一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
除左前面好多人講同台sms
以前續約真係會諗夠唔夠分鐘用
三人會議
我老豆開車, 都係渣埋一二面睇完先再開車
就係渣私家都唔可以一路睇一路揸車啦
會買十隻白虎睇
記巴士線
睇報紙

時代的眼淚
寫xanga
寫HTML
uhome.net,寫網頁
放假行山睇戲食飯無人碌電話
- 手機百花齊放,潮人2,3個月就換一次機,MK之選sony ericsson
- 為左溝女免費send sms,轉去同一個台,印像中3最多人用
- 手頭上會帶一本書,坐車個陣時睇
- nds / psp聯誼必備,更早期既玩gba
- 個陣時冇tinder玩,d人上yahoo有猿人媾女,點知好多都係傳銷
- 要入歌,cut歌做鈴聲,更早期既買書入鈴聲
- 以為nokia會永遠雄霸手機市場,8850,n82都係一代靚機
朝早攞頭條日報同am730上車睇
T9輸入法,靠手感唔望都可以打字,一邊上堂一邊喺櫃桶打message
以前同女朋友食飯 會好多時望對方
而家同老婆食飯 佢望手機多過望我
Meizu miniplayer 果陣好多人買黎睇片
題外話 自從2017 定18年出左fps
過數方便勁多,以前唔同銀行轉帳要手續費
過數要去銀行排隊,煩到仆街
搭熱狗坐車頭開大個窗
係巴士做功課
MSN, Xanga, Firefox set Yahoo首頁
Foxy, BT, CS1.6, AOE
其實如果要細分仲可以分未有屋企上網,同埋BB100不過太老餅
我90後
以前未有手提電話
小學個陣約同學出街要講定幾點邊度等
會傾電話粥
到小6有電話,就會同台sms
玩貪食蛇
中學出街好驚蕩失路
去邊答咩車都要問定人
以前唔似而家咩都check到
googlemap都係好似12年先有
到09年有第一部smart phone就開始用whatsapp
但個時唔多人有
2010年就差不多全部朋友都whatsapp
Foxy 下載錯左版本既龍珠
仲刺激過原版
想搵人第一時間係諗打電話唔係wtsapp
睇roadshow
啲書重覆睇到識背
以前互聯網冇咁方便,啲人貼地好多

而家social media個個睇靚仔靚女睇到標準高晒,交友app啲女輕鬆99+ likes

其實全街望下就知靚仔靚女只係冰山一角
出門坐車會袋定本小說,或者聽MD/ mp3

揸車去第二度,如果係未去過的地方會拎個地圖出嚟記住行邊條路,咩出口出,轉邊個灣,怕唔記得仲會用紙仔寫低叫隔離個人讀俾我聽
有個畫面係好多明星輪住講,

你睇緊嘅係....
你睇緊嘅係....
你睇緊嘅係....

Roadshow
smartphone 前仲有一段好長既時期,電腦已經普及化
高登 drjim 年代2000年已經有
地圖既話,中原地圖一早已經存在
當年好多時要算佢預先找定
電話會入好多java game玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞