一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
玩貪食蛇
睇男極圈,玩psp
去遠啲會帶本地圖
短信同熟人溝通唔同台就住用
搵資料就去圖書館
2011年
記得果年7月,同學仲未用whatsapp, 大家仲未用數據上台。 9月啲仲send短信俾我,然後11月,全班同學大多數人上左台,個個突然講話用line同whatsapp唔使錢。
入鈴聲落電話 純音樂要手打果隻
開大個陣打game boy/nds/psp
好正常
仲有冇人記得 WAP
記得以前啲電話禁數字整鈴聲 而家仲有冇
以前$10本唔記得咩名足球雜誌
你老婆係咪跟佢學架?
爆笑王
係 2011後半年開始多人用
12年就開始iphone vs samsung s2大戰
痴線 已經番唔到轉頭唔禁電話真係有心癮
搭地鐵番學會睇報紙

諗返都幾美好
當年係賣yes卡賺零食錢
我細個都係呢部電話
仲有本撚人王
仲記得有次小學一個唔熟既同學打俾我3人會議(唔知打來做乜)
傾左5分鐘, 收線前話XXX其實都係度(XXX係當時我隔離位個女仔)
我話係咩? 跟住佢HI左聲就收左線,我當時冇乜為意係咩事

之後隔左排聖誕節, 果陣時好興寫聖誕卡, 大家都會寫晒俾全班鳩派
當然有收到XXX張卡啦, 但好撚搞笑係.........入面有張類似金喜善寫真postcard既物體(當時都唔知佢乜水...)

我家姐八卦拎左去睇, 發現上面寫住 "I....❤️ you.." 就話佢鐘意我同我表白, 我仲話應該俾錯人/錯手放左落去, 放完假之後問佢點解俾張咁既野我都好似俾佢蒙混過去

印象中去到學期尾佢班fd先話俾我知 原來佢一直暗戀我(不過我當時小學雞完全冇諗過拍拖)
最後暑假仲要係內聯網入面D留言版見到佢班fd留言:"去到美國唔好唔記得我地"之類既說話....

而家我都3字頭成家立室, 間唔中都會諗返起呢單野, 估唔到呢D老土劇情會出現係我身上仲要小學時期

其實我當時都鐘意果個女仔 不過太細個冇諗過愛情
唔知佢而家過成點, 仲記唔記得呢件事呢?
報紙雜誌有coupons 會剪尤其麥當勞KFC仲有吉野家,其他仲有睇報紙邊到買嘢平

依家乜都係上網app
我第一次去日本東京自由行 (10+ 幾前),係用電腦上網,經 Zuji.com 訂機票
當時未有 e-ticket,可以俾客揀 (1) 親身上 Zuji 嘅 office 拎實體機票 (2) 郵寄實體機票
我怕寄失,就揀咗 (1)

至於酒店好似經旅行社 (已無乜印象),只肯定當時未有 Hotels.com / Agoda / Jalan /...

但嗰時有一個香港人主理嘅 forum (好似叫「XX先生」),係可以代訂日本酒店,只要開 post 指出想訂邊間酒店,佢就會同你聯絡;佢會加一個百分比做服務費
要帶地圖出街
嗰陣聽好多電台真係好解悶
你婆婆係你老婆
已經唔記得以前坐啲熱狗夏天點頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞