一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
Foxy download 火影忍者
今日揸開車個班都唔洗開導航架啦

係方便左新手姐
五十步笑百步
Android未普及之下
呢部LG只係行自閉os 唔smart既touch phone
睇完呢個post發現好多野唔講都已經唔記得

記得以前用smartone
啲friend大部份都同我唔同台
sms/mms比人逐個計錢
攪到成日比阿媽鬧

仲有去廁所會打26252626聽歌
Coco /快樂龍
爆石首選
等人入機鋪打機 行街睇路 唔睇電話
- 帶考listening嗰d收音機插3.5mm耳筒出街聽, 但落地鐵會收唔到
- 搭巴士如果唔識落車, 會坐司機附近嘅位, 上車同定司機講 希望佢可以提自己落車
- 電話貪食蛇已經覺得好好玩
- 電話一定要同同學用一樣嘅台, 如果唔係冇朋友會send SMS
呢部裝到app,你唔知?
你震佢 佢又震翻你
每一次上線 就有人期待你 即時hi你
或者你期待人 即時hi佢
close 好多

以前科技可以維繫人之間既關係
現在反而唔會咁
同台sms
呢部撚屌km900 垃圾到仆街
lag 到冚家產, 化灰都認得佢
2009年開始用iphone啦
再早一代好似香港未有行
照住啲yes卡後面入電話鈴聲 多數入到走晒音
用屋企個固網電話駁3 lines傾電話
同埋嗰陣時上線會有通知
瘋狂較隱身再轉線上去擦存在感等人搵
記得以前等車就係靠d 小遊戲
上到車就聽歌訓教
但未有 smartphone 之前
啲手提電話已經儲到號碼
我果陣開始無記

答返樓主個問題
未有 smartphone 之前
成日打電話問天氣
出街唔識路就去附近書店刨下地圖再繼續上路
日日搭車睇書
同老婆煲電話粥
好明顯唔係
2010前香港都係feature phone世代

唔計返工 / 有錢嗰班
普通市民或者學生都好少會買iPhone或者HTC嗰幾部貴機

喺香港開始普及應該係2010年下半年-2011年
記得舊登好多人討論68蚊人仔上網PLAN
順手出埋moto XT701/milestone

仲有WILDFIRE 同GALAXY ACE呢兩部中價垃圾機
推咗好多學生同師奶入ANDROID個坑入面

打後出埋4g就霸晒成個市場
自自然然有人問你做咩(咁煩膠)
舊時手提電話一樣可以save低人電話架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞