自己會好願意為鍾意嘅YouTuber課金,都會為Bomba覺得唔抵⋯⋯
我覺得其實訂閱呢樣野先係問題。如果你話我俾120蚊肯定有得睇50章大概幾多字會明買明賣多啲。呢個先係summarise到你嘅文字值幾多,後續繼續之前50-100嘅代表你留到幾多讀者。一次過訂閱個問題係大家唔一定係欣賞你文筆,更加多係呢家睇到停唔到之後俾錢睇埋去,後續一個禮拜得一篇就會好似俾人呃實屌鬼。文字逐本買好過續月俾
補充多少少之前有俾過1年錢睇病港當支持,之後變返免費仔。仲有俾嘅得藍橘子(唔係單一故事&有多啲人情世事討論)&BLnaze講波分析(now啲評論垃圾要個平台聽下多啲意見睇法)
唔係覺得你啲文字唔值,係因為故事/書就應該一本本買。孤泣都有喺app到買過
你開頭有明碼實價?
你去到幾多樓第幾個chapter先話要收費呀?
可唔可以個整容醫生幫你整到一半
跟住先同你講話唔加錢就唔繼續整埋落去
當陶傑賣本書都係68蚊本
垃圾廢文
咁撚樣嘅文筆都學人出故
抵你現實月入三皮都冇
啱啊,呢個亦係點解我頭20章係免費,比大家靠頭20章去判斷係咪想繼續睇落去,故事真係吸引到你、真係欣賞文筆嘅先課金。

就好似你咁講,喺Patreon你比$120之前會見到有幾個故事,淨係《鄰居》已經有超過160章啊。

其實你係唔駛逐個月比錢呢,因為逐個月比錢係一啲好支持我嘅讀者持續支持我,但如果你只係睇故,你可以比$120一次過睇哂兩個故事,之後去Penana逐章付費閱讀啊
你呢個比喻我睇唔到個可比性⋯

你睇整容醫生係唔可能做到一半離開,因為會對你有影響,但係睇故事你係睇到幾時走都唔會影響到你;不過我感謝你會咁樣去類比,證明睇完頭20章你會有好大慾望繼續睇落去先會咁講

我諗係你本身就唔預要比錢就有得睇所以有期望落差⋯如果你本身就預期係要課金嘅話,頭20章就好似你去試食咁,你試到好食先比錢買返屋企慢慢食啊,咁你就唔會覺得人哋提供試食係騙案

喺你比錢之前我係寫到明一星期出兩篇,而咁耐以嚟我都近乎冇甩過一次稿⋯有次病咗我都係準時出稿的⋯我對得住所有付費嘅讀者🥹唔認為有任何欺騙成份🙏🏽
批評人好容易的 😅
一套電影戲飛都係$100左右
但支持我鍾意嘅YouTuber 我一個月比嘅錢唔只呢個數
其實每個人心入面有把尺,你覺得值就會課金,唔值呢個價就唔會比啊,用唔同嘅嘢比較價錢係無意義的
一套戲嘅制作成本係幾錢
你寫兩篇文又係幾錢
你睇清楚我講咩先
我諗係你本身就唔預要比錢就有得睇所以有期望落差⋯如果你本身就預期係要課金嘅話

唔使轉轉彎抹角又話咩大慾望又剩
個問題係
你去到第幾頁先話20個chapter打後要收錢?
一開始唔講
等人睇到一半先講
咪欺騙囉
如果我一開始話係免費,但我中途轉收費先係欺騙吧⋯⋯
但我從來無咁講過
我欺騙咗你咩嘢?
話時話咁樣算唔算商業宣傳
5蚊睇1500字
你貴過東野圭吾好多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞