覺唔覺得香港啲人揸車好撚燥

535 回覆
1258 Like 29 Dislike
斑馬線有人行緊我停低都會俾人呠到仆街
你試過80條路前面架車行60未

你知唔知遲5分鐘去到紅隧口可以塞多10分鐘
呢啲真係仆街嚟,影撚衰晒香港人
出入屯公都起碼4架貨van狗頂撚住條快線。由其揸H1個班狗西,個右燈光到仆街,死cut爛cut出快線,然後係到柒DKLM。
唔趕時間個陣我會由佢
對我心情無乜影響

最主要係趕時間就會好燥
除超越前車靠左駛
高速公路快線揸70 建議搭巴士
慢線大車,中線妹下妹下,快線就連牌都揸唔夠,下下三線平排行,可以點唔燥

未計啲撚樣屎窟痕就炒下車
我個問題係:
計下數啦 揸80同揸100 快得個幾多
其實全世界都係咁,外國啲人好多都燥
例如美國啲人好易road rage,有啲又特登同人平排頂住後面啲車,大城市入面啲freeway就有啲人係咁左穿右插,仲衰過香港
去德國如果你爬完頭唔即刻cut返右線,後面二百幾上緊嚟啲車閃你高燈閃到仆街
我個問題唔係話限80 前車60
我個問題係 揸80同揸100
以半個鐘車程計,快左幾多
你理得快幾多,
唔係超車讓返條快線出來;
快線撚死全家
應該話 當你要揸40km
你揸80km/h 同 100km/h
總時間係相差幾多
同意,條數我唔識計,想知答案姐
我都憎快線撚 但同我呢條問題冇關係
我假設你零晨4點 成條路冇車
30km距離 你揸100同揸120 總時間相差幾多?
梗本全世界啲大城市一鳩樣
可能或者除咗東京之外
講撚到外國佬個個聖人咁款淨係香港人最閪
去吓NY倫敦巴黎羅馬嗰啲
你唔駛自己揸
淨係行吓條街你就會發現啲響鞍聲粗口聲根本同香港一撚樣咁多
只係人哋啲粗口唔係廣東話咁解但意思肯撚定一樣
喺香港揸得幾掂都好嗰隻路況你齋睇我諗呢度十個有八個都未必夠膽落場揸
所以好懷疑樓上嗰班講嚟講去都唔知係咪最遠淨係去過日本
啱啱行緊斑馬綫,有部大拖頭一直違泊喺之字綫度。

我行到一半,部拖頭司機發神經響horn,百幾dB 傳入耳而且聽野都唔清楚。

屌,上網又無投訴方法
快左5分之一喎
姐係半個鐘都快成6分鐘
如果係1個鐘車程係可以快12分鐘喎
你咁多時間就遲D出門口咪阻撚住晒啦
冇左DC9及泥鬼,應該做到你講個種chill
老實講句,大陸冇overtaking lane/right lane之分,三條線都係cruising lane,本身限120已經太慢,要過車只有undertake/推走人哋。你搵歐州人去大陸揸,佢哋9成9仲燥過啲香港車
收到 thx bro
有時係公路左穿右插
其實再睇返後面 又係望返個幾架車 感覺快唔到幾多先想知答案
車手
所以我已賣車,撘 uber 好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞