一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
當年2006年拎住部windows mobile 6.5既Dell PDA睇新番,隔幾個站就有人問我係咩黎
2666 6666,呢個免費聽歌以前好難打得通,深夜打會好啲,同埋要記低想聽嘅歌個code,唔係聽歌list都聽死,早幾年都仲有打去,唔知宜家仲work唔work
舊機場有電報機,玩過一次,其實幾過癮
睇壹本便利入鈴聲
最尾幾頁有幾首hit歌鈴聲
分電話型號唔同機唔同code
**112#333...
喺電話遂粒音㩒入去
有無人以前打電話去關心一線
我個妹條仔都唔知打嚟斷撚咗我幾多次線,勁憎條仔,上親嚟都閪鳩佢面
以前覺得d DC狗好能勁
可以記到咁能多路
而家d DC狗好多都要靠GPS
同班朋友出黎玩 食飯
大家會專注好多
10定11年 第一部smartphone moto milestone
已經可以用嚟上手機版高登 嗰陣好似已經有apps
好似仲係android2.x時代
嗰陣期期買齊成個書架都係
結果比老母送晒俾人
07 08 咁上下 出左iphone
但周圍d人仲係買nokia 5800 sony w910
呢d先算係機王
我認為影響得最深係apple出左樣野叫ipod, 比起呢D機王平一大截
但做到嘅野係完全屌打上面講嗰D機王
所以個陣好多人都係1部非smartphone 再加ipod 或者直頭ipod+蘋果皮
個陣ipod iphone 仲有jailbreak 真係好衡擊 乜都做得到

個排當然最重要係有whatsapp呢樣野 令到D人唔洗再問係咪同台 傾計 溝女都方便左
而whatsapp 係可以係ipod裝到, 變左大家一定買部ipod黎玩
咁D人用慣左, 其他廠係焗住出 smartphone 唔係個市場就俾ipod + iphone 食晒
仲記得細過第一次自己出街,出門口前上中原地圖查定路
記低邊個地鐵站出口,邊條街去最快
HTC
O2
係,記得以前酒樓有個位會放兩部電話俾食客用
我記得8,90年代去日本要簽証
又要在職証明又要銀行唔知有幾多錢
煩到仆街
搭巴士/出街

要帶WEWA mp3消磨搭車時間 , 部機入一粒3A電,128mb最多入30隻歌 左右

玩nokia 貪食蛇

手打輸入雜誌既流行曲鈴聲 個鈴聲仲要係單頻

nokia3210換透明/幻彩手機殻

廿蚊買粒鈴聲閃燈公仔 一有來電粒公仔會著燈閃閃閃 唔驚miss call
搭長途車會帶mp3
我試過有隻死咗的蚊滋
文具鋪有張大大電話格仔硬卡紙賣
用sony ericsson walkman電話
的士9
「唔識路喎,帶一帶丫」
我細個都試過,出發前仲有茶會,會見晒成團人
玩完返嚟仲會一齊食下飯睇下相之類,都真係keep 到好多年交情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞