一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
聽歌,瞓覺,miss站,落車跑返原地
我都係
我仲會讀埋出聲

轉左smart phone
反而係用少左phone
以前會「煲電話粥」﹐而家一日都未必會講一次電話
2008 年返office
換咗部iPhone 3G
全個寫字樓得兩部
我係其中一部
lunch time 俾幾個女同事圍我 睇我部手機
搵同台人sms
個時iphone 入ringtone 好麻煩....
當時又興D濕9 ringtone
原來2008年已經有
果陣有wtsapp 用未!?
揀得iPhone 已經決定咗放棄歌曲 做鈴聲
有都唔出奇
但應該就未普及
因為當時用smartphone嘅人 比例都唔多
去旅行旅遊書不離手或者一大堆紙
一本便利
用腦記路
以前好多漫畫鋪,會租漫畫,一係就買coco
打機會買game書,去老翻碟鋪買碟,20蚊隻
租碟就去節拍,睇雜誌有東周,壹周,monday,milk,又多人買報紙,睇tvb,睇完好多人會聽收音機
飲茶等好耐位,全部推車仔拎點心,搵到位去電話間打電話
去網吧,去機鋪,玩online game
世界盃好多商場有免費直播,凌晨都成班fd一齊去商場企,成個商場都係人
send sms一定要同台,唔同台基本上冇fd做
icq搵人係會"喔噢",之後轉哂msn,搵人之前震鳩佢先
寫日記會打xanga
以前既娛樂係拆散哂,唔會一部smartphone就搞掂
玩貪食蛇 呢個遊戲
親身去旅行社訂
一傾就成個鐘
電腦上網book
之後成叠印晒出嚟
其實好耐之前已有skyscanner
約fd樓下等,過左鐘直接大嗌叫佢快撚啲
以前上機果陣有得拎
唔洗自己買
你計唔計PDA PHONE?
不過我嗰時拎住MOTO V8 係度玩數獨 同埋電話拎嚟聽歌 SONY ERICSSION W系列
無得用 google map 導航

要事先去 中原地圖 查左先 , 搵張 A4 白紙畫低主要街道位置
去information center 拎/買地圖
電話亭打電話
d女勁易溝
唔靠上網,自己搵路由北區踩單車落沙田 / 屯門 / 沙頭角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞